2.3. Vitaal en sociaal

.. Doelenboom

 Doel
Subdoel Link
1. Jeugd groeit veilig op en ontwikkelt talenten

totale lasten (x 1.000 euro): 112.490,00
1.01 De jeugd is gezond en actief Indicatoren: 2
Aantal acties: 3
1.02 De jeugd groeit thuis op en doet dat in een veilige thuissituatie Indicatoren: 3
Aantal acties: 4
1.03 Kinderen hebben geen taalachterstand Indicatoren: 1
Aantal acties: 4
1.04 De jeugd heeft zo min mogelijk tweedelijns jeugdhulp nodig Indicatoren: 2
Aantal acties: 4
1.05 Kinderen groeien niet op in armoede Indicatoren: 1
Aantal acties: 1
1.06 De jeugd heeft een passende opleiding (bij de potentie van de jeugdige) Indicatoren: 1
Aantal acties: 2
1.07 De jeugd heeft een startkwalificatie Indicatoren: 1
Aantal acties: 1
2. Inwoners wonen langer zelfstandig

totale lasten (x 1.000 euro): 102.592,00
2.01 De inwoners zijn gezond en actief Indicatoren: 2
Aantal acties: 5
2.02 De inwoners hebben een sterk persoonlijk netwerk Indicatoren: 1
Aantal acties: 3
2.03 De inwoners hebben zo min mogelijk tweedelijns zorg nodig Indicatoren: 3
Aantal acties: 8
3. Inwoners zijn financieel zelfstandig

totale lasten (x 1.000 euro): 136.979,00
3.01 De huishoudens zijn niet afhankelijk van een bijstandsuitkering Indicatoren: 1
Aantal acties: 2
3.02 De huishoudens doen zo min mogelijk een beroep op inkomensondersteuning Indicatoren: 3
Aantal acties: 1
3.03 De inwoners met een laag inkomen zitten zo min mogelijk in een schuldhulpverleningstraject Indicatoren: 2
Aantal acties: 1
4. Inwoners participeren in de samenleving

totale lasten (x 1.000 euro): 85.187,00
4.01 De inwoners werken betaald naar vermogen Indicatoren: 1
Aantal acties: 3
4.02 De inwoners doen actief mee in de samenleving via vrijwilligerswerk, mantelzorg, lidmaatschap verenigingen e.d. Indicatoren: 3
Aantal acties: 4

 

Wat hebben we bereikt?

Enschede wil een aantrekkelijke stad zijn waar je prettig op kunt groeien en waardig oud kunt worden. Waar mensen naar elkaar omkijken. Waarin mogelijkheden, talenten en eigen regie centraal staan. Waar je de ondersteuning krijgt die nodig is. Onze belangrijkste opdracht (missie) is dat iedere inwoner van de gemeente Enschede een zo zelfstandig, gelukkig en gezond mogelijk leven kan leiden.

De sleutel voor zo’n leven ligt in het hebben van perspectief, iets wat we in ons handelen als gemeente als uitgangspunt hanteren. We werken in Enschede aan een duurzaam, solide en betaalbaar sociaal stelsel, met als strategische opgave dat inwoners van Enschede naar vermogen kunnen deelnemen in een inclusieve samenleving. De kern van dit stelsel is de menselijke maat, waarbij inwoners zelf aan zet zijn en de overheid achtervang is voor ondersteuning als mensen hun behoefte aan ondersteuning niet zelf en met hun omgeving kunnen invullen.

 

Het programma Vitaal & Sociaal richt zich op de volgende terreinen: jeugd, onderwijs, werk, inkomen, gezonde leefstijl, zorg & ondersteuning en asiel & integratie.

 

Wat hebben we bereikt?

Het jaar 2022 was het derde jaar van een wereldwijde coronapandemie. En we kregen te maken met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, zoals de instroom van vluchtelingen uit de Oekraïne, inflatie en energiecrisis. Dit heeft geleid tot diverse extra activiteiten die we niet begroot hadden, maar wel urgent waren. Denk aan de opvang en begeleiding van vluchtelingen tot de uitbetaling van energietoeslagen. We kunnen vaststellen dat we ons reguliere werk grotendeels naast de extra opgaven adequaat hebben kunnen uitvoeren. Wel merken we in toenemende mate de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt, de druk op de organisatie en blijven de budgetten op diverse onderdelen te krap. En dat is allemaal terug te zien in de resultaten.

 

Jeugd

We hebben in 2022 weer tal van stappen gezet om verbeteringen door te voeren in het uitvoeringsstelsel waardoor we eerder en beter in staat zijn jeugdigen en ouders te ondersteunen. De inzet van wijkcoaches op IKC-scholen en de inzet van praktijkondersteuners bij 90% van de huisartsenpraktijken zijn daarvan de belangrijkste voorbeelden. Bij drie sportverenigingen worden activiteiten voor kinderen georganiseerd (Kracht van Verenigingen), waardoor voor een deel van de jongeren geen geïndiceerde ondersteuning (meer) nodig is. De OJA op vijf scholen en met twee zorgaanbieders komt in een volgende fase, opnieuw zien we dat de kinderen, ouders en de scholen zeer tevreden zijn met de aanpak dat kinderen aansluitend op school de ondersteuning krijgen die nodig is. De effecten op de schoolcarrière worden pas op langere termijn beschikbaar.

De Regiovisie Jeugdhulp is door veertien gemeenteraden vastgesteld. Via het Regionaal strategisch inkoopdocument zijn de kaders voor de inkoop vastgesteld. En er wordt regionaal gewerkt aan een aanpak van de wachttijden en is een regionaal expertiseteam ingesteld.  

 

Het aantal inwoners dat een beroep doet op de jeugdwet stijgt opnieuw: 4.623 jeugdigen hebben in 2022 een vorm van jeugdhulp ontvangen. We zien dat kinderen, jeugdigen en ouders langer moeten wachten op hulp door die volumestijging, personele tekorten en werkdruk. De volumetoename en de hogere uitgaven zijn deels te verklaren door het woonplaatsbeginsel, waardoor Enschede jeugdigen die buiten Enschede in een voorziening zijn geplaatst vanaf 2022 ten laste van Enschede komen (dit verklaart 3,5% van de 4,3% stijging ten opzichte van 2021). Daarnaast zien we een stijging van de inzet op duurdere zorgproducten en het langer duren van de ingezette trajecten. Daartegenover zien we dat er minder vaak binnen zes maanden weer een jeugdwetvoorziening moet worden ingezet.

