3.1 Samenleving en bestuur

.. Doelenboom

 Doel
Subdoel Link
1. Goed bestuur

totale lasten (x 1.000 euro): 11.663,00
1.01 Integere en transparante organisatie en bestuur Indicatoren: 1
Aantal acties: 6
1.02 Tijdige en kwalitatief afdoende afhandeling van klachten, bezwaar en beroep
Aantal acties: 2
2. Versterking samenwerking bestuur/samenleving

totale lasten (x 1.000 euro): 4.381,00
2.01 Consistent gebruik bestuursstijlen Indicatoren: 1
Aantal acties: 2
2.02 Faciliteren van bewonersinitiatieven
Aantal acties: 2
3. Versterking samenwerking bestuur/(regionale) partners

totale lasten (x 1.000 euro): 211,00
3.01 Goede (Eu)regionale samenwerking
Aantal acties: 3
3.02 Verbeterde sturing op maatschappelijk rendement samenwerkingspartners (door professioneler opdrachtgeverschap)
Aantal acties: 2
4. Professionele dienstverlening aan de samenleving

totale lasten (x 1.000 euro): 5.432,00
4.01 Tevredenheid over de dienstverlening Indicatoren: 1
Aantal acties: 1
4.02 Toegankelijke dienstverlening Indicatoren: 2
Aantal acties: 3
5. Openbare orde en veiligheid

totale lasten (x 1.000 euro): 21.108,00
5.01 Bevorderen verbinding in samenleving (tegengaan polarisatie en radicalisering)
Aantal acties: 1
5.02 Ervoor zorgen dat Enschede een ongunstig klimaat heeft voor ondermijnende activiteiten Indicatoren: 1
Aantal acties: 4
5.03 Versterken van de samenwerking tussen zorg en veiligheid
Aantal acties: 4

.. Wat willen we bereiken?

De taken waarvoor we staan nemen toe en worden ingewikkelder. Om vooral de kwetsbare inwoner beter te kunnen ondersteunen, is meer aandacht nodig voor de uitvoerbaarheid van beleid en de menselijke maat bij het uitvoeren van beleid.

De maatschappelijke opgaven zijn uitdagend (duurzaamheidstransities, zorg, kansengelijkheid, e.d.). Zeker omdat we leven in een tijd die ingewikkeld, verwarrend, onrustig en veeleisend is. Maar paradoxaal genoeg maakt juist de onrustige, onzekere en ongemakkelijke tijd de noodzakelijke verandering mogelijk. Daarbij is de rol van onze gemeentelijke overheid onmisbaar. Goed bestuur doet er nu meer dan ooit toe. Met oog voor de korte en lange termijn, op basis van een concreet verhaal van en voor de stad.

 

Open en integer bestuur
Een goed, eerlijk en open gemeentebestuur is van groot belang voor Enschede en kan niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Met als basis vertrouwen. Daarom werken we verder aan onze openheid. Door openheid te geven over onze besluiten, resultaten en data. Maar ook door onze open houding. We zijn een laagdrempelig, bereikbaar en betrouwbaar gemeentebestuur. Met oog en aandacht voor de mensen in onze gemeente. Het gaat er immers om dat onze inwoners met veel plezier kunnen wonen, werken, ondernemen en recreëren in onze gemeente.

Als gemeentebestuur dragen we verantwoordelijkheid voor de medewerkers in onze gemeentelijke organisatie. Als gemeente maken we onderdeel uit van de netwerksamenleving. Daarbij geldt dat medewerkers en bestuurders altijd hun onafhankelijkheid en integriteit moeten bewaken. Dat zijn waarden die onlosmakelijk zijn verbonden met het openbaar bestuur.Dat vraagt bewustwording en weerbaarheid van allen die opereren in die netwerken.

 

Procedurele rechtvaardigheid & menselijke maat 

We vinden het belangrijk dat we zorgvuldige besluiten nemen. Voor het overgrote deel doen we dat door te kijken naar het wettelijk kader, het beleid en de (aan)vraag van een inwoner of ondernemer. Als omstandigheden van de vraag nog niet helder zijn, zoeken we het persoonlijke contact. Zowel in het primaire proces als in de bezwaarfase. Daarbij is het niet het belangrijkste om juridische procedures te voeren en te “winnen”. We willen als gemeente weten wat de belangen achter de juridische standpunten zijn als iemand bezwaar maakt of een klacht indient. Dat kan alleen als we een goed gesprek voeren, luisteren, ons inleven in de ander. Waarbij we soms een bemiddelaar of mediator nodig hebben en inzetten. Daarbij hanteren wij de menselijke maat en bieden maatwerk waar dat nodig is.

  

Leren
Leren en verbeteren is de kern van ons handelen. Mede daarom maken we het indienen van klachten zo eenvoudig mogelijk. We geloven dat we van deze klachten kunnen leren hoe we ons werk beter kunnen doen. In het jaarverslag presenteren wij informatie over de hoeveelheid en aard van de binnengekomen klachten, beroepen en bezwaren.

 

Een sterke lokale democratie
Naast het streven naar Goed bestuur beweegt Enschede toe naar een sterkere lokale democratie, aansluitend bij de ontwikkelingen in de samenleving. Een democratie die inwoners, organisaties en gemeente samen vorm geven.

 

Netwerksamenleving & doekracht
We koesteren de bestaande sociale netwerken in de stad, geven ze ruimte en faciliteren waar nodig. We hebben met het stadsdeelgewijs werken een lange traditie van het aanboren van de kracht van Enschede. We gaan verder met de uitvoeringsprogramma's in onze wijken, zodat inwoners duidelijk kunnen terugzien hoe we werken aan de wijk en ook zien hoe ze zelf bij kunnen dragen aan de wijk. We hebben oog voor het belang van noaberschap en we signaleren de plekken in onze gemeente waar minder noaberschap en initiatief is en waar soms zelfs de polorisatie op de loer ligt. We gaan samen 'Stad maken' waarbij de gemeente een partner is en niet meer automatisch de trekker. Dat is een gezamenlijke zoektocht naar ieders rol, taak en verantwoordelijkheid.

 

Als inwoners ideeën hebben die hun buurt, wijk, dorp of stad mooier en prettiger maken, bieden we hier ruimte voor. Als we zelf initiatiefnemer zijn, nodigen we inwoners en andere belanghebbenden uit om mee te doen, waarbij we vooraf duidelijk maken wat we precies vragen en welke invloed zij hebben. Het woondebat is een mooi voorbeeld. We zetten ons verder in voor de uitvoering van ons participatiebeleid en betrekken bij ieder proces inwoners en partners op een zorgvuldige manier.

