4.7 Programma Bestuur en Middelen


Onderdeel Portefeuillehouder Programmadirecteur
Coördinerend
Marijke van Hees  Marcel Meijs 
Openbare orde en Veiligheid Peter den Oudsten  Herman Bosman
Bestuur, samenwerking en partnerschap
College van B&W: Peter den Oudsten
Raad en commissies: Raadspresidium
Marcel Meijs
Rolf Jongedijk
Bedrijfsvoering Marijke van Hees (Middelen)
Jeroen Hatenboer (Communicatie en Vastgoed) 
René van Kuilenburg 
Project Management Bureau Enschede
Marijke van Hees (Bedrijfsvoering) Tjerk Wassenaar
Betrouwbare en duurzame financiële huishouding
Marijke van Hees  Paul Davina

Inleiding
Het programma Bestuur en Middelen organiseert en regelt alles wat te maken heeft met het bestuur van de gemeente (gemeenteraad en college), de ambtelijke organisatie, financiën, veiligheid en regionale en internationale samenwerking.

Veiligheid is een groot goed. Inwoners en ondernemers moeten in Enschede veilig kunnen leven, wonen, werken en ondernemen. De gemeente Enschede treedt zichtbaar op. Enschede blijft behoren tot de top van meest veilige steden met meer dan 150.000 inwoners. Enschede blijft een veilige, tolerante en gastvrije stad voor bewoners, ondernemers, bezoekers en toeristen, ondanks de landelijke trend van toenemende (georganiseerde) criminaliteit. Iedereen die respect heeft voor de veiligheid van anderen is van harte welkom.

Enschede staat, zoals alle steden in Nederland, voor de opgave om het gemeentelijk huishoudboekje op orde te houden in een tijd van economische krimp. Enschede heeft het vertrouwen dat door samenwerking met en tussen partners in stad en regio het tij gekeerd kan worden in het belang van inwoners en bedrijven. De gemeente Enschede staat voor een solide begroting. Dit incasseringsvermogen komt voort uit en versterkt ook de sociaal - economische veerkracht van mensen en bedrijven in stad en regio.

Maatschappelijke ontwikkelingen en opgaven, en samenwerking met partners, zorgen voor een veranderende rol van de gemeentelijke overheid. Met 'Enschede Kiest' hebben Raad, college en ambtelijke organisatie gezamenlijk deze veranderende rol en beeld gebracht, en de consequenties daarvan voor werkwijze en (financiële) inzet. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de werkprocessen en organisatie van de gemeente. Een belangrijk element daarvan is de regionale bedrijfsvoering, het IBO. In het IBO voeren Almelo, Borne, Enschede en Losser gezamenlijk taken van bedrijfsvoering uit.

Het programma Bestuur & Middelen is opgebouwd uit een viertal beleidslijnen. Per beleidslijn wordt ingegaan op ‘wat willen we bereiken?’, ‘wat gaan we daarvoor doen?’ en ‘wat mag het kosten?’.

Doelstelling A
Veiligheid en openbare orde
Het zorgdragen voor de wettelijke taak van de overheid om de veiligheid van inwoners en bezoekers van Enschede te waarborgen.
Doelstelling B
Bestuur, samenwerking en partnerschap
Het versterken van het contact tussen burgers en partners in en buiten de stad met het stadsbestuur, en daarmee ook het versterken van het vertrouwen van de stand in haar bestuur.
Doelstelling C
Bedrijfsvoering
Het realiseren van een solide, innovatieve en maatschappelijke verantwoorde bedrijfsvoering.
Doelstelling D
Financiële huishouding
Het bevorderen van een betrouwbare en voor de lange termijn houdbare financiële huishouding.

A. Openbare orde en veiligheid


Wat willen we bereiken?

Doelstelling

Doelstelling A Openbare Orde en Veiligheid
Het zorgdragen voor de wettelijke taak van de overheid om de veiligheid van inwoners en bezoekers van Enschede te waarborgen.

Indicatoren
Om de effecten van onze inzet te meten, hebben we per doelstelling indicatoren samengesteld. In onderstaande tabel staan de huidige resultaten en het streven voor de komende jaren. Voor een totaaloverzicht van alle effectdoelstellingen zie bijlage Effectdoelstellingen.
Indicatoren  Score
2012
Streven
2
013
Streven
2014
Streven
2017
9. Het percentage inwoners dat zich wel eens onveilig voelt in de eigen buurt.  22% 21% 20% 17%
20. Positie veiligheid van Enschede ten opzichte van de overige twaalf gemeenten met meer dan 150.000 inwoners.  6 Top 3 Top 5 Top 5
21. Opkomstpercentage waarbij de Brandweer na een melding tijdig ter plaatse is.  90%  90%  90%  90%

Ad. 9. Conform vastgesteld Integraal Veiligheidsplan (IVP) wordt vanaf deze programmabegroting, in tegenstelling tot eerdere jaren, gebruik gemaakt van de indicator ‘Onveiligheidsgevoelens in de eigen buurt’.
Met deze indicator sluiten we aan bij de landelijke Veiligheidsmonitor, die jaarlijks plaatsvindt.

Ad. 20. Conform vastgesteld IVP zijn de ambities bijgesteld van een top 3 positie naar een top 5 positie binnen de 150.000 gemeenten. 

Wat gaan we ervoor doen?

Politiek speerpunt
Uitwerking begrotingsjaar 2014 Betrokken producten
Enschede blijft behoren tot de top 3 van veiligste steden in Nederland
Het zorgdragen voor de wettelijke taak van de overheid om de veiligheid van inwoners en bezoekers van Enschede te waarborgen.
Inwoners en bedrijven krijgen een steeds grotere verantwoordelijkheid om bij te dragen aan veiligheid. in de politiek en de samenleving groeit de overtuiging van burgers, bedrijven, instellingen en overheid (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) samen verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van overlast en criminaliteit. Vooral de gezamenlijke inzet op georganiseerde criminaliteit en de zogenaamde high impact crimes (woninginbraken, overvallen, geweld) krijgt hier de aandacht, waarbij het Integraal veiligheidsplan een belangrijke rol speelt. Daarnaast kent de (lokale) overheid uiteraard de rol van handhaver. Dit is immers de primaire taak van de gemeente gericht op het borgen van veiligheid en leefbaarheid binnen het lokale domein.

Vanuit Veiligheid wordt gewerkt aan het uitvoeren van de prioriteiten uit het integraal veiligheidsplan 2013-2016. dit gebeurt in samenwerking met de partners Regionaal Informatie en Expertisecentrum Oost Nederland (RIEC-ON), politie, het Openbaar Ministerie (OM) en Veiligheidshuis Twente en de interne organisatieonderdelen rond stadsdeelmanagement en handhaving.
Openbare orde en veiligheid


Reguliere werkzaamheden

Naast de hiervoor genoemde politieke speerpunten, zijn er ook reguliere werkzaamheden. Onderstaande tabel geeft een overzicht van deze reguliere werkzaamheden binnen dit programma. De tabel laat per doelstelling zien welk product daar een bijdrage aan levert en welke ontwikkelingen of welke belangrijke zaken er komend jaar te verwachten zijn.
Voor sommige producten zijn relevante beleidsnota’s geschreven. Hier verwijzen we dan naar.