 

Werk & inkomen

Opstartend na de corona-periode werden we al snel geconfronteerd met de bijzondere ontwikkeling van de (energie)prijzen en de landelijke reacties daarop. We hebben daardoor veel extra inzet moeten plegen voor het toekennen van de 13.500 energietoeslagen en de circa 400 leefgeldregelingen voor Oekraïners.De financiën voor de leefgeldregeling voor Oekraïners zijn verantwoord onder het programma Financiën en organisatie. Dit bedraagt in totaal 1,1 miljoen euro. Tegelijk zijn we in staat geweest de ‘gewone’ dienstverlening uit te voeren, zoals het beheren van de circa 5.700 uitkeringen en het behandelen van ruim 1.500 aanvragen voor een uitkering en circa 8.000 aanvragen Bijzondere Bijstand. Dit is inclusief de daarvoor gestelde gemiddelde doorlooptijden, die 50% strakker zijn dan de wettelijke termijnen en het begeleiden van 700 statushouders bij de inburgering. 

Ook hebben we de al bestaande extra dienstverlening zoals Vroeg erop af, het begeleiden van de gedupeerden van de Toeslagenaffaire, de implementatie van de beslagvrije voet en het nieuwe kwijtscheldingsbeleid gewoon weten uit te voeren. Daarnaast hebben we de ketenaanpak geïmplementeerd, waardoor sinds 1 september 2022 medewerkers uit verschillende afdelingen samenwerken aan caseloads bestaande uit groepen klanten. Hierdoor zijn er kortere lijnen en betere afstemming van de verschillende soorten dienstverlening.

 

Sociale werkvoorziening (SW)

Detacheringen

Het inzetten van de circa 500 SW-medewerkers (465 fte) bij inleners is in 2022 goed verlopen. Waren er begin van het jaar nog zo’n twintig plaatsbare medewerkers die geen detachering hadden, nu is dat teruggelopen tot circa vijf. Hierdoor (en door het relatief beperkte ziekteverzuim van nog geen 15% bij zowel Deta als Deta+ bij een doelstelling van respectievelijk 16,4% en 16,0%) is er een meer dan begrote omzet gedraaid bij detacheringen. Daar waar vacatures niet met SW-ers ingevuld kunnen worden, zetten we andere inwoners met een beperkte loonwaarde in. Dit is de kracht van de combinatie van detacheringen en de werkgeversdienstverlening.

 

Beschut / DCW

In 2022 hebben we het 50-jarig jubileum van de DCW gevierd, onder andere door het houden van een open dag met maar liefst 800 bezoekers. De omzet voor de DCW is ultimo 2022 11% boven plan uitgekomen. Een knappe prestatie omdat de markt onrustig en daardoor onbetrouwbaar was in de aanlevering van orders. Dit werd onder andere veroorzaakt door grondstoftekorten maar ook de oorlog in de Oekraïne. Het was daardoor soms hollen of stilstaan op de werkvloer.

De instroom van nieuwe beschut-medewerkers, zowel binnen als buiten de DCW is goed op gang gebleven en het aantal medewerkers is doorgegroeid naar 101. Ook de instroom van Z-route-kandidaten vanuit inburgering kwam op gang. Tevens zijn in 2022 alle nieuw beschut-medewerkers in dienst gekomen bij de gemeente Enschede, een mijlpaal die mogelijk werd door de landelijke CAO ‘Aan de slag’ voor deze doelgroep. Alle medewerkers binnen de DCW hebben nu de gemeente Enschede als werkgever.

Tijdens het inwerkprogramma hebben veel nieuwe raadsleden meegedaan aan de rondleiding binnen DCW. Bij de kwekerij hebben we de koers ingezet naar een ander werkconcept. De samenwerking met Heutinck wordt afgebouwd en er zijn nieuwe werkzaamheden zoals een samenwerking met Intratuin en het kweken van oesterzwammen gestart. Om te komen tot een nieuw masterplan in 2023 hebben we samen met partners een startnotitie opgesteld.

 

Wmo

Het aantal inwoners dat een beroep doet op een voorziening vanuit de Wmo blijft stijgen. Het gaat om 16.706 inwoners en de uitgaven stijgen met 6%. Het aantal inwoners dat ondersteuning huishouden ontvangt, is 6.644. We zien een snellere stijging (4%) dan we op basis van de vergrijzing zouden verwachten, veroorzaakt doordat minder inwoners terechtkunnen in een verzorging- of verpleegtehuis en door het abonnementstarief. We zien een toename van de wachtlijst bij zorgaanbieders, wat betekent dat inwoners wel een indicatie hebben, maar langer moeten wachten voordat de hulp start. Voor woningaanpassing geldt dat de doorstroom op de woningmarkt stagneert, waardoor meer ouderen langer blijven wonen in woningen waarbij dan een beroep wordt gedaan op een woningaanpassing. De gemeente is samen met de woningbouwcorporaties en de verpleeg- en verzorgingstehuizen (VVT) een traject gestart om te komen tot een gezamenlijke strategie en agenda om hierop te anticiperen met bouw, verbouw en aanpalend beleid zoals welzijn.

 

Wijkteams

Het aantal inwoners dat zich wendt tot de wijkteams stijgt. Deze stijging betreft in volume vooral oudere inwoners die een Wmo-voorziening nodig hebben. Daar zien we een toegenomen complexiteit van oudere inwoners met meervoudige vragen en minder oplossingsmogelijkheden. We zien mogelijkheden om meer eenvoudige vragen sneller af te kunnen handelen, waarbij de wachttijd van de inwoners kan worden verkort. Dan wordt er meer geleund en vertrouwd op de professionals en zorgaanbieders.

We zien dat het aantal inwoners dat begeleiding krijgt vanuit de wijkteams toeneemt. Het gaat niet zozeer om veel meer nieuwe instroom, maar juist om meer en langere begeleiding. De gevraagde ondersteuning neemt toe in complexiteit, omdat er sprake is van meer veiligheidsvraagstukken.