 

Samenwerking met andere overheden en partners
In de samenwerking met andere overheden en partners is het voor ons van belang dat dit toegevoegde waarde oplevert voor onze gemeente en de regio. We zetten in op gerichte samenwerking met (regionale) partners op basis van een gemeenschappelijke agenda. De inhoud staat daarbij centraal. Per opgave zoeken we een passende alliantie. Een adequaat financieel arrangement is daarbij een belangrijke randvoorwaarde. Zeker als het gaat om van bovenaf opgelegde taakuitvoering.

Waar we onze publieke taken, zoals afvalinzameling en beheer openbare ruimte, op afstand hebben gezet, beschouwen we samen met die partners de opgave en bepalen we samen het gewenste maatschappelijke rendement.

 

We zijn een samenwerkingspartner maar ook een duidelijke opdrachtgever; college en raad samen. De dialoog als partner krijgt meer vorm, naast de verantwoordingsrelatie. Onder andere in ons vergadermodel.

Om te werken aan de strategische opgaven van de gemeente, zorgen we in nauwe samenwerking met onderwijs, onderzoek en ondernemers voor een krachtige sociaal economische positie van de gemeente Enschede en haar inwoners. We versterken de aantrekkingskracht van Enschede op ondernemers door onder meer aantrekkelijke vestigingslocaties te ontwikkelen, door te investeren in infrastructuur en voorzieningen en door samenwerkingen aan te gaan. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat Enschede toegankelijk en gastvrij is voor internationale bedrijven en internationaal talent.

We zetten onze lobbykracht in voor onze opgaven. Daarbij zoeken we passende interbestuurlijke samenwerking. En spreken we Europese, landelijke en regionale fondsen aan.

 

Dienstverlening
De dienstverlening voor onze inwoners moet op orde zijn. Inwoners moeten het gevoel hebben serieus te worden genomen en ze moeten vertrouwen hebben. We blijven scherp op onszelf en investeren in onze communicatievaardigheden, in onze integriteit en open houding. Daarnaast zetten we digitalisering in om onze dienstverlening verder te verbeteren. We streven er naar om inwoners steeds meer aan het stuur van de dienstverlening te zetten en inzicht en overzicht te bieden over de gegevens en informatie die de gemeente van en over hen heeft. We ontwikkelen dienstverlening meer en meer vanuit de vraag van de inwoners en ondernemers en stellen daarbij niet onze eigen producten en diensten centraal. Daarnaast kijken we steeds naar de feedback van onze inwoners, en passen we onze dienstverlening hierop aan. En waar we investeren in digitale processen, investeren we gelijktijdig in het verbeteren van het persoonlijk contact met onze inwoners en leveren we maatwerk daar waar nodig. Een goed toegankelijke dienstverlening draagt ook bij aan de zelfredzaamheid van onze inwoners

 

Veilig Enschede
Enschede moet een veilige stad zijn voor onze inwoners en ondernemers. We hebben dan ook in brede zin aandacht voor veiligheid. We treden hard op tegen ondermijnende activiteiten in velden zoals vastgoed, subsidies, (zorg) PGB’s etc. We investeren in een weerbare samenleving en een weerbaar bestuur. We zorgen voor juiste afstemming tussen medewerkers die zich bezighouden met (jeugd- en welzijns-)zorg, en die zich bezighouden met veiligheid, zodat we problemen integraal aanpakken. Een jaarlijks veiligheidsdebat houdt ons scherp.

Door Enschede goed te besturen, door samen te werken met partners en inwoners, door onze dienstverlening op orde te hebben en door Enschede veilig te houden dragen we bij aan een aantrekkelijke en kansrijke stad, waar we de komende jaren met trots en lef samen aan kunnen bouwen.

 

 

 

.. Wat gaan we doen?

 
1. Goed bestuur

We willen Enschede goed besturen. Dat kunnen we nooit alleen, maar alleen samen met de stad: onze partners, onze inwoners, onze ondernemers. We willen de stad meer betrekken bij het aanpakken van de maatschappelijke opgaven waar we als Enschede voor staan.

Goed bestuur wil ook zeggen dat we eerlijk besturen. Het bestuur en de gemeentelijke organisatie is integer, communiceert open, streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit in de besluitvorming en leert van haar fouten. Inwoners moeten kunnen vertrouwen in de procedurele rechtvaardigheid van beslissingen. Daarom moeten we op tijd alle belangen meewegen.

 
1.01 Integere en transparante organisatie en bestuur
Onze medewerkers en bestuurders zijn integer en weten wat wel en niet kan. We zijn alert op risicovolle functies en ondersteunen onze medewerkers in de uitvoering hiervan.

We zijn open en communiceren duidelijk over keuzes die gemaakt worden. Zowel deze keuzes als de informatie op basis waarvan deze keuzes worden gemaakt moeten voor inwoners toegankelijk zijn.

Openbaarheid van overheidsinformatie is een uitgangspunt. Daarom leggen we geheimhouding alleen op wanneer dit echt nodig is en zorgen we ervoor dat geheimhouding zo snel mogelijk wordt opgeheven.


Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1


Toelichting
Deze grafiek laat zien hoe tevreden inwoners van Enschede zijn over communicatie, zoals gemeten in de burgerpeiling van waarstaatjegemeente.nl.

We streven er naar vanaf 2022 een 7 te scoren. Met de acties in dit hoofdstuk dragen we bij aan een betere communicatie met de stad.

Acties 2022
Aantal acties: 6

01. We communiceren duidelijk

We houden vast aan onze doelstelling dat alle (standaard)teksten -brieven, beschikkingen, formulieren, mails, websiteteksten - voor inwoners vóór 1 januari 2023 op taalniveau B1-niveau zijn  geschreven. Het gaat ons niet alleen om begrijpelijke teksten, het gaat vooral om doelgroepgericht communiceren. 80% van de bezoekers van onze gemeentelijke website komt voor concrete producten of diensten. Onze nieuwe website, die eerste kwartaal 2022 wordt gelanceerd, wordt dan ook vooral een dienstverleningssite: een compacte website zodat de bezoeker beter wordt geholpen, de kwaliteit van teksten en formulieren omhoog gaat en deze beter is te beheren. We zetten de eerste stappen om een persoonlijke MijnEnschede omgeving voor inwoners te realiseren, een persoonlijk, gemakkelijk en pro-actief digitaal dienstverleningskanaal. 

02. We verbeteren de informatievoorziening aan raad en samenleving door onze open houding en toegankelijke informatie.

Op de gemeentelijke website plaatsen we de agenda’s en besluiten van het college. De website is voorzien vaneen goede zoekfunctie zodat dossiers gemakkelijk kunnen worden gevonden door raadsleden en inwoners. Mede langs de richtlijnen van de Wet open overheid. Ook werken we aan kortere lijnen tussen onze organisatie, de (leden van de) gemeenteraad en de samenleving door ontmoetingen op het stadhuis en in de stad meer onderdeel te laten zijn van de gemeentelijke beleidsvoorbereiding en besluitvorming (vergadermodel).