Regulier werk
Uitwerking begrotingsjaar
Openbare Orde en Veiligheid
De burgemeester heeft op grond van onder andere de Gemeentewet een aantal bevoegdheden voor het bewaken van de openbare orde, welke bevoegdheden in toenemende mate om feitelijke toepassing vragen. Knelpunt bij het invoeren van deze nieuwe bevoegdheden is dat dit gepaard gaat zonder dat daarvoor vanuit het Rijk extra middelen beschikbaar worden gesteld. Het betreft onder meer:
  • Het uitvoeren van de Wet tijdelijk huisverbod;
  • Het toepassen van de Wet Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast (MBVEO). De wet maakt het mogelijk om overlast door voetbal aan te pakken, maar ook om voor meer situaties gebiedsverboden op te leggen en een bestuurlijke aanpak van overlast door 12-minners;
  • De inzet van cameratoezicht ter bevordering van de signalering van (dreigende) verstoring van de openbare orde;
  • Sluiten van panden waarvan bewezen is dat vandaaruit harddrugs wordt verhandeld;
  • Toepassen BIBOB bij o.a. aanvragen horecavergunningen, coffeeshops, vechtsportgala’s.
In 2013 is een nieuw veiligheidsbeleid opgesteld (IVP) op basis van de uitkomsten van de landelijke Integrale Veiligheidsmonitor (IVM) en het WENS-traject (Wijkveiligheid Enschede), in samenwerking met veiligheidspartners.
In 2014 wordt binnen de beschikbare middelen uitvoering gegeven aan de prioriteiten zoals vastgesteld binnen het IVP.

Daarnaast zal ook uitvoering gegeven worden aan:
  • de intensivering van de afstemming met FC Twente, OM en politie, met betrekking tot voetbalwedstrijden en mogelijke inzet bevoegdheden burgemeester.
  • Implementatie en handhaving van de nieuwe Drank- en Horecawet
Openbare Orde en Veiligheid (Beheerorganisatie Veiligheidshuis Twente)
Het veiligheidshuis verbindt netwerken in strafrecht, veiligheid en zorg om daarmee effectieve interventies te doen bij individuen en groepen met een hoog risico op recidive en/of complexe problematiek. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft besloten om per 2013 de bijdrage voor de veiligheidshuizen via het Gemeentefonds aan de 25 zetelgemeenten van de veiligheidsregio’s uit te keren. Enschede is de zetelgemeente voor de regio Twente en is daarmee de beheersorganisatie voor het Veiligheidshuis Twente. Vanaf 2014 zullen alle 14 gemeenten in Twente o.b.v. het aantal inwoners financiële bijdrage leveren aan het Veiligheidshuis Twente.

Openbare Orde en Veiligheid (RIEC-ON)
In 2007 zijn op basis van het programma ‘Bestuurlijke aanpak van georganiseerde misdaad’ Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC’s) opgericht. De RIEC’s stimuleren en ondersteunen de geïntegreerde aanpak van georganiseerde criminaliteit. In 2013 is het RIEC administratief vanuit het programma Economie en Werk ondergebracht in het programma B&M. Inmiddels is door het ministerie van V&J besloten in ieder geval voor de periode 2014-2017 subsidie te verstrekken voor het organiseren van RIEC’s in Nederland. De gemeente Enschede draagt hiervoor circa 23.000 euro bij als cofinanciering van 735.000 euro subsidie.

Brandweer en veiligheidsregio Twente
De uitvoering van de wettelijke taak crisisbeheersing is ondergebracht bij de Veiligheidsregio Twente. De burgemeester blijft echter verantwoordelijk voor de crisisbeheersing. De inrichting van de crisisbeheersing moet voldoen aan de landelijke regelgeving. De gemeente levert voor de voorbereiding op crises en bij calamiteiten capaciteit aan de Veiligheidsregio Twente om deze doelstelling te behalen. 

De uitvoering van de wettelijke taak brandweerzorg is per 2013 ondergebracht bij de Veiligheidsregio Twente. Hier valt dan ook de Brandweer Twente onder. De burgemeester blijft verantwoordelijk voor de brandweerzorg in de gemeente. Brandweer Twente innoveert en werkt er zichtbaar aan om haar specialistische taken in (inter)regionale en landelijke samenwerking te organiseren. Brandweer Twente richt zich daarnaast op optimalisering van de dekkingsgraad en brandveilig leven.

 

 

Wat mag het kosten?

Onderstaande tabel geeft inzicht in de verdeling van de baten (inkomsten) en de lasten (uitgaven) van het programma voor de jaren 2013 t/m 2017. De stortingen in (toename van) en onttrekkingen aan (afname van) de reserves spelen hierbij een belangrijke rol en zijn daarom ook inzichtelijk gemaakt in de tabel. Waar de baten en de lasten binnen één product niet aan elkaar gelijk zijn, ontstaat een resultaat. Dit resultaat kan positief en negatief zijn. Dit resultaat komt uiteindelijk ten laste of ten gunste van de algemene middelen van de gemeente Enschede.

Voor uitgebreidere financiële informatie zie hoofdstuk 6 Financiële begroting en hoofdstuk 7 Bijlagen.
 

Bedragen x 1.000 euroBegroting 2013Begr 2013 excl fac kstBegroting 2014Raming 2015Raming 2016Raming 2017
Openbare orde en veiligheid15.12615.00115.00214.75014.50014.500
Totaal Lasten15.12615.00115.00214.75014.50014.500
Openbare orde en veiligheid1.7261.7261.7511.7511.7511.751
Totaal Baten1.7261.7261.7511.7511.7511.751
Saldo van baten en lasten13.40013.27513.25112.99912.75012.750
Onttrekking reserves000000
Resultaat13.40013.27513.25112.99912.75012.750

Toelichting

Het budget ten behoeve van veiligheid is grofweg in twee delen te verdelen: de financiële middelen voor de brandweer en het budget ten behoeve van het Programma Veiligheid.
Daarnaast wordt binnen het product Openbare Orde en Veiligheid ook de boekhouding van de (regionale)samenwerkingsverbanden Veiligheidshuis Twente en het RIEC-Oost Nederland bijgehouden. De gemeente Enschede is hierbij als penvoerder verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering.

Met betrekking tot het brandweerbudget heeft de VRT de 14 deelnemende gemeenten voorgesteld in 2014 een incidentele bezuiniging van 800.000 euro te realiseren om haar loon- en prijsstijging te compenseren. Voor Enschede is in 2014 een bezuiniging ingeboekt van 150.000 euro.
Vanaf 2015 wil de gemeente Enschede 250.000 euro, oplopend naar 500.000 euro structureel gaan bezuinigen op de VRT/brandweer. Enschede draagt momenteel bijna 30% bij aan de regionale brandweerbegroting, dat betekent dat de VRT 1,7 miljoen euro moet bezuinigen op haar totale budget. Ook zal er een discussie gevoerd worden over de kosten van de huidige verdeelsystematiek. Uiteraard dient bij elke ingreep in de financiële middelen bezien te worden of er een effect is op inzet en blijvende adequate dienstverlening van de brandweer.