We hebben de bezetting van de Wijkteams op peil. De toename van volume, de ervaren toegenomen complexiteit en een hoog ziekteverzuim maakt dat de focus van het werk ligt op het behandelen van vragen van de inwoners. Hierdoor is er minder tijd voor preventie, vroegsignalering en innovatie. Het vraagt nader onderzoek welke inzet nodig is. Het onderzoek naar de Wijkteams kan hiervoor handvatten geven.

 

Sociaal domein-breed

Op het gebied van asiel & integratie was het een roerig jaar. Naast de noodopvang voor asielzoekers kwam daar de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen bij. Met vereende krachten is het gelukt om drie locaties te realiseren: Vliegveldweg, de Noordmolen en Tesinkweide. Daarnaast is ook de versnelde en grotere (wettelijke) taakstelling voor het huisvesten van statushouders ingevuld. En als één van de eersten is in Nederland de onderwijsroute inburgering gestart.

De financiën, gemoeid met de opvang van Oekraïners, zijn onder het programma Financiën en organisatie opgenomen.

 

Enschede is in 2022 een koploperregio geworden in het kader van de huisvesting van aandachtsgroepen. Dat betekent dat we –vooruitlopend op nieuwe wetgeving– een regionale pilot doen in samenwerking met omringende gemeenten en de provincie Overijssel. Dit sluit goed aan op onze ambitie op dit gebied.

In 2022 is gestart met het permanent openstellen van de winternachtopvang in de periode van 1 oktober tot 1 mei van het jaar erop. De 2-gradenregeling is hiermee losgelaten.

 

In het kader van de Sociale basis zijn de gebiedsteams gevormd en is de nieuwe opdracht Wijkwelzijn opgesteld, die in 2023 verder wordt uitgezet. Voor het opstellen van het ambitiedocument “Gezond, gelukkig en vitaal” (preventienota) is een uitgebreid participatietraject doorlopen.

Tot slot is de aanpak Kansengelijkheid in de steigers gezet, met goede sessies met stakeholders en raadsleden. De Woon-Zorgvisie voor ouderen, de LEA 2023-2026 en de regiovisies Aanpak Huiselijk geweld & Kindermishandeling en Aanpak Mensenhandel zijn in concept gereed en begin 2023 besproken in de Raad.

 

Financiën

Het sociale domein heeft in 2022 een positief resultaat gehaald van 6,9  miljoen euro. Vanwege de stelpost onderuitputting van 3,5 miljoen euro, waarop niet wordt gestuurd, wordt het resultaat 3,4 miljoen euro positief. Derhalve wordt de stelpost ingevuld.

Er zijn grote voordelen op de producten Algemene Maatschappelijke voorzieningen, Arbeidsmarktparticipatie, Ondersteuning centrumtaken (Wmo), Ondersteuning wijkteams en Sociale werkvoorziening & Nieuw beschut. Er zijn echter ook forse nadelen bij de Algemene bijstand Levensonderhoud en Jeugdzorg. De voordelen zijn vooral incidenteel van aard. Een deel van het nadeel bij de Jeugdzorg lijkt structureel. Voor de BUIG zijn we sterk afhankelijk van de verdeling van de rijksbudgetten, de ervaring leert dat deze fluctueren.

 

Tot slot

In de volgende paragraaf komt naar voren dat we verreweg de meeste acties uit de begroting 2022 hebben uitgevoerd, waarmee we een belangrijke bijdrage leveren aan de realisatie van de doelstellingen in het sociale domein. Tegelijkertijd vergde dit een grote inzet van de medewerkers, wat bij sommige organisatieonderdelen leidde tot een hoge werkdruk.

 

 

 

.. Wat hebben we er voor gedaan?

1. Jeugd groeit veilig op en ontwikkelt talenten
Iedere jeugdige groeit gezond en veilig op, kan zijn/haar talenten ontwikkelen en naar vermogen meedoen. Hij/zij groeit op in een gezin; speelt en neemt deel aan sport en cultuur; gaat naar school en behaalt diploma’s en een startkwalificatie en krijgt passende ondersteuning waar nodig. Zo krijgt hij/zij de kans een (sociaal-economisch) zelfredzame, sociaal vaardige en gezonde inwoner te worden die zoveel als mogelijk zelfstandig kan wonen en leven en een goed perspectief heeft op de arbeidsmarkt.



1.01 De jeugd is gezond en actief

Jeugdigen die gezond leven (eet- en beweeggedrag) zijn minder vaak ziek, kunnen zich beter concentreren en zitten lekkerder in hun vel. Via de jeugdgezondheidszorg (met de focus op preventie, vroegsignalering en lichte ondersteuning) en sport willen we een gezonde leefstijl bij de jeugd bevorderen.


Indicatoren 
Aantal indicatoren: 2


Een foutmarge is bij deze indicator niet van toepassing.
 
Toelichting
De beweegnorm staat voor de Nederlandse Norm Gezond Bewegen / Beweegrichtlijnen voor jeugd (4-17 jaar). Oftewel minstens elke dag een uur matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/of intensiever bewegen. Bewegen is goed voor de gezondheid. Bij kinderen verlaagt bewegen eveneens het risico op depressieve symptomen, verbetert het de insulinegevoeligheid en botkwaliteit en verlaagt het bij kinderen met overgewicht en obesitas de BMI en vetmassa. Verder verbetert bewegen de fitheid en spierkracht.
De daling tussen 2019 en 2021 is of het voortzetten van de dalende trend 2015-2019 of het gevolg van de coronabeperkingen.
Bron: Gezondheidsmonitor Jeugd.


 
Toelichting
De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Bij een waarde < 18,5 is sprake van ondergewicht, waarde 18,5-25: normaal gewicht, waarde >25: overgewicht en waarde >30: ernstig overgewicht (obesitas). De indicator geeft het percentage jeugd (0-17 jaar) met overgewicht en obesitas aan.
Door corona kon de meting in 2022 net als de voorgaande twee jaar niet op de correcte wijze worden uitgevoerd.
Bron: Twentse gezondheidverkenning (GGD Twente)

  
        
Acties 2022
TR22 JR22
Aantal acties: 3

01. We versterken de jeugdgezondheidszorg 

02. We benutten de maatschappelijke waarde van de speeltuinen. 

03. We gaan de JOGG-methodiek uitrollen onder de Enschedese jeugd. 

Bijdrage verbonden partij: Openbaar Lichaam Gezondheid

.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.02 De jeugd groeit thuis op en doet dat in een veilige thuissituatie

Jeugd heeft een goede opvoeding en een stabiele en veilige omgeving nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het liefst door en bij de ouder(s).

