Omgevingsvisie
Het uitstellen van de invoering Omgevingswet tot 1 januari 2024 betekent niet dat we meer tijd hebben voor onze Omgevingsvisie. De huidige structuurvisie is verouderd en we hebben een actuele strategische visie nodig op de hoofdlijnen van de ontwikkeling en het beschermen/behouden van de fysieke leefomgeving. Dus zelfs bij het niet invoeren van de wet is nog steeds een Omgevingsvisie voor Enschede nodig. Ook de provincie schrijft dit voor.
Daarom rondden we in december de zogenaamde ambitiefase af met een document dat we in 2023 aan de raad voorleggen. In deze stukken staat de ruimtelijke ambitie centraal. We ontwikkelden 4 mogelijke toekomstscenario’s voor Enschede. Dit helpt ons om te komen tot het meest gewenste toekomstbeeld voor Enschede. De stukken bevatten ook de onderzoeksagenda en een participatieplan.
Tijdens het hele proces bleek dat het werken aan de Omgevingsvisie een grote bijdrage levert aan integraal samenwerken binnen de organisatie (zowel vanuit het fysieke als het sociale domein).
Met de gemaakte stukken starten we in 2023 met het opstellen van het Omgevingseffectrapport. Dat rapport geeft inzicht in de effecten, kansen en risico’s van de 4 verkenningen.
Actualisatie en implementatie van nieuwe wet- en regelgeving: Omgevingswet en Wet Kwaliteitsborging Bouw (Wkb)
Met het opnieuw uitstellen van de invoering van de Omgevingswet is ook de invoering van de Wkb weer uitgesteld. De invoering van deze wetten loopt dus niet feilloos. Dit komt vooral door voortdurende gebreken in het digitale stelsel. Daarom werkten we aan een uitvoeringsorganisatie waarbij we invoeringsproblemen zo snel mogelijk oplossen. De kern van ons werk is het verlenen van vergunningen, handhaven en besluiten over wijzigingen en afwijkingen van het Omgevingsplan. Dit moeten we goed blijven doen. We richtten ons daarom op de zogeheten “minimale vereisten voor inwerkingtreding”.
Voor wat betreft de Wkb voerden we diverse proefprojecten uit (in Twente) in samenwerking met aannemers, kwaliteitsborgers en instrumentaanbieders. Door middel van deze proefprojecten deden we veel kennis en ervaring op over de onduidelijkheden in het stelsel en de consequenties van de Wkb voor de processen binnen de gemeentelijke organisatie. Deze ervaringen deelden we met het ministerie en de VNG, zodat het stelsel hierop aangepast wordt.
Handhavingsinzet op niveau brengen
Onze stad moet veilig en leefbaar zijn en onze bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) zijn daarvoor belangrijk. We werkten daarom hard om hun functie aantrekkelijker te maken. Voor zowel onze huidige als nieuw te werven boa’s. We actualiseerden daarom de inhoud van de functie. Zo kregen de boa's meer mogelijkheden om door te groeien en zich te specialiseren.
De oude voertuigen vervingen we door elektrische dienstauto’s en -fietsen. Boa’s werken nu in drie stadsdeelteams. Zo is een flexibele en wijkgerichte aanpak mogelijk. De Enschedese boa kreeg hiermee een duidelijke, zichtbare en professionele uitstraling.
Toekomstbestendige woningvoorraad
Enschede wil de komende 7 jaar 9.300 woningen realiseren. Die ambitie leverde ons het volgende op:
Ook actualiseerden we in de Strategische Investeringsagenda. En we ontvingen voor (delen van) Centrumkwadraat en Eschmarkerveld rijkssubsidies (MIRT- en Woningbouwimpuls-subsidies).