03. We bereiden ons voor op een nieuwe bestuursperiode

In de voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen werken we aan een gedegen formatiedossier. Met inzicht in de langere termijn strategie, data, (gemeentelijke) opgaven en wensen van de stad. Tegelijkertijd updaten college en raad onze reglementen, verordeningen en (gedrags-)codes en ons vergadermodel. Zodat het duidelijk is voor college, raad en inwoners hoe we omgaan met informatievoorziening, participatie, integriteit, geheimhouding, vergaderorde enzovoort. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is consequenter opgavegericht werken en meer samen met de stad besturen.

04. Wij bevorderen onze bestuurlijke en ambtelijke integriteit

Op basis van ons in 2021 vastgesteld integriteitsbeleid, vinden ook in 2022 regelmatig gesprekken plaats over dilemma’s op de afdelingen, in de concerndirectie, in het college en de raad. Trainingen worden gegeven aan nieuwe medewerkers. Een online tool houdt de bewustwording van de organisatie, meer continu, scherp. Verder helpen de instrumenten uit de nieuwe Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur en handige tips over de weerbare democratie van het ministerie van BZK ons. Zeker bij de werving en benoeming van nieuwe raadsleden en collegeleden. Denk hierbij onder andere aan de verplichte Verklaring Omtrent Gedrag voor bestuurders en de scherpere bepalingen over belangenverstrengeling. Concreet gaan we aan de slag met het screenen van nieuwe wethouders en passen we onze gedragscode integriteit politieke ambtsdragers aan, waarbij er een aparte code komt voor wethouders en een voor raadsleden. Verder zijn we transparant over de nevenfuncties en declaraties via publicatie op enschede.nl.

05. Wij verhogen onze weerbaarheid tegen intimidatie en bedreiging

Net zoals in 2021 zetten wij tools in voor afdelingen en collega's die direct contact hebben met inwoners, ondernemers en bezoekers. Zoals interventieteams en trainingen. In 2022 evalueren we bestaande kaders en tools, zoals onder andere agressieprotocol(len) en de uitvoering daarvan, mede in het licht van rijksprogramma Veilige Publieke Taak. Hierbij kijken we ook naar een passende omgang met veelschrijvers.

06. Wij implementeren, fasegewijs, de Wet open overheid

De Wet open overheid (Woo) vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en treedt in 2022 in werking. Belangrijk verschil met de Wet openbaarheid van bestuur is dat elf informatie categorieën, op toegankelijke wijze, openbaar moeten worden gemaakt. Denk hierbij onder andere aan raadsstukken, collegestukken, convenanten, Wob/Woo-verzoeken, beschikkingen en klachten. De afgelopen jaren hebben we al geïnvesteerd in transparantie, bijvoorbeeld door publicatie van alle collegebesluiten en achterliggende stukken op de gemeentelijke website. Maar de Wet open overheid gaat veel verder. Het vraagt veel van onze digitale informatiehuishouding en ook veel procedurele aandacht. De Wet open overheid past in onze gemeentelijke visie: open en transparant. We willen direct duidelijk communiceren en een betrouwbare en mensgerichte overheid zijn. Het gaat ons naast procedures en systemen vooral om houding en gedrag. We zijn al gestart en we gaan in 2022 aan de slag met het implementatieplan dat bestaat uit diverse deelprojecten.Belangrijk hierbij is dat we onze informatiehuishouding en archieven verder op peil brengen (project BRIDGE). Voor de uitvoering hiervan zijn incidentele middelen nodig die in deze gemeentebegroting worden gevraagd, zie hiervoor hoofdstuk 2 Middelenkader. Zonder deze aanvullende middelen kunnen we niet voldoen aan de wet- en regelgeving op dit gebied, met alle risico’s van dien.

.
1.02 Tijdige en kwalitatief afdoende afhandeling van klachten, bezwaar en beroep
We zetten in op het tijdig en op een goede manier afhandelen van klachten, bezwaren en beroepen. We focussen op bemiddelen, zodat we onze inwoners en de gemeentelijke organisatie lange procedures kunnen besparen.

We willen onszelf als organisatie verbeteren. De signalen die we binnenkrijgen bij de klachtencommissaris, bezwarencommissie en andere toezichthouders helpen ons daarbij. We bundelen deze signalen en wanneer we patronen ontdekken voeren we verbeteringen door.

We zijn transparant over de aard, inhoud en afhandeling van klachten, bezwaar en beroep en maken dit jaarlijks inzichtelijk in het jaarverslag.


 

Acties 2022
Aantal acties: 2

01. We investeren in menselijk contact, menselijke maat, bij onze besluitvorming.

Voordat we besluiten nemen, investeren we in menselijk contact. Door te luisteren, zoeken we naar een goede aansluiting bij wat de inwoner echt nodig heeft. Dat is dienstverlenend en maakt ons werk leuker. Met deze houding voorkomen we ook voor een deel klachten of conflicten. En als wel klachten of bezwaren worden ingediend, lossen we ze op voordat ze escaleren en mogelijk tot juridische procedures leiden. Hiertoe blijven we onze medewerkers trainen, geven we ze mandaat en vertrouwen en faciliteren we intervisie. Lessen uit onze kwaliteitssystemen, klantreizen en van onze toezichthouders komen terug in onze werkinstructies en opleidingsstrategie. 

02. We ronden een bezwaarschrift zoveel mogelijk af binnen de termijn op een procedureel rechtvaardige wijze.

We werken aan de verbetering van de processen en het digitaliseren ervan. Dit zal bijdragen aan meer tijdige beslissingen op bezwaren. Digitalisering brengt naast voortvarendheid ook tijd voor het menselijk contact, de menselijke maat. Waar gewenst zetten we bemiddeling in. En met onze juridische expertise vinden we de ruimte binnen de wetten en regels voor maatwerk, indien nodig. Zowel in het primaire proces als in het bezwaarproces. We investeren daarbij in de verbinding tussen de vakafdelingen onderling en de afdeling Juridische Zaken, zodat tijdig wordt meegedacht met rechtmatige en rechtvaardige besluiten.

.
2. Versterking samenwerking bestuur/samenleving

Met het sluiten van het Enschede Akkoord heeft de raad de duidelijke keus gemaakt om in te zetten op het versterken van de samenwerking tussen gemeente en samenleving. We willen de stad meer betrekken bij wat we doen. Bij het kiezen van thema's voor invloed van inwoners houden we rekening met de uitkomsten van de straatgesprekken van het Enschede Akkoord en werken we samen met de raadswerkgroep. De meest genoemde thema's tijdens deze gesprekken met inwoners waren (zwerf)afval, (verkeers)veiligheid en leefbaarheid.