Het Programma Veiligheid kent naast een beperkte personele inzet een (beperkt) eigen budget van circa 200.000 euro. Inzet op de verschillende onderwerpen binnen het thema veiligheid dient veelal bekostigd te worden uit de budgetten van de overige programma’s. Teneinde inzet ten aanzien van belangrijke veiligheidsissues te kunnen blijven waarborgen, zal gezamenlijk met de veiligheidspartners bezien moeten worden welke mogelijkheden er zijn. In dit kader zal onder meer gekeken worden naar een bijdrage van de politie aan het cameratoezicht. Wij hebben hiervoor een structurele bijdrage van 50.000 euro begroot.

B. Bestuur, Samenwerking en Partnerschappen

Wat willen we bereiken?

Doelstelling

Doelstelling B
Bestuur, samenwerking en partnerschap
Het versterken van het contact tussen burgers en partners in en buiten de stad met het stadsbestuur, en daarmee ook het versterken van het vertrouwen van de stad in haar bestuur.

Indicatoren
Om de effecten van onze inzet te meten, hebben we per doelstelling indicatoren samengesteld. In onderstaande tabel staan de huidige resultaten en het streven voor de komende jaren.
Voor een totaaloverzicht van alle effectdoelstellingen zie bijlage Effectdoelstellingen.
Indicatoren  Score
2012
Streven
2013
Streven
2014
Streven
2017
22. Rapportcijfer voor de mate waarin de burgers betrokken worden bij de uitvoering van gemeentelijke plannen. E: 5,5
NL: 5,6
E: 5,5
NL: 5,6
E: 5,5
NL: 5,6
E: 5,5
NL: 5,6
23. Rapportcijfer voor de mate waarin de kiezer invloed heeft op wat er in de stad gebeurt. E: 5,1
NL: 5,8
E: 5,1
NL: 5,8
E: 5,1
NL: 5,8
E: 5,1
NL: 5,8
 

 

Wat gaan we ervoor doen?

 Politieke speerpunten
 Uitwerking begrotingsjaar 2014  Betrokken product
Doelstelling B: Bestuur, samenwerking en partnerschap
Het versterken van het contact tussen burgers en partners in en buiten de stad met het stadsbestuur, en daarmee ook het versterken van het vertrouwen van de stad in haar bestuur. 
 Raad en Raadscommissies
De centrale rol van de Raad is:
  • verkennen en vertolken wat leeft in de samenleving
  • het geven van politieke leiding en sturing aan die samenleving
  • het controleren van het college, het dagelijks bestuur van de gemeente  
Het streven van de Raad is erop gericht om te bereiken dat de mensen in Enschede het functioneren van de Raad als betekenisvol en gezaghebbend ervaren. Dat betekent dat Enschedeërs ervaren dat de lokale politiek er toe doet, en dat zij ervaren dat de Raad, fracties en individuele raadsleden op gezaghebbende manier belangen afwegen en besluiten nemen; dat zij ervaren dat de Raad de moed heeft politieke knopen door te hakken en dat hij dit op een zorgvuldige manier doet.

Nieuwe samenstelling gemeenteraad
In 2014 wordt de gemeenteraad opnieuw samengesteld op basis van de uitslag van de raadsverkiezingen op 19 maart 2014. De nieuwe raad zal op basis van een nieuw politiek akkoord een meerjarenbeleid vorm geven en een stadsbestuur vormen gebaseerd op krimpende financiële ruimte en een toenemend takenpakket in met name het terrein van zorg.

De gemeenteraad zal daarbij zijn eigen positie op tal van dossiers opnieuw moeten bepalen, en ook zijn positie in de wijken, stadsdelen, stedelijk en zeker ook op bovenlokale schaal.

Bij dit alles blijft van groot belang naast het functioneren als kader stellend en controlerend orgaan, vooral het vervullen van de meest elementaire democratische functie in het lokaal bestuur. Dit is een opgave op zich, gelet op de toenemende schaalvergroting en grensoverschrijdende samenwerkingen.

Daarnaast dient als gevolg van de financiële crisis de raad nadrukkelijk veel prioriteit en aandacht te geven aan zijn nieuwe begrotingsfunctie. Voornemens om de IPC efficiënter in te richten met minder belasting voor de organisatie en het bestuur, en tenminste hetzelfde rendement, komen naar verwachting spoedig aan snee.

Herijken en opnieuw uitlijnen vergaderstelsel raad
Het is te verwachten dat de raad hierbij opnieuw zal kijken naar de plussen en minnen van het huidige vergaderstelstel van de raad. De raad zal hierin moeten betrekken de gevolgen van een geactualiseerde visie op het bestuur van de stad, die naast meer ruimte geven voor initiatieven van burgers uit de gemeente, ook zal moeten inspelen op een grotere betekenis van samenwerking met partners aan de ambities van de stad, nut en noodzaak van bovenlokale samenwerking met andere gemeenten en wellicht ook grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden.

Uitdagingen voor raad als toezichthoudend orgaan
De raad zal naast de klassieke drie rollen in toenemende mate ook de toezichthouders rol moeten vervullen. Dit heeft de raad in de afgelopen jaren ook met meerdere raadsbesluiten onderschreven, zoals onder meer de motiereeks bij het debat over de uitkomsten van de raadsenquête Grip op grond. Daarnaast is de toezichtrol van de gemeenteraad onder meer als gevolg van de Wet Revitalisering Generiek Toezicht en van de horizontalisering van het financieel (provinciaal) toezicht op de gemeente sterk aan het groeien. Hieraan zal uitwerking gegeven worden onder andere via een mogelijk aangepaste positionering van de rekenkamer (met name ten opzichte van de verbonden partijen en de gesubsidieerde instellingen). Maar ook de positie van de accountant en de (gemeente)controller ten opzichte van de raad en de betekenis van de rekeningencommissie is mogelijk aan verandering onderhevig. Het spreekt voor zich dat de nieuwe raad zich deze nieuwe taken voldoende eigen zal moeten maken, en hiervoor ook nadrukkelijk ingewerkt en getraind zal moeten worden. Hiertoe dienen nieuwe afspraken gemaakt te worden, ook tussen college en raad met het oog op rollen, posities en beschikbare budgetten.
Raad en Raadscommissies
College van B&W 
In het coalitieakkoord staat nauwe samenwerking met partners en burgers bij het bereiken van onze doelen centraal. Het gebruiken in de reguliere werkzaamheden en -processen van de opgedane ervaringen en lessen uit de 'maatschappelijke investeringsopgaven' (MIO's) is een speerpunt in 2014.

Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 zal er een wisseling van college plaats vinden, en een nieuw coalitieakkoord met prioriteiten worden gesloten.
College van B&W 
 Verbeteren afstemming en samenwerking met partners buiten onze gemeentegrenzen
Om de ambities van Enschede waar te maken is een krachtige lobby van belang. Zo worden de Enschedese belangen behartigd bij Overijssel, Den Haag en Brussel, direct en via G32 en Regio Twente in de EU. Een gecoördineerde lobbyaanpak wordt verder geoptimaliseerd en lobbydossiers waar nodig geactualiseerd.