Over de ruimtelijke en stedelijke ontwikkelingen van onze stad denkt ook het Platform Stedelijke Ontwikkeling Enschede (PSOE) mee. Marktpartijen als projectontwikkelaars, bouwers, makelaars en corporaties, provincie e.d. geven hun kijk op de stad weer. Zo heeft PSOE haar visie over de binding van talenten aan onze stad weergegeven
Groei als evenementenstad zodra dat weer mogelijk is
2022 was voor de evenementen in onze stad weer een normaal jaar, na 2 jaar waarin nauwelijks evenementen plaatsvonden. Door tijdelijk extra budget maakten we meer evenementen mogelijk.
Toch voelden we nog steeds de gevolgen van corona. Studentenevenementen stonden onder druk omdat de organisatie het moest doen zonder de gebruikelijke overdracht van kennis en ervaringen van hun voorgangers. Ook maakten de stijgende prijzen in de branche, de hoge energiekosten én de algemene inflatie dat organisatoren minder uitbundig konden uitpakken. Daarom zat de groei er voor de meeste evenementen (nog) niet in.
Economische ontwikkeling
Algemeen
Een aantal factoren speelden een grote rol in zowel de landelijke als de regionale en lokale economie. Als eerste het herstel na corona. Begin 2022 trok het Rijk de laatste maatregelen in. Met dank aan de steunmaatregelen bleven veel bedrijven overeind. Over het algemeen geldt echter dat bij deze bedrijven de reserves op zijn. En er is sprake van veel uitgestelde betalingen (onder andere belastingen). De energieprijzen stegen enorm. Dit leidde tot hoge inflatie. In bepaalde branches waren de kosten hoger dan de opbrengsten. Sommige bedrijven sloten hierdoor (tijdelijk) de deuren. Als gevolg hiervan lijkt de wens om te verduurzamen te versnellen.
Toch groeide de economie over heel 2022, het tekort aan arbeidskrachten was overal aan de orde en de werkeloosheid daalde verder. In die context blijft de ambitie om als Enschede te groeien tot 170.000 inwoners overeind staan. Dit betekent ook een werkgelegenheidsgroei met ruim 10.000 banen.
Werklocaties
De vraag naar ruimte op werklocaties was onverminderd groot. We verkochten daarom steeds vaker ‘nee’. Dit onderstreept het belang van het locatieonderzoek naar een nieuw bedrijfsterrein van ongeveer 20 tot 40 hectare netto. Ook de uitvoering van de aanbevelingen uit de evaluatie van Technology Base leidt tot meer ruimte voor productie in combinatie met Research & Development.
Daarnaast maakten we een start met het toekomstbestendiger maken van onze bedrijventerreinen. Kernbegrippen daarbij zijn vergroening, verduurzaming, beter ruimtegebruik en vergroting van de aantrekkelijkheid. Dit is een langjarig traject waarin we onze bedrijventerreinen goed willen toerusten voor de toekomst.
Kennispark
Uw raad stemde in met de 1e fase van het investeringsplan Kennispark. Op basis hiervan starten we met de uitvoering van het stedenbouwkundig plan. We noemen enkele highlights:
XL Business park/Regionaal Bedrijventerrein Twente
Er is ca. 29,5 ha aan kavels uitgegeven en het aantal banen is substantieel toegenomen. Zowel gevestigde als nieuwe bedrijven hebben veel aandacht voor duurzaamheid en circulariteit (gericht op gebruik van energie, bouwmaterialen en zonnepanelen op de daken. XL Businesspark wekt inmiddels meer op dan het gebruikt. Helaas loopt de gemeenschappelijke regeling (GR) daar tegen de grenzen van het elektriciteitsnet aan. Pas in 2027 is uitbreiding daarvan mogelijk. De GR onderzoekt de mogelijkheden voor het (tijdelijk) opzetten van een smart energy-hub en opslag van energie in waterstof of batterijen.
De bouwwerkzaamheden startten voor de uitbreiding van de openbare kade. Daardoor wordt vervoer over water nog aantrekkelijker en de A1 bovenregionaal ontlast. Zo leveren we een bijdrage aan regionale, provinciale en nationale duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast draagt het project bij aan een versterking van het internationale vestigingsklimaat.
