|
Portefeuillehouder(s): Patrick Welman
Programmadirecteur: Richard Kokhuis
Inleiding
In 2014 is de economie landelijk voorzichtig gaan herstellen. Het aantal vacatures is weer toegenomen, de export is gestegen evenals bestedingen in de winkels. Ontwikkelingen die we ook in Enschede terug hebben gezien: de binnenstad was volop in beweging en de uitstroom van de bijstand naar werk is toegenomen. In Enschede zijn ook, tegen de tendens in, de banen gegroeid in 2014. Dit vertaalde zich jammer genoeg nog niet in een dalende werkloosheid. We bleken de laagste arbeidsparticipatiegraad van de 50 grootste steden te hebben. Op veel fronten zijn in 2014 plannen gemaakt om de economische situatie van Enschede te verstevigen. Dit hebben we gedaan in lijn met doelstellingen uit het coalitieakkoord zoals het versterken van de (eu)regionale samenwerking, ondersteuning van het MKB als banenmotor, de werkgever op kop en een bruisende binnenstad met goede voorzieningen.
Economische successen
Basis van onze inspanningen was het faciliteren van nieuwe en groeiende bedrijven door een goede dienstverlening, verbeteren van bereikbaarheid, goede voorzieningen, voldoende en passende ruimte. Het project Herstructurering Havengebied is in 2014 grotendeels afgerond en we hebben met collega gemeenten een regionaal havenbeheer ingesteld. De binnenstad liet veel dynamiek zien. Veel winkel- en horecavestigingen hebben uitgebreid, plannen hiervoor gemaakt of hebben zich als nieuwe formule hier gevestigd. De Primark opende in augustus. Deze populaire winkelformule leverde bij opening werk aan bijna 400 mensen en leidde tot een stijgend aantal bezoekers aan onze binnenstad. In 2014 is ook het Intercity Hotel opgeleverd. In het kader van vermindering regelgeving is in 2014 de verzelfstandiging van de dinsdagmarkt voorbereid. Om keuzes te kunnen maken in de binnenstad en om de leegstand terug te dringen is samen met de binnenstadspartners de "verdiepingsslag binnenstad" opgesteld.
Een aantal high lights op bedrijventerreinen: op Kennispark is de Gallery geopend door Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Alexander, Foseco opende de deuren en het Cottonwood Technology Fund heeft Twente als tweede thuishaven gekozen. Op de bedrijventerreinen hebben we acht bedrijven plek kunnen bieden om een nieuwe vestiging te realiseren. Dit aantal was aanzienlijk hoger dan in 2013. De familie Van Eck heeft 50 hectare op het vliegveld gekocht en gaat 12 miljoen investeren in een Engineering Playground.
In juni werd besloten om de ontwikkeling van een commerciële burgerluchthaven stop te zetten. In navolging hiervan werd het rapport “Technology Base Twente” gemaakt. Met de koers die al uit was gezet door de commissie Draijer en het rapport van de commissie Wientjes zijn daarna bouwstenen geleverd voor de regionale strategie op de lange termijn. De Twente Board leverde Twente Werkt! op met handvatten voor acties op de korte termijn.
In Twents verband is de ambtelijke en bestuurlijke samenwerking steeds meer geformaliseerd. De portefeuilles “arbeidsmarkt” en “economie” zijn gebundeld op regionaal niveau. Ambtelijk en bestuurlijk is gestart met de sectorbenadering: hoe zitten sectoren in elkaar, waar liggen groeikansen, hoe kunnen we bedrijven helpen om te groeien?
De internationale agenda is verder aangescherpt en de inzet op de stedenbanden werd afgelopen jaar steeds meer wederkerig. Dit heeft in 2014 geleid tot vier inkomende missies uit Dalian: uitwisseling op het gebied van bedrijfsbeurzen en congressen, wetenschap en technologie en onderwijs en kunst. Een Saxionstudent heeft in Palo Alto in opdracht van Saxion, gemeente en Kennispark een soft landing concept ontwikkeld voor Amerikaanse start-ups in Twente. Een UT student heeft meegeschreven aan het mobiliteitsbeleid in Palo Alto. De studenten vervulden op deze wijze een ambassadeursfunctie voor Twente in Amerika.