Heldere communicatie is van groot belang om de belofte van het Enschede Akkoord te laten slagen. Daarom zijn we scherp op duidelijke communicatie. We zijn helder over de rol die bestuur en inwoner kunnen spelen in het bedenken van oplossingen en het maken van beleid, maar ook bij bijvoorbeeld het uitvoeren of controleren. We faciliteren en stimuleren het ontplooien van bewonersinitiatieven.

We faciliteren ontmoetingen, zowel digitaal als fysiek. Vooral op het gebied van digitale ontmoeting kunnen we de komende periode grote slagen maken.

 
2.01 Consistent gebruik bestuursstijlen
We bepalen de rol van samenleving en bestuur in besluitvormingstrajecten, communiceren dit duidelijk en zijn rolvast. Op die manier versterken wij de samenwerking.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1


Toelichting
Deze grafiek laat zien hoe tevreden inwoners van Enschede zijn over hun samenwerking met de gemeente, zoals gemeten in de burgerpeiling van waarstaatjegemeente.nl.

We streven er naar vanaf 2021 een 7 te scoren, zodat we bij de beste gemeenten van Nederland gaan horen op dit vlak.
Met de acties in dit hoofdstuk dragen we bij aan een betere samenwerking tussen inwoner en bestuur.

Acties 2022
Aantal acties: 2

01. We werken, naast wijk- en dorpsraden, aan andere vormen van vertegenwoordiging

In Enschede bestaan wijkraden. Een aantal zijn officieel erkend via de raad. Ook zijn er wijkorganen gestart die niet via een officiële erkenning bestaan. Beide zijn voor de gemeente belangrijk. Het zijn georganiseerde netwerken waar je gevraagd en ongevraagd advies van nodig hebt en krijgt. Er zijn ook een aantal wijken waar geen wijkraad of vertegenwoordiging is. Naast wijk- en dorpsraden willen we toewerken naar meerdere ingangen om mee te doen. Bijvoorbeeld op thema of via een buurtnetwerk en zo de verbinding met de stad en dorpen verbreden met nieuwe vormen van vertegenwoordiging. In 2022 geven we een advies hoe we hier invulling aan kunnen geven.

02. We organiseren meer doekracht via een participatie-team

Wil je een participatietraject doorlopen dan kost dat tijd en capaciteit. Daarom willen we een participatie-team starten. Daarmee geven we een extra impuls aan samenlevingsgericht werken. We beginnen klein. Met twee of drie collega’s. Dit team begeleidt hands-on. Ze kunnen de intake en verkenning doen van participatievraagstukken. Ze adviseren over de aanpak. Ze faciliteren bij de uitvoering van de aanpak en de inzet van middelen en (online) werkvormen. Ook evalueren ze hoe het traject is gegaan.

.
2.02 Faciliteren van bewonersinitiatieven
We stimuleren en faciliteren het ontplooien van bewonersinitiatieven, door een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken en zowel online als offline op een eenvoudige manier de mogelijkheden te communiceren.

 

Acties 2022
Aantal acties: 2

01. We vertalen stedelijke opgaven naar uitvoeringsprogramma's op stadsdeelniveau

 Jaarlijks vertalen wij de stedelijke opgaven naar een concreet uitvoeringsprogramma per stadsdeel. Zo wordt voor inwoners helder welke projecten er in de directe leefomgeving spelen en stimuleren we bewonersinitiatieven die bijdragen aan de strategische opgaven van de stad. Ook brengen we de initiatiefnemers meer met elkaar in verbinding. Op deze wijze werken we in waardevolle netwerken, met inwoners en samenwerkingspartners in een stadsdeel, aan onze omgeving. 

02. We scherpen de strategische opgaven aan

In opmaat naar de verkiezingen en de nieuwe bestuursperiode scherpen we, in dialoog met de inwoners van onze gemeente, de vijf strategische opgaven aan van de stad Enschede en de dorpen Lonneker, Boekelo, Usselo en Glanerbrug. De uitkomst wordt weergegeven in een koersdocument over de toekomst van de gemeente. Dit koersdocument biedt input voor de nieuwe bestuursperiode. De motie 170.000+ inwoners wordt in dit proces meegenomen. Ook wordt aangesloten bij het proces herijken begrotingsindeling (doelenboom) (zie actie 03 onder 2.1 Financiën en Organisatie) en gesprekken in het kader van de Omgevingsvisie (zie actie 08 onder 2.2. DWLW). 

.
3. Versterking samenwerking bestuur/(regionale) partners

In de samenwerking is het voor ons van belang dat deze bijdraagt aan de opgaven van onze stad en regio. We zetten in op gerichte samenwerking met (regionale) partners op basis van een gemeenschappelijke agenda. We zijn een duidelijke opdrachtgever voor verbonden partijen en andere samenwerkingspartners. We richten ons daarbij op waar we als Enschede voor staan en wat we willen bereiken.

Samenwerking is op inhoud noodzakelijk op tal van terreinen. Bijvoorbeeld bij het voeren van een lobby. We willen met lef vooruit om onze groeiende (inter)nationale positie te versterken. Dat geldt in het bijzonder voor onze Duitse buren, de MONT-regio en onze partnersteden Münster, Dalian en Palo Alto.

 
3.01 Goede (Eu)regionale samenwerking
Samenwerking met partners is gebaseerd op een gezamenlijke agenda en moet bijdragen aan het realiseren van onze maatschappelijke doelen.

Om goed geïnformeerd te blijven over belangrijke kansen voor de stad, kennis uit te wisselen en samen met anderen op te komen voor onze belangen, participeren we in samenwerkingsverbanden op (eu)regionaal, landelijk en internationaal niveau.

Op basis van de grootste opgaven voor Enschede selecteren we een beperkt aantal dossiers waarop een actieve lobby wordt gevoerd.


 

Acties 2022
Aantal acties: 3

01. We werken met alle Twentse gemeenten aan de brede regionale samenwerking op basis van een bestuursovereenkomst

Met de herinrichting van de Regio Twente zijn nieuwe verbonden partijen ingesteld, namelijk het recreatieschap Twente en de stichting Twente Board. Het openbaar lichaam Regio Twente is opgegaan in het openbaar lichaam Gezondheid. Overall Twentse bestuurlijke samenwerking en regie wordt geborgd via een bestuursovereenkomst. Met het nieuwe gemeentebestuur in 2022 wordt de bestuurlijke positionering bepaald. Ook wordt invulling gegeven aan een goede informatievoorziening in deze context richting de gemeenteraad.

02. We zetten in op de Agenda voor Twente voor onze regionale sociaal-economische structuurversterking

Op basis van een evaluatie werken we samen met de Twente Board aan een nieuwe Agenda voor Twente in 2022. Daarbij wordt gewerkt aan een nieuwe regionale investeringsagenda. Gezamenlijke lobby, financiering en nieuwe regiodeals maken daarvan deel uit. Samenhang met onze eigen gemeentelijke investeringsagenda wordt optimaal gezocht. 