(Innovatie) ecosystemen
We besloten het Twentse innovatiecluster voor Medische Technologie meerjarig financieel te ondersteunen. OostNL, Novel-T, de kennisinstellingen en andere partners zoals Health Valley werken inmiddels samen met medisch technologische bedrijven. Doel is het vergroten van de (internationale) markt bij een aantal gezamenlijke innovatieve projecten. Dit moet leiden tot meer banen voor talent in het cluster van zorg en techniek.
Samen met de topwerklocaties maakten we plannen om de daar gevestigde bedrijven intensiever te verbinden (via communitymanagement). Ook spraken we af de topwerklocaties meer met elkaar te verbinden op het vlak van gezamenlijke marketing, thema’s en ondersteuning.
Retail en binnenstad
De coronaperiode zorgde voor verdere groei van online-bestedingen. We zagen de opkomst en ook ondergang van snelle boodschappenservices (darkstores en flitsbezorging).
Gelukkig kwam de consument weer terug in de winkel- en horecastraten. Dit geldt – na een aarzelend begin – ook voor de Duitse bezoekers. Het zijn nog niet de aantallen van voor corona, toch zijn de bestedingen goed.
Het belang van de binnenstad, als kloppend hart en visitekaartje van onze stad, vertaalden we in een agenda voor de binnenstad. Dat deden we samen met partners in een Ambitie en Actieplan. Inwoners konden meedenken via stemvanenschede.nl. Zij kozen uiteindelijk 10 ideeën die we in het actieplan opnamen. De belangrijkste thema's voor de komende jaren zijn o.a. vergroenen, transformatie, meer beleving, ontmoeten, veiligheid en samenwerking. Ook het meer zichtbaar maken van kunst en cultuur hoort daarbij.
Recreatie en toerisme
Het zakelijk toerisme stond nog steeds onder druk. Er kwamen wel meer toeristen naar Enschede dan de jaren ervoor. We zien voor Enschede volop kansen voor de verdere ontwikkeling van recreatie en toerisme.
We stelden daarom de agenda ‘Vrijetijdseconomie’ vast. Daarin staan 10 actiepunten waarmee we het toerisme op een verantwoorde manier willen ontwikkelen. We gingen aan de slag met 2 campings om het toeristisch aanbod te versterken. En tenslotte lanceerde Twentemarketing de nieuwe vrijetijdsvisie ‘vrij zijn in Enschede’
Dronesontwikkeling
We werkten binnen Space53 aan een nieuw ambitiedocument ter versterking van dit Twentse dronescluster. Met het ambitiedocument brengen we samen met de Veiligheidsregio Twente, de UT, Saxion, Novel-T en andere partners meer focus aan voor de komende jaren. 'Safety en Security' komt centraal te staan voor droneontwikkeling in Twente.
Economische visie
Veel van de voorgaande ontwikkelingen leidden ertoe dat het college opdracht gaf de huidige economische visie te actualiseren. We startten daarmee.
De Twente Board stelde haar nieuwe Agenda voor Twente vast, waarin het zogenoemde ‘Bruto Twents geluk’ centraal staat in plaats van ‘sec’ economische groei. Dit is richtinggevend voor onze te actualiseren economische visie, namelijk vanuit het streven naar ‘Brede Welvaart’.
Circulaire Economie
We werkten aan de uitvoering van het beleidsplan’ Circulair Ondernemen’ uit december 2021. Daarbij deden we de eerste pilots om de transitie naar circulariteit in gang te zetten. Zo brengen we ondernemers in contact met ontwerpers die helpen met circulaire productontwikkeling. Ook werkten we aan het realiseren van een zogenaamde bouwkringloop, samen met diverse betrokkenen in de bouw (projectontwikkelaars, bouwbedrijven, bouwmarkten etc).