De Gemeente Enschede heeft zowel vanuit haar functie als Centrum gemeente als vanuit haar politieke behoefte om samen te werken, verschillende banden met omliggende gemeenten. Een van de meest prominente samenwerkingsverbanden is de Regio Twente. Nu het vervallen van de Wgr-plusstatus zeer waarschijnlijk aanstaande is, is het goed na te denken over de rol van Regio Twente als faciliterende en uitvoeringsorganisatie van en voor de Twentse gemeenten. De Regioraad gaat deze discussie aan met alle deelnemende gemeenten over de wensen tot samenwerking om vervolgens een beeld te kunnen schetsen van de functie van Regio Twente als uitvoeringsorganisatie. De takendiscussie zal zich onder andere toespitsen op de rol van de Regio Twente als:
  • facilitator/organisator/coördinator/platformfunctie: 
  • belangenbehartiger: 
  • uitvoerder: (Aanbieder van expertise, Gastheerschap, Uitvoeringsorganisatie;  Dienstverlener)
Naast de Regio Twente wordt er ook gericht samengewerkt met ander overheidspartners zoals:
  • Netwerkstad Twente en
  • De provincie Overijssel.
Op euregionaal gebied wordt samengewerkt binnen de Euregio/MONT. De grensregio’s hebben binnen de nieuwe EU2020-strategie een belangrijke positie, mede gekoppeld aan INTERREG-gelden. De Euregio is daarbij een belangrijke speler, en Enschede benut dit grensoverschrijdende samenwerkingsverband dan ook. Enschede werkt met de 'MONT-partners' (Munster, Osnabrück, Netwerkstad Twente) aan de inbreng in en de sturing van de Euregio agenda. Belangrijk daarbij is het benutten van de INTERREG-gelden en mogelijkheden bij de EU.

Tevens wordt internationaal samengewerkt met
  • Palo Alto in Silicon Valley (VS, California) en
  • Dalian (China)
Met deze plaatsen wordt gericht gewerkt aan kennisuitwisseling en kennisdeling.
Regionale en
grens-overschrijdende
samenwerking 


Reguliere werkzaamheden

Naast de hiervoor genoemde politieke speerpunten, zijn er ook reguliere werkzaamheden. Onderstaande tabel geeft een overzicht van deze reguliere werkzaamheden binnen dit programma. De tabel laat per doelstelling zien welk product daar een bijdrage aan levert en welke ontwikkelingen of welke belangrijke zaken er komend jaar te verwachten zijn. Voor sommige producten zijn relevante beleidsnota’s geschreven. Hier verwijzen we dan naar.

Regulier werk Uitwerking begrotingsjaar
Raad- en raadscommissies
Samenwerking in de dorpen en wijken, in de stad en buiten de stad
Het versterken van het contact tussen burgers en partners in en buiten de stad met het
stadsbestuur, en daarmee ook het versterken van het vertrouwen van de stad in haar bestuur. In het bijzonder in het jaar van de raadsverkiezingen en het opstellen van een meerjarenprogramma voor het bestuur van de stad. Daarbij heeft de raad ambities om de bovenlokale samenwerkingsrelaties van de stad (met buurgemeenten maar ook grensoverschrijdend) meer op de politieke agenda te zetten.

De raad als volks vertegenwoordigend orgaan
Het doel van de Raad en het college is om meer betrokkenheid en zeggenschap van de burger te verkrijgen. De opgave voor de Raad en stadsdeelcommissies is om beter in te spelen op situaties waarbij insprekende burgers/wijkorganen pleiten voor hun eigen- en wijkbelang (wijkbudgetten). De raad zal naar verwachting het in 2013 (met succes) ontwikkelde model van Opinie053 verder vervolgen.  Ook wordt naar verwachting in 2014 verder invulling aan onderstaande speerpunten gegeven: 
  • Meer samenspel met de burger te organiseren;
  • In een eerder stadium debatten met burgers organiseren (onder meer in de vorm van informele podia tijdens commissievergaderingen).
  • Optimalisatie inspraakproces burger  
  • Vergroting inzet moderne communicatiemiddelen (samenwerking TVEnschedeFM/ gebruik Ipads door college- en raadsleden etc.).
College van B&W
Het College van B&W is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de gemeente. 
Ondersteuning College en directie
Het product Ondersteuning College en directie bevat de werkzaamheden die verricht worden door de Concernstaf:
  • Kaderstelling (Financieel, juridisch)
  • Processturing (o.a. herijking IPC-cyclus, indicatoren)
  • Bestuurlijke en strategische advisering (o.a. luchthaven, innovatie)


 

 

Wat mag het kosten?

Onderstaande tabel geeft inzicht in de verdeling van de baten (inkomsten) en de lasten (uitgaven) van het programma. De stortingen in (toename van) en onttrekkingen aan (afname van) de reserves spelen hierbij een belangrijke rol en zijn daarom ook inzichtelijk gemaakt in de tabel. Waar de baten en de lasten binnen één product niet aan elkaar gelijk zijn, ontstaat een resultaat. Dit resultaat kan positief en negatief zijn. Dit resultaat komt uiteindelijk ten laste of ten gunste van de algemene middelen van de gemeente Enschede. Voor uitgebreidere financiële informatie zie hoofdstuk 6 Financiële begroting en hoofdstuk 7 Bijlagen.
 

Bedragen x 1.000 euroBegroting 2013Begr 2013 excl fac kstBegroting 2014Raming 2015Raming 2016Raming 2017
College van B&W1.8591.8441.8571.8571.8571.857
Euregionale samenwerking716716562462362262
Raad en commissies2.4992.1382.2632.1382.1382.138
Ondersteuning college en DB5.2184.0124.0724.0714.0714.071
Totaal Lasten10.2928.7108.7538.5288.4288.328
College van B&W001.000000
Euregionale samenwerking000000
Ondersteuning college en DB000000
Totaal Baten001.000000
Saldo van baten en lasten10.2928.7107.7538.5288.4288.328
Storting Reserves001.000000
Onttrekking reserves000000
Resultaat10.2928.7108.7538.5288.4288.328
 
Toelichting


College van B&W
In 2014 wordt verwacht dat er incidenteel circa 1 miljoen onttrokken kan worden uit de pensioenvoorziening voor wethouders ten behoeve van het implementatiebudget. 

(Eu)Regionale samenwerking
De bijdrage aan de Regio en Euregio van circa 5,5 miljoen euro wordt binnen de begroting verantwoord op de beleidsvelden waar zij een bijdrage aan levert. De algemene kosten, de bijdrage aan de netwerkstad en de euregio worden binnen dit product zichtbaar gemaakt. Tevens worden binnen dit product de bezuinigingen op de regio zichtbaar gemaakt zolang ze nog niet toegewezen zijn aan een beleidsveld. Wanneer de regio haar begroting heeft aangepast (bezuinigingen toegedeeld naar beleidsveld), wordt ook de Enschede begroting hierop in lijn gebracht. De discussie over de begroting van de regio is nu gaande.