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 3

 
Toelichting
De kinderrechter kan jeugdigen onder toezicht stellen wanneer zij opgroeien in een situatie waarin hun welzijn of gezondheid bedreigd wordt. Het gezin krijgt te maken met een gezinsvoogd en krijgt hulp aangeboden. Ouders blijven zo veel mogelijk zelf verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen. De hulp is vooral gericht op het vergroten van de mogelijkheden van ouders om deze verantwoordelijkheid te dragen. De hulp kan ook gericht zijn op het vergroten van de zelfstandigheid van een jeugdige. De indicator betreft jeugdigen van 0 t/m 17 jaar.
Het percentage jeugdigen met een ondertoezichtstelling (ots) is wederom gedaald. Dit is de gewenste ontwikkeling en is onder andere het resultaat van het gevoerde beleid zoals het werken met jeugdbeschermingstafels. Echter, er zijn in 2022 knelpunten in de keten geweest (o.a. het minder in onderzoek nemen van zaken door de Raad voor de Kinderbescherming), waardoor de aantallen daalden. Deze knelpunten worden aangepakt waardoor er weer enige stijging van de ots’en kan volgen. Het realiseren van het Toekomstscenario kind-en jeugdbescherming in Twente, een samenwerking van alle partijen in de jeugdbeschermingsketen, moet bijdragen aan het duurzaam veilig opgroeien van kinderen.
Bron: Kennispunt Twente en Gidso Regie (registratiesysteem Wijkteams).



 
Toelichting
Pleegzorg is zorg voor jeugdigen die door omstandigheden niet thuis kunnen wonen. Het is een vorm van hulp waarbij een jeugdige tijdelijk in een ander gezin gaat wonen. Zeven dagen per week of af en toe een weekend of vakantie. Sinds 2018 hebben gemeenten ook de plicht om pleegzorg aan te bieden na de leeftijd van 18 (tot 21) jaar. Deze groep maakt geen onderdeel uit van de indicator om een vergelijkbare trendlijn van 2016 t/m 2022 mogelijk te maken.
Het percentage jeugd met pleegzorg is in 2022 gestegen. Dit wordt veroorzaakt door de invoering van het nieuwe woonplaatsbeginsel. Er heeft vanuit andere gemeenten een “administratieve” overdracht plaats gevonden van pleegkinderen waar Enschede verantwoordelijk voor is. Zonder dit effect heeft er geen toename plaatsgevonden. Eerder is aangegeven dat het gewenst is om deze indicator samen met het aantal plaatsingen in een gezinshuis te bezien. Daarmee is beter te volgen of het gewenste beleid, om kinderen die niet thuis kunnen opgroeien op te vangen in een “zo thuis mogelijke” setting, optreedt. Vanaf 2023 wordt gewerkt met de indicator 'Percentage jeugd met opvang in pleegzorg of een gezinshuis t.o.v. totaal verblijf Jeugdhulp'.
Bron: Kennispunt Twente en Gidso Regie (registratiesysteem Wijkteams).

  

 
Toelichting
Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Dus niet alleen lichamelijk geweld, maar ook bijvoorbeeld emotionele mishandeling of verwaarlozing vallen eronder. Veilig Thuis Twente (VTT) is het advies- & meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling in Twente. VTT is verantwoordelijk voor het herstel van de directe veiligheid van betrokkenen en voor het doorgeleiden naar adequate hulp. De indicator betreft jeugd van 0 t/m 17 jaar.
In 2022 zien we een lichte toename van het aantal zaken kindermishandeling, ten opzichte van 2021. Dit past bij het landelijke beeld dat in 2022 een toename van adviezen kindermishandeling laat zien maar tevens een afname van daadwerkelijke meldingen. Het landelijke aantal meldingen huiselijk geweld is licht gestegen in 2022, een oorzaak is o.a. te vinden in een toename van hermeldingen. Echter zijn de verschillen per Veilig Thuis groot (bron CBS). In Twente lijkt het totaal aantal meldingen Huiselijk geweld zich t.o.v. 2021 wat te stabiliseren.
Bron: registratiesysteem Veilig Thuis Twente.

      
Acties 2022
TR22 JR22
Aantal acties: 4

01. We voeren de inhoudelijke investeringsagenda jeugdhulp uit om het stelsel duurzaam te maken. 

02. We voeren de landelijke Hervormingsagenda Jeugd uit, in relatie met de Regiovisie jeugdhulp. 
De gemeentelijke onderdelen van de actie zijn uitgevoerd. De landelijke Hervormingsagenda is echter nog niet gereed.
03. We zetten in op het voorkomen en aanpakken van huiselijk geweld & kindermishandeling, mensenhandel en prostitutie. 
De concepten voor de Regiovisies 'Aanpak huiselijk geweld & kindermishandeling' en 'Aanpak Mensenhandel' zijn klaar. De regiovisies zijn eind 2022 ter besluitvorming aangeboden aan de colleges van de 14 Twentse gemeenten. De vaststelling zal plaatsvinden in het eerste kwartaal 2023.
Het onderwerp ‘aanbod selectieve preventie huiselijk geweld’ heeft aandacht gehad, maar het is niet gelukt de trainingen voor kinderen in stressvolle thuissituaties regiobreed te ontwikkelen. De preventieve trainingen waren oorspronkelijk bedoeld voor kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en kindermishandeling. De wens was dit aanbod te verbreden naar kinderen in stressvolle thuissituaties (zoals complexe echtscheiding of ouders met een verslaving of psychische problemen) en Twentebreed. Onlangs is met de partners de keuze gemaakt voorlopig deze trainingen in een beperkt aantal gemeenten aan te bieden en wellicht in een later stadium te verbreden tot heel Twente.
De inventarisatie van “schadelijke traditionele praktijken’ is niet gedaan, doordat prioriteit is gegeven aan beide regiovisies. Dit onderwerp wordt in 2023 opgepakt.