Verder startten we met de uitwerking van integraal gemeentelijk beleid op het gebied van de circulaire economie. Aan de hand van 5 verschillende invalshoeken onderzoeken we op welke manier de gemeentelijke organisatie daaraan het beste kan bijdragen:
Klimaatadaptatie en biodiversiteit
Ook maakten we Enschede klimaatrobuuster door het realiseren van extra waterberging, de aanleg van groenblauwe structuren en het weghalen van verharding en vergroenen van de buitenruimte.
We lanceerden het merk ‘groenblauw Enschede’ voor al onze klimaatrobuuste projecten. Zo kennen we ‘groenblauw Twekkelerveld’, ‘groenblauw Wooldrik, ‘groenblauw Glanerbrug’ etc.
Ook startten we met subsidie ‘groenblauw Enschede’. We verleenden inmiddels aan meer dan 300 particulieren subsidies o.a. voor regentonnen en groene daken. Op deze manier vergroten we de herkenbaarheid van onze werkzaamheden om samen Enschede klimaatadaptief te maken.
Rond het groener maken van Enschede zetten we kleinere stappen. Voor de grote vergroeningsaanpak en groeninvesteringen vanuit het Groenambitieplan Enschede waren de middelen beperkt. Enkele voorbeelden van deze kleinere stappen: we deelden 3000 bomen uit aan inwoners, zetten ecologisch bermbeheer op, leidden nieuwe tuincoaches op en op burendag maakten we stoepen groener met de actie ‘Stoepgroen, samen doen!’. Ook vervingen we met het (NK) Tegelwippen 62.000 tegels voor groen.
Een greep uit onze andere activiteiten:
Energie- en warmtetransitie
Op 12 december 2022 stelde de gemeenteraad de Transitievisie warmte vast. Een belangrijke mijlpaal.
Ook boekten we de volgende resultaten:
De gasleveringsovereenkomst met Gazprom Energy Ltd. liep op 1 januari 2023 af. Nadat Rusland Oekraïne binnenviel en de EU sancties trof tegen Rusland, zag het er lange tijd naar uit dit lopende contract met Gazprom voor 10 oktober moest worden ontbonden. Een haastig inzette aanbestedingsprocedure leverde aanvankelijk geen geldige aanbieding op. Rechtstreekse onderhandelingen met Vattenfall leidde daar wel toe. Uiteindelijk bleek het tussentijds opzeggen van de overeenkomst met Gazprom niet noodzakelijk, omdat de Minister voor Energie en Klimaat gebruik maakte van zijn ontheffingsbevoegdheid.
In 2022 pakten we in samenwerking met Hengelo en Almelo het thema energiearmoede op. Samen werkten we de Twentse Ontzorg Financiering uit. Met deze TOF-regeling willen we in samenwerking met het Rijk in hoog tempo mensen in energiearmoede helpen verduurzamen. Het voorstel voor de TOF-regeling is aangeboden aan de ministers Jetten en De Jonge tijdens een werkbezoek op 5 december jl. Na het werkbezoek zijn we volop verder gegaan met de uitwerking, zowel inhoudelijk alsook met het verder kenbaar maken van ons aanbod. De raad heeft middels een brief kennisgenomen van de TOF-regeling.
Mobiliteit
We werkten samen aan de verbetering van de ontsluiting van de N35 via de Oostweg. Daartoe werkten we de plannen voor de fietsbrug over de Oostweg nader uit. Daarnaast onderzochten we met de Provincie en Rijkswaterstaat het ongelijkvloers maken van de aansluiting Enschede Oost.
Door het stimuleren van deelvervoer kunnen inwoners, werknemers en bezoekers het beste vervoersmiddel voor elke reis kiezen. Zo neemt hun autoafhankelijkheid en autobezit af. Daarmee ontstaat meer ruimte voor leefbaarheid en blijft onze stad bereikbaar. We realiseerden samen met de gebiedsorganisatie Kennispark en de Universiteit Twente, een netwerk van 25 deelmobiliteithubs op Kennispark. Dit zijn fysieke plekken in de openbare ruimte voor stalling van middelen voor deelvervoer. Rond deze fysieke plekken is het niet langer toegestaan deelvervoermiddelen verspreid achter te laten. Zo gaan we verrommeling van het straatbeeld tegen.