Werkgever op kop werpt vruchten af
In 2014 is de focus op “werken, leren, meedoen en jongeren” verschoven naar uitstroom naar betaald werk. Het verleggen van de focus is zeer succesvol geweest. De totale uitstroom uit de bijstand is in 2014 met 12% gestegen. Hiernaast is de uitstroom naar werk met 35% gegroeid ten opzichte van 2013. Het totale cliëntenbestand voor de bijstand is gestegen in 2014, maar aanzienlijk minder dan aan het begin van het jaar was geraamd.
Ondanks de doorgevoerde personele krimp hebben we een hogere productie geleverd als organisatie. In 2014 is het cliëntenbestand voor de bijstand met meer dan 300 gegroeid tot 6717 in combinatie met het doorvoeren van een personele krimptaakstellingen. Dit heeft een maximale inspanning van iedereen gevraagd. Desondanks waren we eind 2014 klaar voor de invoering van de nieuwe Participatiewet die we samen met de werkgevers en de cliëntenraad hebben voorbereid.
We hebben extra inzet gepleegd op de verkenning van kansen in Duitsland voor onze arbeidsmarkt. Dit vertaalde zich in 2014 vooral in het opbouwen van een netwerk met partners langs en over de grens. We hebben samen met de Euregio het thema “grensoverschrijdend werken” op de landelijke agenda gekregen. Ook zijn de eerste initiatieven tot een grensoverschrijdend arbeidsmarktbeleid genomen. Er zijn twee projecten voorbereid met uitzendbureaus om een twintigtal werkzoekenden naar Duitse werkgevers te bemiddelen.
De Sociale Werkvoorziening (Beschut Bedrijf) heeft meer opdrachten uit Duitsland binnengehaald en heeft structureel meer werk/klanten gekregen. De omzet bij Duitse klanten steeg in 2014 met 30% tot 206.000 euro. De totale omzet bij productie steeg met 8% ten opzichte van 2013. Het aantal mensen met een SW indicatie dat in dienst is genomen bij een regulier bedrijf, is bijna verdubbeld in 2014. Daarnaast hebben we dit jaar de begeleiding van 70 gedetacheerde SW’ers over kunnen dragen aan General Electric en de Bibliotheek Enschede. Het ziekteverzuim is zowel bij Beschut als Detacheringen in 2014 verder gedaald (beschut is gedaald met 3,2%, detacheringen met 2,3%).
2014 was ook het eerste jaar van de uitvoering van het Ontwikkelplan MAU (Meerjarig Aanvullende Uitkering). In het kader van dit plan zijn 12 verbetermaatregelen opgesteld. Deze beoogden een reductie van het tekort op de bijstandsuitgaven door instroombeperking, uitstroombevordering en meer opbrengsten uit handhaving. De maatregelen zijn allemaal gerealiseerd en hebben mede bijgedragen aan een daling van de instroom in de bijstand en een toename van de uitstroom (ook naar werk) ten opzichte van 2013. Om de bijstandsuitgaven meer in evenwicht te brengen met het door het Rijk beschikbaar gestelde budget, heeft de gemeenteraad in november 2014 ingestemd met vier aanvullende verbetermaatregelen.
Techniek en jeugd
In 2014 is sterk ingezet op bezoek van leerlingen aan technisch georiënteerde bedrijven, onder de vlag van Techniekpact Twente. De “Twenty Days of Technology” konden op veel enthousiasme rekenen van leerlingen en schoolbesturen. Dit heeft ook bijgedragen aan een sterkere gemeenschappelijke focus op beroepenoriëntatie en techniek in de meerjarenagenda met de onderwijspartners (LEA) die begin 2015 zal worden vastgesteld. In Twente is de jeugdwerkloosheid en het aantal voortijdig schoolverlaters gedaald in 2014. Minder schooluitval betekent minder jongeren zonder een startkwalificatie. Twente heeft op beide onderdelen landelijk hoog gescoord. Het opleidingsniveau van de potentiële Enschedese beroepsbevolking ligt op het Nederlands gemiddelde.