04. We doen mee aan het landelijk actieprogramma 'Kansrijke start'. 

.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.03 Kinderen hebben geen taalachterstand

Een goede taalontwikkeling is essentieel voor een kansrijke toekomst van kinderen. We willen alle kinderen hierin gelijke kansen bieden. Het grootste effect bereiken we door vooral vroegtijdig, bij kinderen op jonge leeftijd, te investeren.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1

 
Toelichting
Jaarlijks worden in het primair onderwijs mediotoetsen van het CITO LOVS (waaronder Begrijpend Lezen) afgenomen, waardoor we inzicht verkrijgen in de stedelijke taal- en rekenprestaties van basisschoolleerlingen. Bij deze indicator zoomen we in op de leerlingen in groep 7. Het vaststellen van de vaardigheidsscores berust op percentielen: vijf gelijke groepen van elk 20%. Als de score van categorie 5 lager is dan 20% is dat een indicatie dat de score in Enschede gelijk of beter is dan het landelijk gemiddelde.
In 2022 kon wederom het jaarlijkse onderzoek niet worden uitgevoerd doordat in verband met de coronacrisis de Cito-toets niet is afgenomen.
Bron: Rapport Oberon “Enschedese Taal- en Rekenprestaties”.

            
Acties 2022
TR22 JR22
Aantal acties: 4

01. We investeren met schoolbesturen in het wegwerken van onderwijsvertragingen. 

02. We investeren in het versterken van het leesplezier bij kinderen. 

03. We investeren in zomerscholen. 

04. We geven uitvoering aan het Uitvoeringsplan Laaggeletterdheid. 

.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.04 De jeugd heeft zo min mogelijk tweedelijns jeugdhulp nodig

Primair wordt ingezet op het oplossen van problemen op eigen kracht en/of binnen hun eigen sociale omgeving (het gezin, de buurt, de vereniging, kinderopvang en school). We zetten daarbij in op preventie en op collectieve, algemene voorzieningen dichtbij huis of school. Alleen waar het echt niet anders kan, wordt tweedelijns jeugdhulp ingezet.


Indicatoren 
Aantal indicatoren: 2

 
Toelichting
Tweedelijns Jeugdhulp is hulp voor jeugd van 0 t/m 17 jaar van een (specialistische) hulpverlener waarvoor je een verwijzing nodig hebt. Naast de gemeente kan ook de huisarts, jeugdarts, medisch specialist of een gecertificeerde instelling een verwijzing afgeven.
We zien dat het percentage jeugdigen met Jeugdhulp verder is toegenomen. Dit wordt enerzijds verklaard door het woonplaatsbeginsel (57% van de toename) en anderzijds is de toename een landelijk verschijnsel; de zogenaamde corona – boeggolf. Door een verslechtering van de mentale gezondheid en door uitgestelde signalering is een toename van zorg opgetreden. Bij nadere analyse zien we daarnaast dat de uitstroom achterblijft doordat de problematiek bij jeugdigen/gezinnen die in zorg zijn complexer is geworden. Daarnaast zien we in de keten bij andere partners in de zorg en GGZ wachttijden ontstaan als gevolg van arbeidsmarktkrapte. De wachttijden bij de wijkteams zijn voor Jeugdhulp nog beperkt, we zien wel dat de wijkteams meer en langer en aangepaste ondersteuning moeten bieden in verband met de wachttijden bij anderen. Op de wachttijden in de keten is een regionale aanpak gestart.
Bron: Kennispunt Twente en Gidso Regie (registratiesysteem Wijkteams).


 
Toelichting
Eerstelijns Jeugdhulp is Jeugdhulp (0-17 jaar) waarvan iedereen zonder verwijzing gebruik kan maken. De indicator richt zich op de hulp die een wijkcoach geeft. Naast preventie en ondersteuning biedt de wijkcoach ook lichte hulp naast of in plaats van gespecialiseerde tweedelijns- Jeugdhulp.
In de gemeentebegroting 2022-2025 is al gemeld dat vanaf 2021 de hulp die door een wijkcoach wordt gegeven niet meer wordt geregistreerd. Eerdere inspanningen om hier invulling aan te geven hebben niet het juiste effect gehad. De definiëring en wijze van registreren is te complex gebleken en vroegen daardoor een administratieve inspanning die niet in verhouding stond tot het doel van registratie. Als gevolg komt deze indicator ook niet terug in de nieuwe doelenboom voor de periode 2023-2026.

  
        
Acties 2022
TR22 JR22
Aantal acties: 4

01. We zetten in op het doorontwikkelen van de toegang tot en de samenwerking met de specialistische jeugdhulp. 

02. We voeren de pilot Onderwijs-Jeugdhulp-Arrangement (OJA) uit om te komen tot een toekomstbestendige aanpak. 

03. We voeren het beleidskader 'Kwaliteit en toezicht jeugdhulp en Wmo' uit. 

04. We zetten verder in op de kracht van verenigingen. 
De locaties zijn succesvol. Het verdere uitrollen is op onderdelen nog niet gelukt. Het kost tijd om verenigingen op een professioneel niveau te krijgen met name ten aanzien van een goede verantwoording van de subsidie. De evaluatie en voorstel voor vervolg wordt in februari 2023 aan de raad voorgelegd.
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.05 Kinderen groeien niet op in armoede

Alle jeugd moet kunnen meedoen, ook jeugdigen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Sport, schoolreisjes, muziek – het hoort bij de vorming en opvoeding van iedere jeugdige. Nu investeren in het kunnen meedoen van jeugd voorkomt problemen op latere leeftijd. Met de inzet van het Kindpakket bevorderen we de participatie van jeugdigen. Het Kindpakket maakt onderdeel uit van het brede palet aan inkomensondersteunende voorzieningen van de gemeente Enschede.


Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1

 
Toelichting
De Stichting Leergeld Enschede zet zich -naast andere partijen- in om te voorkomen dat kinderen die in armoede leven in een sociaal isolement terechtkomen. Voorbeelden van ondersteuning zijn het betalen van de kosten van schoolreisjes, ouderbijdragen, lidmaatschap van sportclubs, zwemlessen, dansles en kleding voor sport en fietsen. Vanuit het Kindpakket ontvangt zij hiervoor gemeentelijke subsidie. Deze indicator geeft het percentage kinderen in de leeftijd 4 t/m 18 jaar weer, waarvan de ouders een inkomen hebben van maximaal 120% van de bijstandsnorm (circa 4.450 kinderen) en een aanvraag door Stichting Leergeld is gehonoreerd. De aantallen zijn inclusief de gehonoreerde aanvragen op basis van het Jeugdcultuurfonds en het Jeugdsportfonds.
De Stichting Leergeld heeft 3.369 ‘unieke’ kinderen bereikt in 2022. Na een terugloop van het bereik in de Corona jaren 2020 en 2021, is de stijgende lijn weer helemaal terug. Zowel de Stichting Leergeld als ook de gemeente Enschede zetten fors in op bereiksgroei. Samen doen we dat o.a. op het gebied van communicatie en in de samenwerking met andere organisaties. Leergeld heeft daarnaast ook organisatorische aanpassingen gedaan die leiden tot een bereikstijging.
Bron: Stichting Leergeld.

            
Acties 2022
TR22 JR22
Aantal acties: 1

01. We voeren de nota Rondkomen met je inkomen, onderdeel kindpakket verder uit. 

.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.06 De jeugd heeft een passende opleiding (bij de potentie van de jeugdige)

Het is belangrijk dat jongeren een goede keuze weten te maken als het gaat om een opleiding. Niet alleen moet een opleiding aansluiten bij hun talenten, maar er moet uiteindelijk ook een passende baan mee te vinden zijn.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1

 
Toelichting
In groep 8 van het basisonderwijs krijgen de leerlingen een advies voor de vervolgopleiding op het voortgezet onderwijs (VO: vwo, havo, vmbo, praktijkonderwijs). Jaarlijks (per schooljaar) wordt door onderzoeksbureau Babeliowski in opdracht van de gemeente Enschede nagegaan in hoeverre deze leerlingen in klas 3 van het VO het schooltype volgen dat ze is geadviseerd in groep 8. Per schooladvies is aangegeven naar welk schooltype leerlingen in klas 3 zijn doorgestroomd. Er zijn dan drie mogelijkheden:
- de leerling zit in het schooltype dat hem/haar is geadviseerd: doorstroom
- de leerling zit in een hoger schooltype dan geadviseerd: opstroom
- de leerling zit in een lager schooltype dan hem/haar is geadviseerd: afstroom.
De indicator geeft de doorstroom weer.

Bij de bepaling van de streefwaarden in 2018 was de trend van de periode 2015-2017 leidend en die lag toen onder het landelijk gemiddelde. Streven was om toe te groeien naar het landelijk gemiddelde. Dat is gelukt.
De daling in 2022 ten opzichte van 2021 is een corrigerende beweging op het kansrijk bevorderen in 2021. Voor een deel van de leerlingen bleek het schooljaar erop het voordeel van de twijfel toch te hoog gegrepen en stroomden zij af. Ten opzichte van de jaren voor corona wordt met de score van 2022 de lijn voortgezet.
Bron: Bron: Rapport Babeliowsky, tabel 'Door-, af- en opstroom voor Enschede en Nederland'.

            
Acties 2022
TR22 JR22
Aantal acties: 2

01. We geven uitvoering aan de nota 'Strategie Kansengelijkheid'. 

02. We voeren de Lokaal Educatieve Agenda (LEA) uit. 

.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.07 De jeugd heeft een startkwalificatie

Het hebben van een startkwalificatie is belangrijk voor een goede start in het arbeidzame leven. Jeugd zonder diploma loopt een verhoogd risico op maatschappelijke uitval. Een startkwalificatie is het minimale onderwijsniveau dat nodig is om serieus kans te maken op duurzaam geschoold werk. Het gaat dan om een of MBO-(niveau 2, 3 of 4), Havo- of VWO-diploma.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1

 
Toelichting
In deze grafiek wordt het aandeel Enschedese beroepsbevolking met MBO en HBO/WO opleiding getoond. Hoe hoger de opleidingsgraad, hoe groter de kans dat iemand aan de slag is (participatiegraad).
Over de periode 2016-2022 schommelt het percentage tussen 75 en 78%, met een uitschieter in 2021. In 2022 is de score lager dan in de periode 2018-2020. We zien dat na corona er een versnelde uitstroom is doordat er door de krapte op de arbeidsmarkt veel vraag is naar MBO-ers (niveau 1) en jongeren uitvallen door mentale problemen ten gevolge van corona.
In 2022 heeft het CBS de rekenmethode voor deze indicator aangepast, waardoor de realisatiewaarden hoger kwamen te liggen in de periode 2015-2017. Aangezien de streefwaarden zijn gebaseerd op oude rekenmethode, gaat de vergelijking met de streefwaarden nu mank.
Bron: CBS - MBO 2 en hoger biedt een zogenaamde 'startkwalificatie' voor de arbeidsmarkt.

            
Acties 2022
TR22 JR22
Aantal acties: 1

01. We geven uitvoering aan het regionaal programma De Twentse Belofte 2020-2024. 

.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.

2. Inwoners wonen langer zelfstandig
Zelfredzaamheid betekent dat je zelf bepaalt hoe je je leven wilt inrichten: hoe je wilt wonen, leren, werken, recreëren, je kinderen wilt opvoeden of je van a naar b wilt verplaatsen. Het is goed als mensen daar de ruimte voor krijgen en daar in eerste instantie ook zelf verantwoordelijk voor zijn. Als mensen daar alleen of met hulp van buren, vrienden en familie niet in slagen, kan de overheid ondersteunen. Het liefst op zo’n manier dat mensen ook dan zelf hun hulp kunnen organiseren en zeggenschap behouden. De ambitie is te investeren in tijdige, lichte ondersteuning en preventie, om daarmee onnodig zware zorg te kunnen voorkomen. Normaliseren in plaats van medicaliseren en ondersteuning dichtbij de leefwereld van de inwoner.