We deden diverse investeringen in de fietsinfrastructuur, waaronder de regionale routes naar Haaksbergen en Losser. Dit geldt ook voor de herinrichting van de Molenstraat als F35-fietsstraat en de nieuwe inrichting van de kruising Oldenzaalsestraat/Molenstraat.
Daarnaast waren de gedragsacties vanuit Enschede Fietsstad weer succesvol. Sprekend voorbeeld hierbij is de ‘bakfietsprobeeractie’ via kinderdagverblijven.
Verkeersveiligheid blijft een punt van aandacht, waarbij we zagen dat fietsers in toenemende mate slachtoffer zijn van ongevallen.
We bereidden de aanscherping voor van het toegangsbeleid op het stadserf. Daarbij krijgen ondernemers die overstapten op vervoer zonder uitstoot (‘zero-emissie’) voorrang bij deze toegang. Invoering hiervan volgt in 2023.
Tegelijkertijd pleitten we samen met andere gemeentes voor financiering voor deze extra taak. De minister voor Klimaat en Energie zegde ons november per brief een specifieke bijdrage toe vanuit het Rijk. Dit omdat we als stad een zero-emissiezone aankondigden. We blijven bezig met het betrekken van de lokale belanghebbenden en bieden waar mogelijk ondersteuning bij de overgang naar zero-emissie.
We startten met de realisatie van de laatste fase van de aanleg van de fietssnelweg F35 tussen Hengelo en Enschede met 2 fietsbruggen. Als we de werkzaamheden begin 2024 hebben afgerond kan je rechtstreeks over de F35 van station Hengelo naar station Enschede fietsen.
Goede (Eu)regionale samenwerking
Vanuit de maatschappelijke opgaven voor Enschede kijken we zowel op (EU)regionaal, landelijk als internationaal niveau waar de kansen liggen. En met wie we gezamenlijk op kunnen trekken om onze belangen te behartigen. Vanaf 2015 legde Enschede een stevig fundament in de samenwerking met Duitsland. De relatie met Münster versterkten we met een partnerstadverband.
We stelden met stad Gronau een intentieverklaring op, voorbereid voor intensivering van de samenwerking, onder andere op wonen, arbeid en ondernemen, veiligheid en stedelijke ontwikkeling. Deze verklaring wordt begin 2023 ondertekend.
Belangrijke ontwikkeling in de Duitse samenwerking is ook het grensoverschrijdend batterij-cluster. Daaraan bouwden we sinds begin 2022. Een eerste concrete stap zetten we met een ‘double-triple-helix' missie op het thema ‘Energy’ naar Silicon Valley. Niet alleen de steden Enschede en Münster committeerden zich met de missie aan verdergaande samenwerking in de energietransitie. Dit geldt ook voor de Twente Board, de Duitse Industrie und Handelskammer (IHK) en de beide universiteiten (UT en WWU). Door samen met Münster op te trekken op dit thema, ook richting de EU, vergroot Enschede haar kansen om de broodnodige kennis, innovatie en wellicht EU middelen voor de stad te verkrijgen. Münster baseert haar buitenlandbeleid voornamelijk op de klimaatopgave en de economische ontwikkeling daaromheen. Ook is deze stad lid van vele EU en mondiale netwerken op dit terrein.
Met Hengelo bereidden we een eerste gezamenlijke ‘EU-agenda’ voor. Daarbij beginnen we vanuit de meest urgente opgaven als energietransitie, circulaire economie, duurzame stedelijke ontwikkeling en mobiliteit. Samen met Hengelo bepaalden we in deze agenda welke projecten het meest kansrijk zijn om in te brengen in de Europese samenwerking. De Spoorzone-ontwikkeling in beide steden en rondom de UT, is hiervan een voorbeeld.