Werkplein of wijk
In 2014 zijn de voorbereidingen getroffen voor een nieuwe verdeling van de WWB klanten. De inzet vanuit het Werkplein zal vanaf 2015 vooral gericht zijn op de groep bijstandsgerechtigden die in potentie weer snel aan het werk kunnen. De begeleiding van de andere groep bijstandsgerechtigden zal voor een groot deel in de wijken worden opgepakt.
Een toenemend beroep op sociaal vangnet
Het beroep op zowel de eigen armoedevoorzieningen van onze gemeente (onder andere bijzondere bijstand) als op de voorzieningen die in samenwerking met particuliere, maatschappelijke en kerkelijke organisaties worden uitgevoerd is in 2014 aanzienlijk toegenomen. We hebben geconstateerd dat er bijsturingsmaatregelen nodig zijn op vergoeding van huurschulden en kosten van meerderjarigen beschermingsbewind. Met name op dit laatste onderdeel zijn de kosten explosief gegroeid.
Financieel resultaat
Het programmaresultaat voor Economie en Werk voor 2014 komt uit op 152.000 euro positief. De voor 2014 voorgenomen bezuinigingen zijn gerealiseerd.
Doelstellingen
Doelstelling A | Versterken van de economische structuur van Enschede en Twente |
Doelstelling B | Versterken van de innovatiekracht van Enschede en Twente |
Doelstelling C | Vergroten van de arbeidsmarktparticipatie |
Indicatoren
Om de effecten van onze inzet te meten hebben we per doelstelling indicatoren opgesteld. In de onderstaande tabel staan de streef- en realisatiecijfers.
Voor een totaaloverzicht van alle effectdoelstellingen en indicatoren zie de bijlage bij het jaarverslag.
Indicatoren | Score 2013 | Streven 2014 | Score 2014 |
Doelstelling A: 1. Aantal arbeidsplaatsen in Enschede en Twente (mutatie t.o.v. voorgaand jaar) |
Enschede: -1,7% Twente: -1,5% G32: -1,1% |
Gelijk aan G32 |
Enschede: +0,7%* Twente: -0,6%* G32: -1,1%* |
Doelstelling B: 2. Aantal arbeidsplaatsen in de kennisintensieve sector in Enschede en Twente (mutatie t.o.v. voorgaand jaar) |
Enschede: 2,5% Twente: 0,2% G32: -0,5% |
Groei 1% hoger dan G32 | medio 2015 bekend |
Doelstelling C: 3. Totaal aantal mensen dat werkt als percentage van de potentiële beroepsbevolking (netto participatiegraad) |
58% | 59% | 56,4%** |
* op basis van voorlopige cijfers van LISA
** op basis van een inschatting van Atlas van Gemeenten
Toelichting
Doelstelling A: Op basis van nog voorlopige cijfers van LISA (landelijke database van banen) kan voorzichtig worden geconcludeerd dat we de doelstelling in 2014 hebben gehaald. Op G32 niveau was er sprake van een daling van het aantal banen, op Enschedees niveau is er een lichte stijging te zien. Dit is een positieve afwijking van de verwachte ontwikkeling. Landelijk is het aantal banen de laatste twee jaar met 200.000 gedaald. In de tweede helft van 2014 begint het aantal banen voorzichtig te groeien in Nederland (bron: CBS). In Enschede volgen we dezelfde ontwikkeling, maar met hogere pieken en diepere dalen en nu dus een eerdere opleving. In de Randstad wordt verwacht dat in 2015 het aantal banen weer licht gaat stijgen, voor Twente geldt dit echter niet. Daar wordt pas vanaf 2016 een lichte groei in banen verwacht (bron: UWV).
Doelstelling B: deze doelstelling is gehaald in 2013. In Enschede is in 2013 het aantal banen in de kennisintensieve sector met 2,5% gestegen tegenover een daling van 0,5% in de G32. Dit is positief verschil van 3%. De banengroei was vooral groot in de sectoren "zakelijke dienstverlening" en "high tech dienstverlening". Ook in de "high technology industrie" is een relatief grote groei in banen te zien in Enschede.