03. We herijken onze strategie op internationale samenwerking (Euregio, Europa en stedenbanden)

In 2022 evalueert de Euregio de eigen strategie. Dit biedt kansen voor Enschede om desgewenst accenten te leggen. Bijvoorbeeld de versterking van Enschede als grensstad. Die versterking draagt bij aan onze strategische opgaven zoals de bereikbaarheid van banen en talent. In het verlengde van de versterking van onze positie als grensstad, geven we in 2022 uitvoering aan de evaluatie van onze internationale stedenbanden. Tot slot werken we in 2022 samen met Hengelo aan een visie op Europa. 

Bijdrage verbonden partij Euregio

Maatschappelijk rendement:

Wij werken samen binnen de Euregio om binnen Europa op lobby- en subsidiegebied onze kracht te kunnen bundelen. Daarnaast is één van de doelstellingen van de Euregio het wegnemen van grens gerelateerde barrières. 

Bijdrage verbonden partij: Bestuursovereenkomst Twentse samenwerking

Maatschappelijke rendement:

Doel van deze samenwerking is het voeren van bestuurlijk overleg ten behoeve van het voorbereiden, het afstemmen en het terugkoppelen van de inbreng van de gemeenten in het bestuur van de Twente Board. Zodat gezamenlijk regie wordt gevoerd op de Twente Board. Daarnaast draagt dit bestuurlijk overleg bij aan  (de afstemming van) het lobbyen van de gemeenten bij provincie, Rijk, de Europese Unie en andere (semi)overheden en haar organisaties ten behoeve van de sociaal economische structuurversterking en andere door het bestuurlijk overleg gekozen onderwerpen.      

.
3.02 Verbeterde sturing op maatschappelijk rendement samenwerkingspartners (door professioneler opdrachtgeverschap)
Wij verstrekken heldere opdrachten aan onze samenwerkingspartners zoals o.a. de verbonden partijen, gesubsidieerde instellingen en inkooprelaties. Ook werken we constructief samen met andere samenwerkingspartners. Daarin is duidelijk wat onze gemeentelijke rol is, wie opdrachtgever is, wat onze gewenste maatschappelijk resultaten zijn, in welke tijd we deze resultaten willen behalen en tegen welke kosten.

Voor de Raad zorgen wij voor duidelijke informatie en een helder sturingskader. Op deze manier zorgen we ervoor dat we niet verrast worden door (financiële) tegenvallers bij de samenwerkingspartners. Indien wij netwerkpartner zijn, respecteren wij de autonomie en kaders van onze partners.


 

Acties 2022
Aantal acties: 2

01. We geven uitvoering aan de Notitie Samenwerken en de beleidskaders gesubsidieerde instellingen en verbonden partijen

De beleidskaders worden geactualiseerd waarbij meer aandacht is voor het samenwerken met de partners aan maatschappelijk rendement. Steeds meer is duidelijk dat we een netwerkende overheid zijn. Dat vraagt om een andere houding dan alleen het houden van toezicht en grip. Dit vraagt in 2022 aandacht. Ambtelijk maar ook bestuurlijk.

02. We zetten in op onze lobbydossiers in samenhang met andere overheden

Het nieuwe Regeerakkoord biedt input voor het overdachtsdossier rondom de gemeenteraadsverkiezingen en wordt vertaald naar kansen en acties binnen de lobbystrategie van gemeente Enschede. Specifiek voor de langere termijn lobbydossiers. Voorbeelden daarvan zijn de herverdeling van het gemeentefonds en het dossier mobiliteit en bereikbaarheid.

.
4. Professionele dienstverlening aan de samenleving

Bij belangrijke momenten in het leven van onze inwoners, spelen wij een rol. Of het nou om een geboorte gaat of het halen van een rijbewijs. Een nieuw huis bouwen of een zaak beginnen. Als iemand zorg nodig heeft of net werkloos is geworden. Mensen herinneren zich de gemeente door onze dienstverlening. En niet wat we precies zeiden of deden, maar wel het gevoel dat ze erbij hadden. Dienstverlening is mensenwerk. Dagelijks werken we met hart en ziel voor onze inwoners. We zijn betrokken en betrouwbaar en maken daarmee het verschil. Dat doen we digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet. Samen zorgen we dat het klikt.

 
4.01 Tevredenheid over de dienstverlening
De gebruikers van onze dienstverlening zijn tevreden en worden steeds vaker positief verrast. Dat draagt bij aan een prettig contact, een beter imago en meer vertrouwen in de overheid.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1


Toelichting
In deze grafiek staat de score van de klanttevredenheid uitgedrukt in een percentage.

Na het bezoek bij de balies in het Stadskantoor, tijdens het bezoek op de website en na mailcontact kan de inwoner de ervaring met de dienstverlening doorgeven. Dit kan eenvoudig met smileys (groen, oranje, rood).

We streven er naar dat 75% van de inwoners tevreden zijn is met de dienstverlening.
Met de acties in dit hoofdstuk dragen we bij aan een betere dienstverlening aan de inwoner.

Acties 2022
Aantal acties: 1

01. We geven uitvoering aan klanttevredenheidsonderzoeken

We voeren regelmatig verbeteringen door in onze dienstverlening gericht op bezoekers van het stadskantoor en de website. Op de algemene website, de digitale dienstverlening, met onze e-mail en in het stadskantoor werken we continu met de feedback van onze bezoekers. Deze feedback gebruiken we om sneller te kunnen inspringen op de op- en aanmerkingen over onze dienstverlening. 

Daarnaast zoeken we actief de verbinding met vrijwilligers en samenwerkingpartners die onze inwoners helpen met digitale dienstverlening met de overheid, zoals het Diaconaal Platform Enschede en het informatiepunt Digitale Overheid. Zodat we ook kunnen leren van hun ervaringen met onze digitale dienstverlening.

.
4.02 Toegankelijke dienstverlening
Er is gewerkt aan een vernieuwde visie op dienstverlening. Deze is aangeboden aan College en Raad als kader voor de komende jaren. "Enschede zorgt dat het klikt”, is de titel van de visie op dienstverlening en zegt veel over waar Enschede voor staat. Meegaan in de digitale wereld en gelijktijdig contact maken en houden met onze inwoners. De menselijke maat zorgt dat er een klik is. Dat betekent dat we gastvrij en mensgericht zijn, klant-en-klare diensten leveren en duidelijk zijn in onze informatievoorziening en communicatie. We leveren gewoon goede dienstverlening; welk “kanaal” de inwoner ook kiest, overal krijgt men op een prettige manier hetzelfde goede en begrijpelijke antwoord.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 2


Toelichting
In deze grafiek wordt de ontwikkeling in een percentage weergeven hoeveel producten digitaal zijn aangevraagd. Het gaat om de top 10 producten van Publieksdienstverlening.