Raad en Raadcommissies
In 2014 vindt de gemeenteraadverkiezing plaats. In het kader van opleiding, afscheid oude raadsleden en installatie nieuwe raadsleden en opkomst bevorderende maatregelen is incidenteel 90.000 euro begroot.
 

C. Bedrijfsvoering

Inleiding
Staat van het programma Uitkomst
Overheadpercentage  31%
Budget interne dienstverlening (euro's)
33,8
Beheer huisvesting (m2)  43.800
Aantal werkplekken  1.650
Het onderdeel bedrijfsvoering bestaat uit een regulier-deel (BMO) en een projecten-deel (PMBE). Bedrijfs- en Managementondersteuning (BMO) levert de facilitaire en administratieve ondersteuning voor de primaire processen van de gemeentelijke organisatie. Daardoor levert BMO een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van dienstverlening van onze organisatie. 
Het gaat om de volgende werkzaamheden van bedrijfsvoering:
  • Concernbrede ondersteunende activiteiten: Financiën, Personeel & Organisatie, Inkoop, Juridische Zaken en Communicatie.
  • Facilitaire activiteiten: IT-bedrijf, Huisvesting & Services en Vastgoedbedrijf.
In haar werkwijze volgt BMO voor de hoofdmoot de strategie en aanpak van “operational excellence” (OpEx). OpEx staat voor het leveren van standaardproducten en/of diensten tegen optimale operationele prestaties. Dat wordt ervaren door snelle en betrouwbare levering, goede service een tegen een lage prijs. Om dit te bereiken, komt het vooral aan op standaardisatie van processen, afspraken altijd nakomen en laten zien wat je doet. Veel producten en diensten van BMO hebben in zich dat door schaalvergroting met minder middelen zelfs meer gepresteerd kan worden. Daarnaast is er oog voor de behoefte van specifieke bedrijfsfuncties en het bedienen van professionals. BMO grijpt de kansen in het Twentse perspectief van het samenbrengen van de ondersteunende diensten met Almelo, Borne en Losser en brengt deze onder in één bedrijfsvoeringsorganisatie per medio 2015.
De bedrijfsvoeringsparagraaf elders in deze begroting gaat verder in op de koers van de bedrijfsvoering. In dit programmaonderdeel BMO volgen hieronder doelstellingen en indicatoren in “Wat willen we bereiken?” Vervolgens de politieke speerpunten en het reguliere werk in “Wat gaan we er voor doen?”. Tenslotte staat in “Wat mag het kosten?” de financiële opstelling.

PMBE
Een veranderende koers
De activiteiten van het Project Management Bureau Enschede (PMBE) zijn erop gericht om de ambities van de gemeente, voor de eigen stad en regio Twente, te realiseren door het integraal managen van complexe projecten en processen.
De uitvoering van projecten vindt plaats in een dynamische omgeving. De wijze waarop burgers, instellingen en marktpartijen samenwerken is de laatste jaren sterk veranderd. Dit vraagt om een snelle en flexibele organisatie met een sterkere focus op resultaten en een flexibele inzet van de (beleids-)capaciteit.
Deze verandering moet vorm worden gegeven binnen een bureau dat, als gevolg van de economische crisis en interne gemeentelijke ontwikkelingen, de taak heeft te halveren (28,99 fte).
 
Ontwikkelingen in 2014 e.v.
Zowel de krimp als de realisatie van een snelle flexibele organisatie met een sterke focus op de majeure thema’s binnen de stad waarbij meer wordt overgelaten aan de markt en maatschappelijke partners vragen een toekomstbestendig bureau.
Het doel is projectmanagers van PMBE samen met beleidsmedewerkers uit de huidige programma’s zo flexibel mogelijk in te zetten op de majeure thema’s. 
  
De kosten en dekking van het bureau
PMBE beschikt zelf niet over eindproducten. De vaste kosten van het bureau voor het komende begrotingsjaar bedragen na de krimp en zonder facilitaire overhead totaal 3.045.272 euro. De facilitaire overhead wordt conform de nieuwe methodiek van kostentoerekening zoveel mogelijk doorgezet naar de eindproducten waar PMBE haar dekking uit haalt. Dat geldt niet voor de facilitaire overhead van de opdrachten die het bureau bij derden wegzet.

Conform de uitgangspunten bij de oprichting van het bureau moet PMBE zelf zorgen voor haar dekking. De dekking van de vaste bureaukosten, inclusief een deel van de facilitaire overhead, vindt plaats uit exploitatiebronnen (AD middelen uit de eindproducten Locatieontwikkeling en projecten economische ontwikkeling, interne offertes en herstructureringsmiddelen MSI), het MPG, investeringsbudgetten en externe financieringsbronnen.
De dekking uit de bovengenoemde bronnen wordt jaarlijks opnieuw bepaald op basis van projectbegrotingen en offertes. Door de economische crisis en de concurrentie op de markt wordt het echter steeds moeilijker externe opdrachten binnen te halen en te behouden.

Wat willen we bereiken?

Doelstelling
Doelstelling C
Bedrijfsvoering
Het realiseren van een solide, innovatieve en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering 

Indicatoren
BMO stuurt op onder meer prestatie- en effectindicatoren voor de bedrijfsvoering. In de bedrijfsvoeringparagraaf is een overzicht opgenomen van indicatoren die een relatie met de stad kennen (bijvoorbeeld: % lokale/regionale inkoop, betaaltermijn facturen, subsidieverstrekking) en die inmiddels ook op landelijk niveau (www.venstersvoorbedrijfsvoering.nl) vergeleken worden.
 

 

Wat gaan we ervoor doen?

Politieke speerpunten
Elk programma heeft thema’s die politiek/ bestuurlijk als belangrijk worden aangemerkt. Dit zijn de politieke speerpunten. In de tabel hieronder zijn de politieke speerpunten onderverdeeld naar de programmadoelstellingen. Vervolgens wordt per programmadoelstelling aangegeven welke activiteiten we het komende jaar gaan uitvoeren en welke producten daarbij betrokken zijn.

Politiek speerpunt
Uitwerking begrotingsjaar Betrokken product
Het realiseren van een solide, innovatieve en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering
Subdoel 1: Overdragen van taken
Vanuit de Regionale Agenda op bedrijfsvoering wordt binnen het “Communiqué van Zenderen" en vanuit de bijbehorende "convergentiestrategie" gewerkt aan het overdragen van taken op het gebied van bedrijfsvoering in de regio. De gemeente Enschede kiest hierbij in eerste instantie voor een samenwerking met de gemeente Almelo, Losser en Borne. Samen met deze gemeenten wordt in 2014 gewerkt aan de vorming van een Intergemeentelijke BedrijfsvoeringsOrganisatie (IBO). Begin 2014 is helder hoe de organisatie wordt opgebouwd en welke taken en met welke snelheid ondergebracht worden in deze IBO-organisatie.
Naast de concrete stappen om een IBO organisatie op te richten wordt tevens gericht gewerkt binnen het Shared Services Netwerk Twente. Dit betreft voornamelijk de juridische, administratieve en inkoop activiteiten.
Interne dienstverlening
Regionale dienstverlening
Subdoel 2: flexibiliteit van mensen, werkplek en budget
Mensen
De lopende veranderingen en bezuinigingen en de nieuwe keuzes die gemaakt worden zorgen voor afname en veranderingen in het ambtelijk apparaat. Het monitoren en stimuleren van mobiliteit zal ook in 2014 nadrukkelijk de aandacht krijgen. Concreet wordt in 2014 gewerkt aan een "Twentse school voor ambtenaren" een regionaal mobiliteitscentrum.