Doelstelling C: de werkelijke netto participatiegraad ligt onder de streefwaarde voor 2014. De netto participatiegraad ligt lager omdat het aantal studerenden, het aantal Wajongers en het aantal werklozen toeneemt. Om meer inzicht te krijgen in het vraagstuk van de dalende participatiegraad heeft de Atlas voor Gemeenten een onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de participatiegraad in Enschede vooral laag is bij de mensen met een lagere opleiding. Dit terwijl er verhoudingsgewijs veel banen in Enschede zijn op dit niveau. Het onderzoek toont aan dat er sprake is van kwalitatieve en ruimtelijke verdringing. Er zijn te weinig banen op hoog- en middelbaar niveau waardoor mensen onder hun niveau gaan werken (kwalitatieve verdringing). Verder blijkt ook dat er meer mensen van buiten Enschede een lager opgeleide baan innemen dan omgekeerd (ruimtelijke verdringing). Het aantal vacatures is in 2014 wel weer gestegen, maar zit nog lang niet op het niveau van voor de crisis. Voor de crisis was de ratio "werklozen ten opzichte van een openstaande vacature" landelijk gezien minder dan 2, nu is dit een ratio van 5,6 (bron: CBS).
Politieke speerpunten
Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van de politieke speerpunten zoals opgenomen in de Programmabegroting 2014-2017.
Politieke speerpunten | |
Doelstelling A: Versterken van de economische structuur van Enschede en Twente Betrokken producten: Dienstverlening aan ondernemers, Bedrijfsverzamelgebouwen, Versterking economische structuur, Projecten economische ontwikkeling |
|
A1: Optimaal, Internationaal Ondernemers klimaat | |
|
|
Bestuurlijke projecten
|
|
A2: Talentontwikkeling beroepsbevolking | |
Aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt
|
|
A3: Bereikbare stad | |
|
|
A4: Centrumfunctie Enschede | |
De verdiepingsslag op de binnenstad vertalen naar concrete projecten via het actieplan binnenstad/agenda Centrum:
|
|
A5: Regionale samenwerking | |
Bundeling van de ambtelijke capaciteit op economische zaken in de regio |
|
Doelstelling B: Versterken van de innovatiekracht van Enschede en Twente | |
B1: Innovatie in sterke sectoren | |
|
|
Doelstelling C: Vergroten van de arbeidsmarktparticipatie Betrokken producten: Arbeidsmarktparticipatie, Uitvoering WSW, Educatie en inburgering, Algemene bijstand levensonderhoud, Bijstand zelfstandigen, Individuele bijzondere bijstand, Bijzondere inkomensvoorziening, Schulddienstverlening, Handhaving en opsporing |
|
C1: Realisatie van duurzame uitstroom van uitkeringsgerechtigden, Uitvoeringsprogramma Enschedese Arbeidsmarktaanpak 2014 | |
|
|
C2: Verstrekking uitkering voor levensonderhoud, Armoedebeleid | |
Het verstrekken van voorzieningen op het terrein van armoedebeleid. De basis van het armoedebeleid is vastgelegd in de nota "Vertrouwen op solidariteit" | ![]() |
C3: WSW | |
|
|
Duurzaamheid | |
|
|
= niet/gedeeltelijk uitgevoerd;
= conform begroting;
= boven verwachting;
= afwijking conform coalitie-akkoord
Toelichting op afwijkingen
Usseler Es
De ontwikkeling van het gebied in de vorm van het daadwerkelijk bouwrijp maken, wordt in lijn met het coalitieakkoord niet gestart in de huidige collegeperiode. Het bouwrijp maken en de uitgifte van kavels wordt niet eerder gestart dan in 2018.
Luchthaven
Op 10 mei 2014 heeft ADT een bericht gestuurd naar B&W van Enschede en Gedeputeerde Staten in Overijssel over de vertraging die zich voordoet in de trajecten Luchthavenbesluit en Europese Staatssteun. Daarmee was duidelijk dat het politieke kader van "kunnen vliegen" in 2014 niet gehaald kon worden. Na 10 mei 2014 is nadere informatie van de Europese Commissie ontvangen. Hieruit bleek dat de vertraging in het staatssteundossier niet beperkt zou zijn tot enkele maanden, maar veel langer ging duren met een grote mate van onzekerheid over een succesvolle uitkomst. Daarmee kon ook niet meer aan de voorwaarde voldaan worden die de exploitant had gesteld. Op basis hiervan is in raad en Staten geconcludeerd dat het, onder het huidige politieke kader, niet mogelijk was een commerciële burgerluchthaven te ontwikkelen.