We streven er naar vanaf 2022 75% van de producten digitaal / worden aangevraagd. Een 100% score is niet het uitgangspunt omdat we de inwoner diverse kanalen blijven aanbieden (balie, telefonie, mail en sociale media).
Met de acties in dit hoofdstuk dragen we bij aan een betere dienstverlening aan de inwoner.




Toelichting
In deze grafiek wordt de ontwikkeling in een percentage weergeven van het aantal producten dat digitaal kan worden aangevraagd zonder tussenkomst van een medewerker. Het is niet mogelijk om alle producten digitaal aan te bieden. Dit komt door bijvoorbeeld de wetgeving. Van de 87 producten die aan zijn te vragen bij publieksdienstverlening zijn er 48 die we volledig digitaal kunnen aanbieden. Van deze 48 producten bieden we er 47 zonder tussenkomst van een medewerker aan.
Een voorbeeld hiervan is verhuizen: dit gaat nu zonder tussenkomst van een medewerker want de inwoner doet dit via de website met DigiD.
Door de snelle ontwikkeling van de digitalisering wordt er ver boven de door de raad vastgestelde streefwaarde vanaf 2022 gescoord. Een 100% score is niet het uitgangspunt. We blijven de inwoner via diverse kanalen faciliteren (balie, telefonie, mail en social media).
Met de acties in dit hoofdstuk dragen we bij aan een betere dienstverlening aan de inwoner.

Acties 2022
Aantal acties: 3

01. We verbeteren de (digitale) dienstverlening en breiden deze uit

We geven invulling aan de visie op Dienstverlening ‘Enschede zorgt dat het klikt’.
De leidende principes en inrichtingsprincipes zijn vertaald naar de uitvoeringsagenda stedelijke dienstverlening met daarin de 4 pijlers:

1. Doorontwikkeling van de digitale dienstverlening
2. Het betrekken van inwoners en luisteren naar inwoners
3. Eén gezicht naar buiten
4. Basis op orde

Concrete projecten hierin zijn de vernieuwing van de gemeentelijke website, reductie aantal websites, toegang sociaal domein, inwonerspanel, leren van meldingen, klachten en bezwaren, doorontwikkeling KCC, vervolg pilot automatische inkomstenverrekening in de bijstand, aanbesteding (in i-4-sociaal verband) voor een Open Inwoner Platform, deelname aan Gemeentelijke Basisprocessen Inkomen (GBI, onderdeel van VNG-realisatie), aansluiting op Digitaal Stelsel Omgevingswet en we zetten de eerste stappen om een persoonlijke MijnEnschede omgeving voor inwoners te realiseren, een persoonlijk, gemakkelijk en pro-actief digitaal dienstverleningskanaal.
Naast digitale kanalen bieden we alternatieven zoals balie en telefoon, houden we rekening met laaggeletterdheid en mensen met een beperking. De inwoner wordt onafhankelijk van het kanaal altijd op dezelfde en goede manier geholpen (omnichannel). Door de communicatiekanalen bij elkaar te brengen, slimmer in te richten en goed op elkaar af te stemmen, komt alle benodigde informatie voor en over de klant beschikbaar. Daardoor wordt de kwaliteit van onze dienstverlening verbeterd en inclusie bevorderd.

02 . We denken mee over de mogelijke doorontwikkeling naar 1 overheidsloket bij gemeenten

Zowel vanuit het Rijk als door de VNG wordt gewerkt aan een voorstel voor diverse bestuurstafels om één overheidsloket bij gemeenten in te voeren. Een overheidsbreed loket betekent een verschuiving van taken, budgetten en bevoegdheden. En integraal werken vraagt om allerlei investeringen, op het gebied van huisvesting, personeel met de benodigde competenties, infrastructuur, experimenteerruimte en passende juridische kaders. In de kabinetsreactie op het rapport “Ongekend onrecht” over de kinderopvangtoeslag worden ook concrete voorstellen gedaan voor het verbeteren van (de randvoorwaarden voor) de uitvoering, inclusief een budgettair kader van 0,8 miljard structureel. Door het rijksprogamma (Wau) wordt geïnvesteerd in een duurzame overheidsdienstverlening in de volle breedte met een horizon van 10 jaar.

 

 

.

03. Wij bereiden ons voor op de nieuwe wetten voor veilige en betrouwbare toegang tot onze digitale dienstverlening

De hoeveelheid wetten die er aan komt is groot op het gebied van informatievoorziening. Deze actie is gericht op het voorbereiden en implementeren van de verschillende wetten. In 2022 bereiden we ons verder  voor op de uitvoering van de Wet digitale overheid. Deze wet moet ervoor zorgen dat burgers en bedrijven veiliger digitaal zaken kunnen doen met de overheid. Ook gaan we verder met acties rondom Digitoegankelijkheid van onze websites, waarbij we aansluiting zoeken bij de nieuwe koers van de gemeentelijk website Enschede.nl. Met de VNG bereiden we ons voor op de invoering eind 2022 van de Single Digitale Gateweay; Europese regelegving die het mogelijk moet maken om eenvoudiger overheidszaken te regelen binnen Europa. Onder andere met één landelijk digitaal portaal met informatie in het Engels. De Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer verkeert ook in de voorbereidings- en implementatiefase in 2022. De wet regelt het recht voor burgers om digitaal zaken te doen met de overheid. Voor deze wet moeten verschillende dienstverleningprocessen worden aangepast naar standaard vereisten voor inwoners en ondernemers.

.
5. Openbare orde en veiligheid

We willen dat Enschede een aantrekkelijke stad is om te wonen, te werken, te ondernemen en te recreëren. Een gevoel van veiligheid draagt hieraan bij. Dat blijkt ook uit het feit dat veel inwoners veiligheid als één van de belangrijkste thema’s hebben benoemd bij de straatgesprekken die de raad heeft gehouden in het kader van het Enschede Akkoord. We hebben dan ook in de volle breedte aandacht voor veiligheid. Van de meer zorg gerelateerde onderwerpen als woonoverlast en overlast van personen met verward gedrag tot georganiseerde en ondermijnende criminaliteit.

Om de stad veilig te houden, is het belangrijk dat we weten wat er gebeurt. Een goede informatiepositie is belangrijk. We hebben hier de afgelopen tijd veel in geïnvesteerd. Interne en externe data is gebruikt om meer inzicht te krijgen en om patronen te ontdekken. We willen de komende periode op een slimmere manier gebruik maken van deze informatie. Als gemeente hebben we een aantal taken en bevoegdheden die belangrijk zijn voor de aanpak van criminaliteit. Door deze bevoegdheden gericht en effectief in te zetten, maken we Enschede minder aantrekkelijk voor mensen met slechte bedoelingen. We pakken georganiseerde criminaliteit hard aan, in samenwerking met onze partners.