Werkplek
Rond huisvesting zijn drie ontwikkelingen te signaleren:
  • Er ontstaat de komende jaren een stevige krimp van de organisatie en daarmee de noodzakelijke beschikbaarheid van huisvesting;
  • Er is de behoefte om enerzijds stedelijke taken te concentreren in een stedelijk loket en anderzijds meer te werken met frontlijners in wijken en buurten.
  • Er is de behoefte om huisvesting te zien in relatie met maatschappelijke partners.
In 2014 is hiertoe een huisvestingsstrategie ontwikkeld, uitgaande van meerdere scenario’s. Dit scenario wordt geïmplementeerd en leidt er in ieder geval toe dat in 2014 de Noordmolen “vrijgespeeld” wordt.

Budget
Op het gebied van flexibiliteit van mensen, werkplek en budget wordt in 2014 gewerkt met een andere kosten verdeelsystematiek. Deze systematiek zorgt voor meer transparantie in de direct aan activiteiten toe te rekenen kosten en de indirecte kosten. Daarnaast is het doel om kwetsbare dekking voor indirecte kosten uit projecten en krimpende gesloten systemen te verminderen.
Meer informatie over de kostentoerekeningssystematiek is te vinden in hoofdstuk 6 (financiële begroting) van deze programmabegroting.
Daarnaast wordt via het "leantraject" gewerkt aan het efficiënter en klantgericht inrichten van processen.
Interne dienstverlening
Vastgoedbedrijf 
Subdoel 3: veilige en verbindende informatie voorziening
De speerpunten rondom informatievoorziening die zijn opgenomen in het Programma Dienstverlening zijn van toepassing op het IT-bedrijf. Daarbij vervult het IT-bedrijf de rol van adviseur en van productieomgeving van informatiesystemen.
 
Speerpunt voor het IT-bedrijf is continuïteit van dienstverlening in een steeds complexere omgeving te borgen. Samenwerking met anderen, zoals in het kader van IBO en SSNT is daarvoor een voorwaarde. Aanvullend is alertheid noodzakelijk op de mogelijkheden om "gewone", "routinematige" producten en diensten (de zogenaamde commodities) onder te brengen bij derden.
Interne dienstverlening
IT-bedrijf
Subdoel 4: investeren met maatschappelijke partners 
Vanuit de strategische huisvestingsvisie wordt gezamenlijk met maatschappelijke partners gekeken naar passende betaalbare en logische huisvesting in het centrum van Enschede, de wijken en buurten en waar nodig in regionaal verband. 

Voor de organisatie betekent de strategie ‘investeren met maatschappelijke partners’, dat de omslag gemaakt wordt van ‘organiseren en uitvoeren’ naar ‘loslaten en regie voeren’. Om regie te kunnen voeren – op het juiste niveau - is inhoudelijke kennis en kunde nodig. Deze competentie moet nog beter ontwikkeld worden. In het bijzonder op het terrein van sociale en duurzaamheidvoorwaarden, eisen en wensen bij inkoop-, aanbesteding- en subsidieverlening trajecten.
Interne dienstverlening
Vastgoedbedrijf 
Duurzaamheid
B&M zet zich in voor de klimaat neutrale gemeentelijke organisatie in 2015.

Speerpunten in 2014 zijn:
  • een aangepaste lange termijn onderhoudsplanning met volledig duurzame maatregelen;
  • voortzetting van bestaand beleid (100% duurzame inkoop, 100% inkoop groene energie, duurzame vervanging wagenpark);
  • circa 180 ton CO2 vermijden per jaar gebouwen Vastgoedbedrijf Enschede (is 30 % in 2020);
  • analyseren en vervolgens reduceren van de piekbelasting van het energieverbruik.
 
 Indicatoren Voorziene maatregelen / activiteiten in 2014 Te verwachten resultaat
3,0% energiebesparing per jaar bij gemeentelijke gebouwen en voorzieningen Groene stroom en gas

Voor de periode 2013 t/m 2015 is in samenwerking met 14 Twentse gemeenten een contract met Twence afgesloten voor levering van duurzame elektriciteit en met Greenchoice voor levering van klimaat-neutraal aardgas voor toepassing in de gemeentelijke gebouwen.

Gebouw gebonden:
  • Energiezuinige verlichting;
  • Zonnecollectoren (zogenaamde PhotoVoltaïsche panelen PV) op eigen overige daken;
  • Verdere verduurzaming eigen gebouwen door uitvoeringsprogramma af te stemmen op (groot) onderhoud;
  • Uitbouw van energiemonitoring gebouwen;
  • Streven naar verbetering van het energielabel met 2 niveaus bij alle gebouwen;
  • Analyseren en vervolgens reduceren piekverbruik energie, met behulp van ‘slimme’ meters.
Aanzienlijke vermindering uitstoot CO2. De aangegeven energiebesparing wordt gerealiseerd door de maatregelen die genomen worden om het energielabel van de gebouwen te verbeteren. Een aanvullende besparing kan verwacht worden door maatregelen die voortkomen uit de analyse van het piekverbruik energie.
Verduurzaming wagenpark Dienstauto’s op aardgas, elektrische dienstfietsen en scooters Waar mogelijk wordt bij vervanging van het wagenpark, volgens reguliere afschrijvingscycli, voor een duurzame variant gekozen
100 % duurzame inkoop Duurzaam inkopen volgens de voorschriften en criteria van AgentschapNL, vanuit de aanbestedende afdeling en inkoop worden waar mogelijk aanvullende duurzaamheidcriteria opgesteld.in 2013 is het manifest Professioneel Duurzaam Inkopen ondertekend, dit manifest is het vervolg op de eerdere deelnameverklaring aan het programma Duurzaam Inkopen. In het manifest worden aanbestedende diensten opgeroepen om de inkoopfunctie strategisch in te zetten met het oog op het nastreven van ambitieuze duurzaamheiddoelstellingen. Het is belangrijk om in alle fasen van een inkoopproces, zo mogelijk in samenspraak met het bedrijfsleven, op zoek te gaan naar kansen op duurzame, innovatieve oplossingen. Daarbij gaat het vooral om die inkopen waarbij dit substantieel kan bijdragen aan de duurzaamheiddoelen van de organisatie. De centraal vastgestelde minimumeisen blijven een plek houden binnen duurzaam inkopen, maar de toepassing daarvan wordt voortaan gezien als een minimale ondergrens voor duurzaam inkopen. Binnen in Enschede is er al meer aandacht voor het verleggen van het duurzaamheidaspect naar de ontwerpfase. Bij dit laatste speelt de tenderboard een belangrijke rol doordat mogelijke duurzame alternatieven of duurzame oplossing hier besproken worden.