Op initiatief van Provinciale Staten is hierna, mede ondersteund door de raad van Enschede, een commissie van wijzen ingesteld. Deze commissie heeft op 31 oktober haar rapport aangeboden. Op 8 december heeft de raad van Enschede ingestemd met het advies Technology Base Twente van de commissie van wijzen. Omdat het leisure project Exploratorium Aarde niet voor het noordelijk deelgebied gekozen heeft en er geen nieuwe gegadigde is, is de voor leisure gereserveerde ruimte betrokken in het advies van de commissie van wijzen.
De aanvraag voor het luchthavenbesluit is ingetrokken en de procedure voor het bestemmingsplan met een commerciële burgerluchthaven is stopgezet. De concessieovereenkomst is ontbonden.
Internationale school
Streven was om in 2014 duidelijkheid te krijgen over de ontwikkeling van de internationale school (partij, locatie, concreet maken van de subsidiebijdrage uit de Ontwikkelagenda Netwerkstad Twente). De besluitvorming hierover is doorgeschoven naar 2015.
Het nieuwe winkelen
De oorspronkelijke ambitie van een digitaal warenhuis is niet realistisch gebleken, noch landelijk, noch gemeentelijk. De ambitie is in de loop van 2014 naar beneden bijgesteld en wordt samen met de gemeente ingevuld via de ondernemersavonden van Winkelhart.
Innovatiefonds
Innovatiebeleid is in het coalitieakkoord naar regionaal niveau getild. Het gemeentelijke innovatiefonds is afgebouwd. In 2014 hebben we nog 3 bedrijven ondersteund vanuit het innovatiefonds waarvan 2 op het gebied van zorg en 1 op het gebied van duurzaamheid. De voornemens tot deze ondersteuning zijn allen voorgelegd aan de raad.
Kennishuis
Afgelopen jaar heeft de bibliotheek samen met andere partijen low profile activiteiten en diensten verder uitgebouwd. Als gemeente zaten we minder in de trekkende rol. De samenwerking met Saxion/ROC heeft alleen op projectbasis plaatsgevonden.
Armoedebeleid
Het totaal aantal toekenningen individuele bijzondere bijstand bedroeg in 2014: 3983. Hiermee zijn de toekenningen in 2014 met 11% toegenomen ten opzichte van de toekenningen in 2013 (3607 toekenningen).
|
Toelichting
Algemene bijstand levensonderhoud en MAU
Per saldo was sprake van een nadeel van 1,5 miljoen euro op de algemene bijstand. Dit hing samen met de toekenning eind 2013 van de Meerjarig Aanvullende Uitkering (MAU) met een hoger eigen risico (5% in plaats van 2,5%) en hogere personele kosten. Hier tegenover stond een boekhoudkundige meevaller als gevolg van een in 2014 gedane aanpassing van de verantwoordingsmethodiek van terugvordering en verhaal.
Aanvullende uitkering 2014 (MAU)
In 2014 overschreden de uitkeringslasten het BUIG-budget met 11,1 miljoen euro. Rekening houdend met het eigen risico van 4,4 miljoen euro (het eigen risico van 5%) werd uitgegaan van een aanvullende uitkering vanuit het rijk van 6,7 miljoen euro.
Toekenning van de aanvullende uitkering 2014 (MAU) is nog onzeker, aangezien hieraan de nodige voorwaarden zijn verbonden. Definitieve vaststelling vindt naar verwachting in augustus van 2015 plaats.