2.01 De inwoners zijn gezond en actief

Mensen die voldoende bewegen en gezond eten voelen zich prettiger, zijn in staat zich aan te passen aan en zelf de regie te voeren over de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. We willen dat zoveel mogelijk Enschedeërs een gezonde leefstijl hebben en zetten in op het preventief bevorderen van de gezondheid en meer (sportief) bewegen.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 2

 
Toelichting
De beweegnorm staat voor de Nederlandse Norm Gezond Bewegen / Beweegrichtlijnen voor volwassenen (19 jaar en ouder). Oftewel minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen. Bewegen is goed voor de gezondheid. Bij volwassenen en ouderen verlaagt bewegen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Verder hangt veel bewegen samen met een lager risico op borst- en darmkanker en vroegtijdig overlijden. Bij ouderen verlaagt bewegen het risico op botbreuken en verbetert het de spierkracht en de loopsnelheid. Ook hangt veel bewegen bij deze groep samen met een lager risico op lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie.
De indicator wordt vierjaarlijks gemeten. In 2022 is in het kader van corona een extra meting gedaan. Het resultaat daarvan komt in de loop van 2023 beschikbaar.
Uit landelijk onderzoek komt naar voren dat mensen met een HBO- en WO-opleiding meer zijn gaan bewegen en mensen met een andere opleiding minder zijn gaan bewegen, waarmee de verschillen zijn vergroot (Mulier Instituut, monitor sport en corona).
Bron: Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen


 
Toelichting
De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Bij een waarde < 18,5 is sprake van ondergewicht, bij waarde 18,5-25: normaal gewicht, bij waarde >25: overgewicht en bij waarde >30: ernstig overgewicht (obesitas). Deze indicator geeft het percentage inwoners met overgewicht en obesitas aan.
Streven is minimaal het landelijk gemiddelde.
Het resultaat van de meting in 2022 komt in de loop van 2023 beschikbaar.
Bron: Stadspanel Enschede / Twentse gezondheidverkenning (GGD Twente)

  
        
Acties 2022
TR22 JR22
Aantal acties: 5

01. We versterken de publieke gezondheid 

02. We stellen een integraal ambitiedocument 'Gezond, gelukkig en vitaal' op. 
De geplande oplevering in 2022 wordt niet gehaald. Er is vertraging opgelopen vanwege een gedegen participatieproces dat we met in- en externe partners doorlopen. De planning is nu dat het gereed is in 2023.
03. We actualiseren de subsidieverordening 'Brede impuls combinatiefuncties'. 
De actualisatie hangt samen met het Ambitiedocument 'Gezond gelukkig en vitaal Enschede' en de Cultuurnota. Beiden zijn nog in ontwikkeling.
Daarnaast loopt de landelijke regeling op 31-12-2022 af. Er is al wel bekend dat er een vervolg komt, maar de inhoud hiervan is nog niet bekend.
04. We voeren de clusteringsopgave sportparken uit. 
De clustering van sportparken heeft vertraging opgelopen. In het traject van de afgelopen twee jaar heeft de gemeente zoveel mogelijk de standpunten en belangen van de verenigingen proberen mee te nemen in het proces. Door tegenstrijdige standpunten van verenigingen is het onhaalbaar gebleken om consensus te krijgen over de invulling van de totale clustering. Hierdoor is de MFSA Zuid opgeschort.
Het project Diekman-Oost verloopt voor een groot deel volgens planning. De buitenruimte en sportvelden zijn al gereed.
Het haalbaarheidsonderzoek in Glanerbrug verloopt volgens planning.

05. We werken de plannen voor de Topsportcampus Diekman verder uit.  

Bijdrage verbonden partij: Sportaal

.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


2.02 De inwoners hebben een sterk persoonlijk netwerk

Het hebben van een sociaal netwerk is belangrijk voor inwoners die ouder worden en/of die zorg nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Daarbij gaat het om familie, vrienden, kennissen, buren, collega’s, maar ook om sociale contacten bij de club, de kerk enzovoort.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1

 
Toelichting
Sociale steun staat voor de mate waarin mensen kunnen terugvallen op vanzelfsprekende verbanden, zoals familierelaties, vrienden/kennissen en relaties in de buurt. Streven is minimaal het landelijk gemiddelde.
De ervaren steun van familie en vrienden schommelde tussen 2017 en 2021 , maar we zien in 2022 een stabilisering. De ervaren steun van buren is na een daling tussen 2017 en 2020 in 2021 weer terug op het oude niveau van 2017 en dat is in 2022 zo gebleven. Ten opzichte van andere gemeenten in het sterk-stedelijk gebied scoren we bij familie en vrienden hetzelfde, maar bij buren lager.
Bron: Stadspanel Enschede, Waarstaatjegemeente.nl (landelijk)

            
Acties 2022
TR22 JR22
Aantal acties: 3

01. We implementeren de vernieuwde Wijkwijzers. 

02. We ontwikkelen de sociale basis in wijken en buurten verder door. 

03. Samen met partners blijven we inzetten op het tegengaan van eenzaamheid. 

.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


2.03 De inwoners hebben zo min mogelijk tweedelijns zorg nodig

Primair wordt ingezet op het oplossen van problemen van een inwoner op eigen kracht en/of binnen de eigen sociale omgeving (het gezin, de buurt, het werk, de vereniging). We zetten daarbij in op preventie en op collectieve, algemene voorzieningen dichtbij huis. Alleen waar het echt niet anders kan, wordt tweedelijns hulp ingezet.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 3

 
Toelichting
Een Wmo-maatwerkvoorziening is ondersteuning afgestemd op de individuele situatie. Voorbeelden daarvan zijn ondersteuning in het huishouden, individuele of groepsbegeleiding (dagbesteding), vervoersdiensten, hulpmiddelen en woningaanpassing. Deze voorziening is alleen toegankelijk na indicatie van de gemeente, beoordeeld en afgegeven door het Wijkteam. In de indicator zijn beschermd wonen en maatschappelijke opvang niet meegenomen, aangezien dit taken van de centrum gemeente zijn.
We zien dat het percentage de afgelopen jaren stabiel is gebleven. De ingezette ontwikkeling van meer collectieve en algemene voorzieningen wordt verder voortgezet voor die groepen waarvoor dit een passend alternatief is. Dat gaat met name om activiteiten gericht op begeleiding en dagbesteding. Hierdoor kan het percentage van inwoners wat een beroep doet op de Wmo de komende jaren dalen. Tegelijkertijd hebben we ook nog steeds te maken met de dubbele vergrijzing (meer mensen zijn ouder en mensen leven langer), waardoor het percentage kan gaan stijgen. Per saldo kunnen deze ontwikkelingen elkaar opheffen.
Bron: Kennispunt Twente en Gidso Regie (registratiesysteem Wijkteams).