Voorbeelden:
  • CO2 neutrale vloerbedekking
  • biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen;
  • introductie Ecoilet (verduurzaming sanitaire voorzieningen);
  • toepassen duurzame verfsystemen.
Percentage duurzame inkoop bedraagt 95%, dit percentage heeft betrekking op het jaar 2010. Het percentage wordt  één keer in de twee jaar middels een audit vastgesteld door het Ministerie van Economische Zaken. Dit jaar wordt de audit over 2012 verwacht


Reguliere werkzaamheden
Naast de hiervoor genoemde politieke speerpunten, zijn er ook reguliere werkzaamheden. Onderstaande tabel geeft een overzicht van deze reguliere werkzaamheden binnen dit programma. De tabel laat per doelstelling zien welk product daar een bijdrage aan levert en welke ontwikkelingen of welke belangrijke zaken er komend jaar te verwachten zijn.
Voor sommige producten zijn relevante beleidsnota’s geschreven. Hier verwijzen we dan naar.

Regulier werk Uitwerking begrotingsjaar
Vastgoedbedrijf Enschede
In 2014 wordt verder gewerkt aan een integraal portefeuillemanagement waarbij de focus is:  minder risico’s op vastgoed door het afstoten van vastgoed.
Tevens wordt gewerkt aan de concentratie van al het gemeentelijk vastgoed binnen het vastgoedbedrijf. Meer informatie is te vinden in de paragraaf vastgoed.
Interne dienstverlening
Op het gebied van regulier werk wordt binnen de bedrijfsvoering naast de politieke speerpunten specifieke aandacht gegeven aan:
  • De verregaande integratie van online systemen en online communicatie die er voor zorg draagt dat vanaf 2017 álle communicatie en interactie met de gemeente plaats- en tijd-onafhankelijk vormgegeven kan worden;
  • De outsourcing van Commodity volgens Gartner IS-Lite model in het nieuwe IT-bedrijf. Te beginnen richting H&S (serviceplein);
  • De realisatie van een rechtswinkel met Saxion, E&W en andere advocaten.
Bezwaar & Beroep
Binnen het product Bezwaar en Beroep zijn er drie in het oog springende ontwikkelingen.
  • De ene is dat als gevolg van grotere instroom in de Bijstand, het aantal bezwaren toeneemt, enerzijds gewoon door het grotere aantal bijstandsgerechtigden, anderzijds door de hoge werkdruk in het primaire proces, waardoor de kwaliteit van de primaire besluiten vermindert.
  • De andere is dat in een groter aantal gevallen de bezwaarde wordt vertegenwoordigd door een professionele rechtshulpverlener, waardoor vaker een proceskostenvergoeding in de bezwaarfase optreedt.
  • Ten slotte is er de uitbreiding van het aantal terreinen waarop bezwaarschriften worden ingediend. Bijvoorbeeld onlangs de Stadsbank Oost-Nederland waar het gaat om bezwaarschriften op het terrein van schuldhulpverlening, en in de toekomst wellicht door de drie decentralisaties, waar een onderzoek naar de effecten in voorbereiding is. Door inzet van mediation en het communicatief maken van de organisatie wordt getracht de kosten voor het afhandelen van bezwaar en beroepszaken zo veel mogelijk te beperken.
Regionale dienstverlening
Op het gebied van regionale dienstverlening is veel in beweging. De dienstverlening voor de onder andere de gemeente Losser, Dimpact en het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente gaat onverminderd voort. Door synergievoordelen te delen tussen de opdracht gevende en opdracht nemende partij wordt bijgedragen aan de besparingen binnen de bedrijfsvoering. Aan de andere kant ontstaan risico's bij o.a. de verhuur van huisvesting en de ICT dienstverlening door onder andere de afname van werkzaamheden bij de stadsbank Oost Nederland, de bezuinigingen bij het UWV en de mogelijke terugtrekkende beweging van de politie in de wijkservicecentra. Ook andere maatschappelijke partners aan wie de gemeente ruimte verhuurt, bezinnen zich op hun huisvesting. Het strategische huisvestingsplan dat in 2014 opgezet wordt, moet hier een passend antwoord op geven.


 

 

Wat mag het kosten?

Onderstaande tabel geeft inzicht in de verdeling van de baten (inkomsten) en de lasten (uitgaven) van het programma voor de jaren 2013 t/m 2017. De stortingen in (toename van) en onttrekkingen aan (afname van) de reserves spelen hierbij een belangrijke rol en zijn daarom ook inzichtelijk gemaakt in de tabel. Waar de baten en de lasten binnen één product niet aan elkaar gelijk zijn, ontstaat een resultaat. Dit resultaat kan positief en negatief zijn. Dit resultaat komt uiteindelijk ten laste of ten gunste van de algemene middelen van de gemeente Enschede.

Voor uitgebreidere financiële informatie zie hoofdstuk 6 Financiële begroting en hoofdstuk 7 Bijlagen.
 

Bedragen x 1.000 euroBegroting 2013Begr 2013 excl fac kstBegroting 2014Raming 2015Raming 2016Raming 2017
SHE programmamanagement000000
Bezwaar en Beroep2.4021.6161.5881.5931.5161.516
Vastgoedbedrijf Enschede30.07430.07411.70411.46110.90910.345
Interne dienstverlening7.46944.59646.16141.84940.28140.484
B&M: Regionale Dienstverlening9.6189.6189.1999.1039.1029.210
Resultaat Bedrijfsvoering PMBE000000
Totaal Lasten49.56385.90468.65364.00661.80961.555
SHE programmamanagement000000
Bezwaar en Beroep000000
Vastgoedbedrijf Enschede25.20925.2097.3597.4707.4707.470
Interne dienstverlening5.22116.20214.88814.33314.33514.337
B&M: Regionale Dienstverlening10.15110.15110.0149.9189.8179.924
Totaal Baten40.58151.56232.26031.72031.62131.731
Saldo van baten en lasten8.98234.34236.39232.28630.18829.824
Storting Reserves10.80110.5017.2017.1017.0017.001
Onttrekking reserves17.25816.95814.34211.09310.88310.269
Resultaat2.52427.85529.25228.29426.30626.556

Toelichting


De dienstverlening van BMO vindt plaats vanuit de producten Bezwaar & Beroep, Interne dienstverlening, Vastgoedbedrijf en regionale dienstverlening. Per product wordt een toelichting gegeven op de belangrijkste afwijkingen in lasten, baten, stortingen en onttrekkingen.