Een schone, hele en veilige openbare ruimte
We hielden de openbare ruimte weer schoon, heel en veilig op de met de gemeenteraad afgesproken kwaliteitsniveaus. Ook bleek onze aanpak van de eikenprocessierups succesvol.
De Assinkskloosterweg had de primeur met duurzaam, cementloos wegonderhoud. Asfalt maken levert, net als het maken van cement, veel CO2-uitstoot op. We startten in bouwteam dit wegonderhoudsproject op om de CO2-uitstoot bij wegonderhoud te verlagen.
Voor PFAS-sanering vroegen we een specifieke uitkering bij het Rijk aan én kregen deze. Met dit geld pakken we o.a. de PFAS-problematiek aan op een aantal plekken in onze stad (waaronder de Bleekerij, de voormalige brandweerkazerne en gevoelige plekken als bijvoorbeeld speelplekken). Bij de PFAS-aanpak van de woonlocatie op de stoomblekerij Boekelo lopen we landelijk voorop.
In september stelde de raad het werkprogramma ‘Bodem en Ondergrond’ vast. We maakten een begin met de uitvoering daarvan. Daarbij zoeken we aansluiting met andere maatschappelijke opgaves.
Dan over de ondergrond. Veel vraagstukken daarover zijn onbekend. Dit geldt ook in onze organisatie. We maakten daarom een begin met een driedimensionaal model van de ondergrond. Daarmee geven we anderen in onze organisatie inzicht in de opbouw van onze ondergrond en hoe ‘druk’ het daar is.
Maar ook de bodemdeskundigen bij gemeenten kunnen nog veel van elkaar leren. We werken daarom samen met de andere Twentse gemeenten in ‘Onder Twente’. Dit is een netwerkorganisatie die gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven bijeenbrengt rond bodemvraagstukken. Het netwerk ‘Onder Twente’ is 1 van de 6 landelijke pilots voor de oprichting van Regionale kennisschakelpunten.
In de Werkgroep Zoutwinning Twente bleven we met het ministerie van EZK, Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) en Nobian in gesprek over alle aspecten rond de zoutwinning in Hengelo en Enschede.
Tenslotte ontwikkelden we in Enschede een alternatieve betalingsregeling voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) voor fysieke werken. Deze baseerden we meer op vertrouwen en het voorziet in gedeeltelijke betaling vooraf. Dit is belangrijk voor de financiële continuïteit en liquiditeit van het MKB.
1. De bereikbaarheid van banen wordt vergroot We willen Enschede economisch versterken. Op deze manier kunnen we kwalitatief groeien, baanmogelijkheden bieden voor iedereen en daardoor ook sociale problemen beter het hoofd bieden. Eerste prioriteit om dit voor elkaar te krijgen is het vergroten van de bereikbaarheid van banen. We willen de agglomeratiekracht van onze stad versterken. Dit doen we op verschillende manieren: kortere reistijden naar aanliggende gebieden met banen, een betere interne bereikbaarheid, een sterkere verwevenheid/relatie met naastliggende economische centra en meer banen in de stad zelf. Dit hoofddoel hangt heel sterk samen met de hoofddoelen "aantrekken en vasthouden van talent" en "inwoners zijn financieel zelfstandig".
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2. Talent wordt aangetrokken en vastgehouden De aantrekkelijkheid van een stad wordt in eerste instantie bepaald door de inwoners: het aandeel HBO en universitair opgeleiden en het aandeel creatieve klasse bepaalt de aantrekkelijkheid van de stad voor bedrijven en de economische groei. Economische groei is nodig om iedereen aan het werk te houden. Enschede heeft een relatief laag aandeel HBO en universitair opgeleiden. Dit beperkt de economische kansen van onze stad. Om hier verandering in aan te brengen, gaan wij meer inzetten op het aantrekken en vasthouden van HBO en universitair opgeleid talent. Hiervoor is het belangrijk dat de voorzieningen (wonen, cultuur, profilering) goed op orde zijn. We willen kwalitatief groeien om als stad sterker te worden. Deze doelstelling hangt sterk samen met "de bereikbaarheid van banen wordt vergroot", "inwoners zijn gezond en actief" en "inwoners zijn financieel zelfstandig".