Belangrijk is dat we een evenwicht vinden tussen repressie, preventie en zorg. Veiligheid is een verantwoordelijkheid van ons allemaal; die verantwoordelijkheid pakken we dan ook samen op.

 
5.01 Bevorderen verbinding in samenleving (tegengaan polarisatie en radicalisering)
In een stad met veel verschillende nationaliteiten is het van belang dat we begrip hebben voor elkaars achtergronden, dat we elkaar respecteren en met elkaar in gesprek blijven. Als gemeente onderhouden we een relevant netwerk. We hebben contact met mensen met grote maatschappelijke status binnen verschillende bevolkingsgroepen. Dit doen we bijvoorbeeld via de “Tafel van Vrede”. We willen een rol spelen in het verbinden van groepen met verschillende achtergronden en overtuigingen.

 

Acties 2022
Aantal acties: 1

01. De onderwerpen radicalisering en polarisatie blijven onze aandacht houden, met focus op spanningen in de samenleving

Om openbare orde problemen te voorkomen volgen we signalen van onrust en sentimenten in de samenleving. Door vroegtijdig in gesprek te gaan met diverse partijen is tijdig ingrijpen mogelijk. Denk hierbij onder andere aan gesprekken met initiatiefnemers van demonstraties. Enschede moet een stad zijn waarin iedereen zich betrokken en geaccepteerd voelt en waarin respectvol met elkaar wordt omgegaan. Een stad waar het niet wordt getolereerd dat mensen elkaar discrimineren, intimideren of bedreigen. We investeren in het vormen van netwerken binnen “gesloten culturen/gezinsverbanden”.  

.
5.02 Ervoor zorgen dat Enschede een ongunstig klimaat heeft voor ondermijnende activiteiten
Ondermijning is een verzamelnaam voor verschillende vormen van criminaliteit die vaak verborgen blijft. Het gaat dan bijvoorbeeld om illegale hennepteelt, drugshandel, witwassen, mensenhandel, bedreiging en intimidatie, en vastgoedfraude.

Om hun criminele activiteiten uit te kunnen voeren, maken criminelen gebruik van allerlei legale diensten en voorzieningen. Hierdoor ontstaat een vermenging tussen ‘onderwereld’ en ‘bovenwereld’, waardoor onschuldige mensen en bedrijven onbedoeld in aanraking kunnen komen met criminelen.

Daarnaast zorgt ondermijning voor een oneerlijke samenleving (denk aan misbruik van overheidsgelden, oneerlijke concurrentie voor ondernemers), en tast ondermijning de leefbaarheid en veiligheid aan en zorgt het voor overlast.

Enschede is aantrekkelijk voor criminele organisaties; enerzijds vanwege onze ligging aan de grens, anderzijds vanwege de aanwezigheid van kwetsbare doelgroepen in wijken met een zwakkere sociaaleconomische positie. De aanwezigheid van ondermijnende criminaliteit laat zich steeds duidelijker zien in Enschede. Zo zijn er het afgelopen jaar verschillende geweldsincidenten geweest, die hun oorsprong vinden in het drugscircuit.

In ons integraal veiligheidsbeleid hebben we dan ook aandacht voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Landelijk, regionaal en lokaal groeit het besef dat ondermijning steeds meer een gevaar vormt voor onze maatschappij. Voor de komende regeerperiode is geld vrijgemaakt voor de aanpak van ondermijning. In ons Integraal Veiligheidsbeleid 2017-2020 is de aanpak van georganiseerde (ondermijnende) criminaliteit dan ook als prioriteit benoemd.


Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1


Toelichting
In deze grafiek staat het aantal drugsmisdrijven per 1.000 inwoners.
Het gaat hier om telen, bereiden, bewerken, verkopen, verwerken, verstrekken, vervoeren, vervaardigen en aanwezig hebben van harddrugs (Opiumwet art. 2) en softdrugs (Opiumwet art. 3).
Voor deze indicator is er geen streefwaarde vastgesteld omdat wijzigingen in beleid van invloed zijn op het cijfer. Tevens zegt een streefcijfer iets over het aantal incidenten en niets over de ernst van de incidenten. Men kan dus niet uit een streefwaarde opmaken of het nu goed of slecht gaat, omdat het een verzameling is van meerdere zaken waarvoor een nadere duiding nodig is. Het beleid van nu en de toekomst is erop gericht om zowel het aantal incidenten als ook de ernst ervan te reduceren tot een minimum.

Acties 2022
Aantal acties: 4

01. We gaan door met de integrale aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit en leggen hierbij de focus op drugscriminaliteit, zorgfraude, cybercrime, weerbare overheid en weerbare maatschappij

We zetten hierbij in op een integrale casuïstiekaanpak met partners als het Regionaal informatie- en expertisecentrum ondermijning (RIEC), de Belastingdienst, de politie en het OM: iedere partner benut zijn eigen bevoegdheden en instrumenten om casussen van ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Hierbij vergroten we onze informatiepositie door informatie van verschillende afdelingen en partners beter te verbinden.               

02. We verstevigen de aanpak van drugscriminaliteit

Drugscriminaliteit wordt aangepakt door een duurzame persoonsgerichte aanpak op de doelgroep, het sluiten van drugspanden, het opleggen van dwangsommen, opstellen beleid m.b.t. wietontwikkelwinkels  en een intensieve samenwerking met betrekking tot het oprollen van hennepkwekerijen waarbij aandacht is voor bewustwording bij inwoners. De verbindingsambtenaar veiligheid wordt ingezet om overlast en criminaliteit veroorzaakt door de doelgroep in wijken tegen te gaan. Dit in nauwe verbinding met zorg en welzijnspartijen, woningcorporaties, politie, etc. 

03. We maken de problematiek rondom cybercrime inzichtelijk en maken onze inwoners bewust, weerbaar en veerkrachtig

Bij cybercrime willen we meer inzicht krijgen in de aard, omvang, doelgroepen en governance, en daarnaast handelingsperspectieven bepalen en inzetten op voorlichting. Hierbij wordt de samenwerking gezocht met Twentse gemeenten, politie, OM, Veiligheidsregio, gemeenten, Saxion Hogeschool, Ministerie J&V, bedrijfsleven, onderwijs, maatschappelijke organisaties en inwoners.

04. We gaan de weerbaarheid van de gemeente vergroten

We onderzoeken  op welke manieren de gemeente kwetsbaar is voor het onbedoeld faciliteren van criminaliteit en daarop acteren we. Verder professionaliseren we de werkwijze en informatiepositie met betrekking tot Bibob. We voeren de aanbevelingen uit de weerbaarheidsscan (RIEC) uit. Denk daarbij onder andere (actualisatie) van Bibob beleid en een adequate uitvoering van de Wet Bibob.