Interne dienstverlening
Zoals reeds aangegeven vindt er in de begroting een belangrijke verschuiving plaats met betrekking tot de kosten van interne dienstverlening. Vanuit een gedachte van een verdere sterke vereenvoudiging van kostentoerekening en de toekomstige regionalisering van de bedrijfsvoering kiezen we voor een zelfstandig product met maximale eigen dekking. Kwetsbare dekking vanuit krimpende gesloten systemen en projectomzet bouwen we verder af. Het totaal aan lasten (baten en lasten gesaldeerd) voor interne dienstverlening bedraagt in 2014 33,8 miljoen euro en is daarmee ruim 2,3 miljoen euro lager dan in 2013 als gevolg van de CFO bezuiniging zoals vastgesteld in de PB 2013-2016. Aan de lastenkant vindt echter ook een ophoging plaats van 1 miljoen euro door de kosten van het flankerend beleid (in 2013 1 miljoen euro, in 2014 2 miljoen euro), deze reeks vervalt na 2015. In 2014 is een aanvullende post van 100.000 euro opgenomen ter dekking van de toegenomen assurantiekosten. Daarnaast is een incidentele bezuiniging van 150.000 euro doorgevoerd op de dotatie aan de onderhoudsvoorziening (binnen onderhoud ambtelijke panden).

Bezwaar & Beroep
De kosten voor Bezwaar & Beroep nemen in 2014 toe door de loon- en prijsindexering. De afname van kosten in 2015 is een gevolg van de bezuinigingen voor de bedrijfsvoeringstaakstelling.

Vastgoedbedrijf
Op het onderdeel Vastgoedbedrijf Enschede wordt in de begroting zichtbaar welke verrekeningen plaatsvinden met de reserve Vastgoed van het Vastgoedbedrijf. Deze verrekening is budgettair neutraal omdat dit product een gesloten systeem is, het resultaat tussen de lasten en huuropbrengsten wordt verrekend met de reserve vastgoed. De effecten op de reservepositie zijn afhankelijk van de verdere uitwerking van de te kiezen exploitatiesystematiek die in december aan College en Raad worden gepresenteerd.

De mutatie tussen 2013 en 2014 aan de lasten en batenzijde is voornamelijk te verklaren door:
  • de overdracht van de brandweerposten aan de Veiligheidsregio Twente
  • de eenmalige onttrekking in 2013 van 1,64 miljoen euro uit de reserve vastgoed ter dekking van het incidenteel middelenkader 2013
  • de afdracht van 0,5 miljoen euro verkoopdoelstelling vastgoed die ook afgedragen is aan het incidenteel middelenkader 2013.
Regionale dienstverlening
Het product regionale dienstverlening bestaat uit de ondersteuning van activiteiten op het gebied van bedrijfsvoering aan onder andere Politie, diverse maatschappelijke partners, Dimpact, gemeenten Losser, Borne, Stadsbank Oost Nederland, Gemeenschappelijk Belastingkantoor Twente, UWV. Om de kosten voor interne dienstverlening zo laag mogelijk te houden wordt gekeken naar opties voor schaal- en/of volumevergroting voor de dienstverlening. De omzet van deze dienstverlening wordt apart inzichtelijk gemaakt in het product regionale dienstverlening. Resultaten op dit product worden altijd verrekend met het product interne dienstverlening.

De afname van de omzet (baten) is een gevolg van verminderde dienstverlening voor het UWV en het aflopen van een aantal overige contracten voor de IT-dienstverlening. Aan de lastenkant is ook de vorming van de risico-reserve werken voor derden opgenomen. Deze is bedoeld om desintegratie-effecten van afnemende dienstverlening op te vangen zodat de effecten voor de interne dienstverlening beperkt worden. Het saldo tussen baten en lasten is het structurele voordeel van de dienstverlening aan Losser.


In bovenstaande grafiek ziet u de ontwikkeling van de taakstelling op bedrijfsvoering. Tussen 2010 en 2014 neemt het totale budget voor de bedrijfsvoering met 22% af. Voor 2014 moet nog 1 miljoen euro vanuit planvorming leiden tot concrete realisatie. Vanaf 2015 is een aanvullende taakstelling opgenomen voor ICT, vanaf 2017 een besparingsdoelstelling op de regionalisering van bedrijfsvoering.
 

D. Financiële huishouding

Inleiding
Een betrouwbaar en voor de lange termijn houdbaar financiële huishouding is essentieel voor het goed functioneren van een gemeente. Door de economische omstandigheden en onzekere toekomstige ontwikkelingen neemt de complexiteit toe. De basis voor de uitvoering van onze ambities blijven de algemene dekkingsmiddelen. Dit zijn de inkomsten van de gemeente die vrij besteedbaar zijn. Over ontwikkelingen en beleid ten aanzien van de algemene dekkingsmiddelen wordt op diverse plaatsen in deze begroting stilgestaan:
  • Gemeentefonds (zie actualisatie middelenkader);
  • Lokale belastingen (zie paragraaf lokale heffingen);
  • Rente & Treasury (zie paragraaf treasury).
Een nadere (financiële) analyse op de algemene dekkingsmiddelen staat in het hieronder opgenomen onderdeel ‘wat mag het kosten?’.

Wat willen we bereiken?

Doelstelling D 
Financiële huishouding
Het bevorderen van een betrouwbare en voor de lange termijn houdbare financiële huishouding. 
 

 

Wat mag het kosten?

Onderstaande tabel geeft inzicht in de verdeling van de baten (inkomsten) en de lasten (uitgaven) van het programma. De stortingen in (toename van) en onttrekkingen aan (afname van) de reserves spelen hierbij een belangrijke rol en zijn daarom ook inzichtelijk gemaakt in de tabel. Waar de baten en de lasten binnen één product niet aan elkaar gelijk zijn, ontstaat een resultaat. Dit resultaat kan positief en negatief zijn. Dit resultaat komt uiteindelijk ten laste of ten gunste van de algemene middelen van de gemeente Enschede. Voor uitgebreidere financiële informatie zie hoofdstuk 6 Financiële begroting en hoofdstuk 7 Bijlagen.
 

Bedragen x 1.000 euroBegroting 2013Begr 2013 excl fac kstBegroting 2014Raming 2015Raming 2016Raming 2017
Treasury21.20520.65921.68221.89521.87921.726
Diverse algemene inkomsten1.131775-1.013-3355.0936.570
Algemene belastingen2.6092.6092.6382.6382.6382.638
Totaal Lasten24.94524.04323.30724.19829.60930.934
Treasury34.17534.17533.92932.36031.01030.826
Diverse algemene inkomsten8.5898.5896.1935.6634.8544.854
Algemene belastingen39.39639.39639.51639.61639.61639.616
Algemene uitkering193.276193.276193.797184.594184.346185.063
Totaal Baten275.436275.436273.435262.233259.826260.358
Saldo van baten en lasten-250.491-251.393-250.129-238.035-230.216-229.424
Storting Reserves32.40126.27811.99618.1298.04111.375
Onttrekking reserves29.05322.3854.96811.2579033.394
Resultaat-247.144-247.500-243.101-231.164-223.078-221.442

Toelichting


Product
Binnen bovenstaande producten worden de algemene dekkingsmiddelen verantwoord. Dit betreft Treasury (beheer van liquide middelen), diverse algemene inkomsten (subsidie-inkomsten en taakmutaties in het gemeentefonds), algemene belastingen en de algemene uitkering van het rijk. Inhoudelijke informatie staat in de paragrafen Treasury, Lokale heffingen en actualisatie middelenkader.