Ontwikkelplan MAU
In het kader van het Ontwikkelplan MAU zijn 12 verbetermaatregelen opgesteld. Deze beogen een reductie van het tekort op de bijstandsuitgaven met 2,3 miljoen euro door instroombeperking, uitstroombevordering en meer opbrengsten uit handhaving. De maatregelen hebben in 2014 tot een reductie van 3,3 miljoen euro van het tekort geleid, circa 1 miljoen euro meer dan de doelstelling van 2014.
Het uiteindelijke tekort op de bijstandsuitgaven van 11,1 miljoen euro is voor een belangrijk deel veroorzaakt door de verlaging van het BUIG-budget 2014 met 7,5 miljoen euro. Zonder deze verlaging zou het tekort op 3,82% zijn uitgekomen; ruim minder dan ons eigen risico van 5%.
De door de gemeente Enschede gestarte bezwaarprocedure tegen het besluit van het eigen risico van 5% loopt nog.
Arbeidsmarktparticipatie
Het product Arbeidsmarktparticipatie had een positief resultaat van 3,1 miljoen euro.
Conform het Uitvoeringsprogramma EAA zijn gemeentelijke apparaatskosten voor een hoger bedrag bekostigd uit het Participatiebudget dan begroot. Dit levert een voordeel op voor de Gemeente van 0,93 miljoen euro.
Op het regionale Werkbedrijf was sprake van een overschrijding van 0,1 miljoen euro ten opzichte van de begroting. De dekking, beschikbaar gesteld in de decembercirculaire 2014, staat bij Bestuur en Middelen in de begroting.
Een tweede nadeel bestond uit een kostenoverschrijding op het Participatiecontract van 70.000 euro. Ook deze dekking die in 2014 via het Gemeentefonds is geregeld, staat bij Bestuur en Middelen.
Door CFO is de projectorganisatie Arbeidsmarktoffensief (AMO) op de piek niet volledig bezet geweest en is eerder afgebouwd doordat medewerkers elders werk vonden. Dit heeft geleid tot minder inzet van re-integratiemiddelen (betreft onder andere scholing en klimopuitgaven) en navenant lagere kosten. Geld (2,7 miljoen euro) dat daardoor is over gehouden is meegenomen naar 2015. Met dat geld wordt een opvolging van het AMO betaald, zij het met meer accent op rechtmatigheid (conform EAA 2015).
Op grond van het besluit Participatiebudget bestaat de mogelijkheid voor gemeenten om het niet uitgegeven budget voor re-integratie en inburgering over enig jaar mee te nemen naar het volgend jaar, via de zogenaamde meeneemregeling. In verband met gewijzigde regelgeving bestaat er voor deze re-integratie middelen vanaf 2015 niet langer een terugbetalingsplicht. Wel moeten de eind 2014 niet uitgegeven middelen nog worden ingezet binnen de kaders van de integratie-uitkering re-integratie en inburgering. Omdat geen sprake meer is van een eventuele terugbetalingsverplichting moet op grond van de verslaggevingsvoorschriften een bedrag van 2,4 miljoen euro ten gunste van het rekeningresultaat 2014 worden verantwoord. Gelet op de voorwaarde van besteding binnen de kaders van de integratie-uitkering, wordt de raad voorgesteld om de ultimo 2014 niet bestede middelen in een bestemmingsreserve re-integratie en inburgering te reserveren. Het bestedingsdoel van deze reserve is het financieren van uitgaven re-integratieactiviteiten (scholing en begeleiding) en inburgering.
Bijzondere inkomensvoorzieningen
De Bijzondere inkomensvoorzieningen hadden per saldo een tekort van 0,7 miljoen euro. Dit bestond uit een nadeel van de verstrekte koopkrachttegemoetkoming en een voordeel bij de collectieve zorgverzekering.
Koopkrachttegemoetkoming
Op 18 oktober 2014 zijn de Wet koopkrachttegemoetkoming lage inkomens en het Besluit koopkrachttegemoetkoming lage inkomens in werking getreden.
Gemeenten hadden de taak om de koopkrachttegemoetkoming in het jaar 2014 te verstrekken. Er is een nog te verevenen koopkrachttegemoetkoming verstrekt van ruim 0,9 miljoen euro. Zie hiertoe de toelichting op het Gemeentefonds.