.
5.03 Versterken van de samenwerking tussen zorg en veiligheid
Bij complexe casuïstiek spelen vaak zorg- en veiligheidsvraagstukken. Door een verbeterde samenwerking tussen de betrokkenen vanuit zorg- en veiligheidshoek wordt bijgedragen aan de algemene veiligheid, het verbeteren van de persoonlijke situatie en het voorkomen en verminderen van recidive, (ernstige) overlast, criminaliteit en/of maatschappelijke uitval. Het Veiligheidshuis speelt hierin een belangrijke rol. Situaties waarin goede samenwerking van groot belang is zijn bijvoorbeeld woonoverlast, overlast veroorzaakt door personen met verward gedrag, jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit.

 

Acties 2022
Aantal acties: 4

01. We geven een extra impuls aan de aanpak van straatintimidatie en geweld in de openbare ruimte

In het kader van het programma veilige steden wordt straatintimidatie aangepakt, met bewustwordingcampagnes, door het vergroten van de meldingsbereidheiden het opzetten van een breed netwerk waar kennis en kunde wordt uitgewisseld en samen oplossingen worden bedacht. In afwachting van landelijke wetgeving op dit gebied wordt de APV aangepast. 

02. We zetten in op het voorkomen dat mensen slachtoffers worden van mensenhandel en loverboys

Samen met het kenniscentrum mensenhandel Twente wordt een regionale aanpak opgesteld en uitgevoerd. Hierbij wordt ingezet op preventie, signalering en ondersteuning van slachtoffers, verdachten en daders. Deze actie moet in samenhang gezien worden met de actie “We zetten in op het voorkomen en aanpakken van huiselijk geweld & kindermishandeling, mensenhandel en prostitutie” uit het programma Vitaal en Sociaal. 

03. We gaan intensiever samenwerken aan concrete veiligheidsvraagstukken m.b.t. verwarde en kwetsbare personen, woonoverlast, huiselijk geweld en andere zware casuïstiek

De procesmanagers zorg en veiligheid pakken hierbij een stevige regie waarbij ruimte is voor maatwerk en out of de box oplossingen. De stedelijke aanpak woonoverlast wordt doorontwikkeld en hierbij is aandacht voor de stedelijke uitrol van buurtbemiddeling.

04. We intensiveren de huidige groepsaanpak op jeugd om meer aan de voorkant te komen

In ieder stadsdeel is een weegtafel met gemeente, jeugdagenten, jongerenwerkers en wijkcoaches. We blijven gebruik maken van elkaars mogelijkheden op het gebied van zorg, drang en dwang. Hierbij valt te denken aan de inzet van het justitieel overleg risicojeugd. We nemen deel aan het project Rising Stars, gericht op (beginnende) jeugdcriminaliteit.

.

Wettelijk verplichte indicatoren

Op grond van het Besluit begroting en verantwoording zijn onderstaande indicatoren opgenomen. De indicatoren gelden voor iedere gemeente en zijn bedoeld om gemeenten met elkaar te kunnen vergelijken. Dit is mogelijk via www.waarstaatjegemeente.nl

  Beleidsveld Naam indicator Eenheid Jaar Score Bron
6. 1. Veiligheid Verwijzingen Halt Aantal per 10.000 jongeren 2020 110  Bureau Halt
8. 1. Veiligheid Winkeldiefstallen Aantal per 1.000 inwoners 2020 3,6 CBS
9. 1. Veiligheid Geweldsmisdrijven Aantal per 1.000 inwoners 2020  4,9  CBS
10. 1. Veiligheid Diefstallen uit woning Aantal per 1.000 inwoners 2020  2,7  CBS
11. 1. Veiligheid Vernielingen en beschadigingen (in de openbare ruimte) Aantal per 1.000 inwoners 2020  8,4  CBS

 

.. Wat mag het kosten?

Om de gestelde doelen te bereiken zijn per doel lasten begroot voor 2022. Deze bedragen worden ingezet voor het realiseren van de acties (onder 'Wat gaan we doen') maar ook voor het realiseren van de reguliere werkzaamheden. Onderstaande grafiek geeft per product inzicht in de beschikbaar gestelde budgetten.

 

Onderstaande tabel geeft inzicht in de meerjarige ontwikkeling van de lasten, baten en reserve mutaties.

Samenleving en bestuur Bedragen x 1.000 euro Begroting  2021 Begroting 2022 Raming  2023 Raming  2024 Raming  2025
Lasten 42.446 39.491 38.999 40.437 40.370
Baten 8.228 4.880 4.739 6.353 6.353
Saldo van baten en lasten 34.218 34.611 34.260 34.084 34.017
Storting reserves 0 0 0 0 0
Onttrekking reserves 740 0 0 0 0
Resultaat 33.479 34.611 34.260 34.084 34.017

Toelichting 

De lasten nemen in 2022 met circa 2,95 miljoen euro af en de baten met circa 3,3 miljoen euro.

Onderstaande effecten (totaal 3,3 miljoen euro) werken zowel in baten als in lasten door.

  • In 2021 heeft het Rijk incidenteel budget beschikbaar gesteld (3,1 miljoen euro) aan het RIEC voor de aanpak van ondermijnende activiteiten. Voor 2022 heeft het RIEC hier (vooralsnog) geen middelen begroot.
  • Het budget Verkiezingen was in 2021 incidenteel opgehoogd (0,4 miljoen euro) voor de aanvullende bekostiging van de Tweede Kamer verkiezingen en om gemeenten in staat te stellen deze Coronaproof te organiseren. Voor 2022 is (vooralsnog) geen sprake van deze extra bijdrage.
  • Het budget van het product Ondersteuning College van B&W en Directie neemt af vanwege krimp in het directieleden (0,2 miljoen euro).
  • Vanwege de transitie van de Regio Twente naar de drie verschillende verbonden partijen (Twenteboard, Gezondheidszorg en Recreatieve voorzieningen) is uitvoeringsbudget overgeheveld naar het programma Samenleving & Bestuur (-0,4 miljoen euro).

Daarnaast nemen de lasten toe met 350.000 euro conform het door de raad bij amendement incidenteel beschikbaar gestelde bedrag voor versterking van de ondersteuning van de raad.

De budgetten voor baten en lasten van de overige producten blijven in 2022 nagenoeg gelijk aan 2021. 

Een opvallende meerjarige trendbreuk is dat er vanaf 2024 meer reisdocumenten zijn begroot. Hierdoor stijgen de lasten en baten van het product publieksdienstverlening vanaf 2024. Dit komt door het 10 jaren termijn van reisdocumenten waardoor er rond 2024 veel reisdocumenten verlopen en opnieuw moeten worden aangevraagd.

 

Meer info Klik hier voor meer informatie over reguliere werkzaamheden en beleidsnota's.
Portefeuillehouders Onno van Veldhuizen, Arjan Kampman, Niels van den Berg, June Nods
Concerndirecteuren Kees Meijer