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3. Enschede is een duurzame en klimaatbestendige stad Wereldwijd is er een opgave voor energietransitie, klimaatadaptatie en hergebruik van grondstoffen. Enschede moet hier ook een bijdrage in leveren.
|
Wettelijk verplichte indicatoren
Op grond van het Besluit begroting en verantwoording zijn onderstaande indicatoren opgenomen. De indicatoren gelden voor iedere gemeente en zijn bedoeld om gemeenten met elkaar te kunnen vergelijken. Dit is mogelijk via www.waarstaatjegemeente.nl.
Beleidsveld | Naam indicator | Eenheid | Jaar | Score | Bron | |
14. | 3. Economie | Functiemenging | % | 2021 | 54,2% | LISA |
16. | 3. Economie | Vestigingen (van bedrijven) | Aantal per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar | 2021 | 130,1 | LISA |
21. | 6. Sociaal domein | Banen | Aantal per 1.000 inwoners in de leeftijd 15 – 64 jaar | 2020 | 833,8 | LISA |
24. | 6. Sociaal domein | Netto arbeidsparticipatie | % van de werkzame beroepsbevolking ten opzichte van de beroepsbevolking | 2020 | 66,3% | CBS |
26. | 6. Sociaal domein | Werkloze jongeren | % 16 t/m 22 jarigen | 2021 | 2% | CBS |
27. | 6. Sociaal domein | Personen met een bijstandsuitkering | Aantal per 10.000 inwoners | 2021 | 710 | CBS |
28. | 6. Sociaal domein | Lopende re-integratievoorzieningen | Aantal per 10.000 inwoners van 15 – 64 jaar | 2020 | 233 | CBS |
33. | 7. Volksgezondheid en Milieu | Omvang huishoudelijk restafval | Kg/inwoner | 2021 | 103 | CBS |
34. | 7. Volksgezondheid en Milieu | Hernieuwbare elektriciteit | % | 2020 | 8,5% | RWS |
In onderstaande taartdiagram zijn de gerealiseerde lasten per product weergegeven.
|
Deze tabel geeft de samenstelling van het resultaat van het programma weer. Baten en lasten, stortingen en onttrekkingen reserves worden allemaal gepresenteerd als positieve bedragen. In de saldo-kolom wordt de realisatie met de begroting (na wijziging) vergeleken en krijgt een nadeel een negatieve notatie en een voordeel een positieve notatie:
- Lasten; de werkelijke lasten over 2022 zijn lager dan begroot. Het saldo lasten is dus voordelig.
- Baten; de werkelijke baten over 2022 zijn lager dan begroot. het saldo baten is dus nadelig.
- Storting; de werkelijke storting reserves over 2022 is hoger dan begroot. Het saldo storting reserves is dus nadelig voor het resultaat (maar positief voor de balanspost reserves).
- Onttrekking; de werkelijke onttrekking reserves over 2022 is hoger dan begroot. Het saldo onttrekking reserves is dus voordelig voor het resultaat (maar negatief voor de balanspost reserves).
Toelichting
Het resultaat van Duurzaam wonen, leven en werken is in 2022 na mutaties op de reserves uitgekomen op een voordeel van 0,6 miljoen euro. Een onderschrijding van 0,6% op de totale begroting.
De belangrijkste producten die bijdragen aan dit resultaat:
Voor een nadere onderbouwing van de afwijkingen wordt verwezen naar hoofdstuk 7.2.