Collectieve zorgverzekering
De gemeente Enschede bood in 2014 samen met Menzis een collectieve zorgverzekering voor haar inwoners met een laag inkomen. Door een lager beroep op deze verzekering zijn de teveel in rekening gebrachte premies door Menzis terugbetaald. Het ging om een bedrag van 0,2 miljoen euro.
Individuele bijzondere bijstand
Dit product had een tekort van 0,4 miljoen euro als een gevolg van een groter beroep op met name de onderdelen ‘bewindvoering’ en ‘schuldsanering’.
Handhaving en opsporing
Bij Handhaving en opsporing was er sprake van een tekort van 0,2 miljoen euro. Dit werd veroorzaakt door personele kosten samenhangend met het intensiveren van werkzaamheden in het kader van de uitvoering van het Ontwikkelplan MAU.
Resultaat bedrijfsvoering
Het resultaat wordt veroorzaakt door het niet doorgaan van de burgerluchthaven. Daarmee is de verplichte bijdrage aan de PPM Oost komen te vervallen. Dit bedrag wordt ten gunste van het rekeningresultaat 2014 verantwoord.
Schuldhulpverlening
Het tekort van Schuldhulpverlening bedroeg 0,7 miljoen euro door een tegenvaller bij de kosten van de dienstverlening van de Stadsbank Oost Nederland (SON) en door een lagere bijdrage van het Rijk.
Dienstverlening SON
Er is een groter beroep gedaan op producten van de Stadsbank Oost Nederland (SON). In het bijzonder de kosten voor bewindvoering en het beroep op producten zoals de BBR (budget beheer rekening), Budgethulp en Budget coaching in het kader van de Ladder van Zelfredzaamheid (LVZ) hadden een kostenoverschrijding tot gevolg.
Tot slot vielen de uitgaven voor de formulierenbrigade, zoals ook gemeld in de concernrapportage 2014, 0,1 miljoen euro hoger uit dan begroot.
Uitvoering WSW
Het tekort op het product Uitvoering WSW bedroeg 0,8 miljoen euro ten opzichte van de begroting. Deze bestond per saldo uit een nadeel van 1,85 miljoen euro en een voordeel van 1,0 miljoen euro.
Het nadeel bestond uit 1,31 miljoen euro niet gerealiseerde omzet. In de begroting is de historische lijn vanaf 2012 doorgezet. Het is duidelijk geworden dat deze lijn niet haalbaar is binnen de huidige marktomstandigheden. Daarnaast leidde de afname van het SW personeel tot lagere omzetten.
Een tweede nadeel bestond uit 0,54 miljoen euro op de marge loonkosten-subsidie.
Tegenover bovengenoemde nadelen hebben zich ook voordelen voorgedaan.
In 2014 is actief ingezet op het invullen van arbeidsplaatsen via Begeleid Werken. Ten opzichte van de begroting heeft dit 0,5 miljoen euro aan extra subsidies opgeleverd.
Daarnaast is op de materiele budgetten 0,4 miljoen euro minder uitgegeven. Er is met name bespaard op vervoer, onderhoud gebouwen/terreinen en spaarverlof.
Tot slot is er 79.000 euro minder uitgegeven aan kapitaallasten.
Hoewel er over 2014 sprake is van een nadeel van 0,8 miljoen euro is dit een aanzienlijke verbetering ten opzichte van 2013, dat werd afgesloten met een nadeel van 1,8 miljoen euro.
Projecten Economische Ontwikkeling
Het voordelig resultaat van 0,1 miljoen euro op dit product kan worden verklaard door 21.000 euro niet ingezet budget voor tegenvallers en 83.000 euro voordelig resultaat op het project Luchthaven algemeen.
Versterken economische structuur
Het voordelig resultaat van 118.000 euro op dit product kan worden verklaard door een incidentele bijsturing op het materieel budget van 107.000 euro, een lagere bijdrage aan de Regio van 39.000 euro en hogere apparaatskosten van 28.000 euro. De lagere bijdrage met betrekking tot de Regio valt weg tegen de totale gemeentelijke bijdrage aan de Regio. Hiervoor verwijzen wij naar het Programma Bestuur en Middelen, product Regio en Euregio.