 
Toelichting
De Wet langdurige zorg (Wlz) regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening die behoefte hebben aan permanent toezicht. Vanuit deze wet kunnen inwoners geïndiceerd worden voor zorg en ondersteuning met verblijf in een zorginstelling (intramurale zorg), waarbij thuis blijven wonen niet (langer) een optie is. Het betreft de groep inwoners van 65 jaar en ouder die op de peildatum van 1 juli in het jaar een geldige indicatie voor Wlz zorg hebben.
Een deel van de stijging van het percentage inwoners met een Wlz aanspraak is te verklaren doordat de groep met een GGZ-B profiel per 2021 is overgeheveld vanuit de WMO (Beschermd Wonen) naar de Wlz. Daarnaast is de stijging te verklaren door een stijging in de groep met een VV profiel (Verpleging en Verzorging). De toenemende vergijzing speelt tevens een rol in de stijging van het percentage.
Bron: CIZ Databank.

  

 
Toelichting
Beschermd wonen is wonen in een accommodatie van een instelling met daarbij behorende toezicht en begeleiding, gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid en participatie, het psychisch en psychosociaal functioneren, stabilisatie van een psychiatrisch ziektebeeld, het voorkomen van verwaarlozing of maatschappelijke overlast of het afwenden van gevaar voor de cliënt of anderen. Beschermd wonen is bestemd voor personen met psychische of psychosociale problemen, die niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving (zoals gedefinieerd in de Wmo). De indicator betreft het totaal aantal unieke cliënten in het gehele centrumgemeentegebied Enschede, bestaande uit: Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Losser en Oldenzaal.
Het aantal cliënten dat op 31 december 2022 een beschermd wonen indicatie hebben is 412 (inclusief wachtlijst). Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2021 (399). Op de wachtlijst voor beschermd wonen staan 63 cliënten (december 2022). In 2022 is gestart met een aanpak om de wachtlijst beschermd wonen in de centrumgemeenteregio Enschede terug te dringen. Dat moet resulteren in afspraken die in 2023 worden gemaakt met de acht gemeenten, onder andere over het uitbreiden van plekken.
Bron: VIS2 registratiesysteem Beschermd wonen.


      
Acties 2022
TR22 JR22
Aantal acties: 8

01. We voeren het plan van aanpak van de transformatie Ondersteuning Huishouden uit. 

02. We onderzoeken de mogelijkheden van 'Meer wonen, minder zorg'. 
We hebben hele goede stappen gezet. Maar het ontwikkelen en transformeren van wat grotere locaties is complexer (onder andere investeringen, exploitatie, vergunningen). Twee van de vier locaties worden ingezet voor jongeren. Twee zijn naar verwachting begin 2023 gereed (waarvan er één wordt ingezet voor herhuisvesting KamerRaad).
03. We voeren de brede integrale aanpak 'Tegengaan dakloosheid' uit. 

04. We werken in 2022 de opdracht voor een toekomstbestendig en financieel duurzaam maatschappelijke opvang uit. 

05. We starten met de nieuwe centrumgemeenteregeling beschermd wonen. 
Zoals in de eerste Tussenrapportage al is aangegeven, is is landelijk besloten om de invoering van het woonplaatsbeginsel uit te stellen. Dat betekent dat de decentralisatie en daarmee ook de centrumregeling niet vanaf 2023 ingaat, maar in 2024.
06. We werken verder aan het terugdringen van de wachtlijst beschermd wonen. 

07. We evalueren en rollen de methodiek van de Maatwerkroute: Toekomstplan uit 

08. We voeren de lokale werkagenda Menzis-gemeente Enschede 2020-2024 uit 

.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.

3. Inwoners zijn financieel zelfstandig
Mensen die financieel zelfstandig zijn, hebben de ruimte om zich te kunnen ontwikkelen en te kunnen meedoen op alle leefdomeinen. De stress van het hebben van een beperkt budget en/of schulden leidt ertoe dat mensen, m.n. met een laag inkomen, minder goed in staat zijn om verstandige keuzes te maken. Daarom streven we ernaar om armoede zoveel mogelijk te voorkomen.



3.01 De huishoudens zijn niet afhankelijk van een bijstandsuitkering

Het kunnen voorzien in het eigen levensonderhoud door werk is het beste medicijn tegen vele klachten. Bovendien zijn werkende ouders een belangrijk voorbeeld voor kinderen. Een plek vinden op de arbeidsmarkt is echter niet voor iedereen eenvoudig, daarom ondersteunt de gemeente bij het vinden van geschikt werk. Daarnaast zorgt de gemeente voor een uitkering (Algemene bijstand levensonderhoud) voor inwoners die niet genoeg geld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Met een bijstandsuitkering kunnen zij de periode overbruggen totdat zij weer betaald werk vinden.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1

 
Toelichting
De gemeente verstrekt een bijstandsuitkering aan inwoners van 18 jaar tot de AOW-leeftijd die niet genoeg geld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien en ook niet in aanmerking komen voor een andere uitkering. In deze indicator zijn uitkeringen van Bijstand Levensonderhoud, IOAW (Wet inkomensvoorziening oudere werklozen), IOAZ (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen) en de regeling BBZ (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen) opgenomen op huishoudensniveau. De peildatum voor het aantal huishoudens met een uitkering is de laatste dag van het jaar.
In 2022 is het aantal uitkeringen gedaald (-205) en is het aantal huishoudens toegenomen (+301). Daardoor is het percentage huishoudens met een bijstandsuitkering, net als de afgelopen jaren, flink gedaald. De daling van de afgelopen jaren hangt samen met de groeiende investeringen in de begeleiding van werkzoekenden. Aanvullend: deze indicator laat niet zien hoe de (goede) ontwikkelingen in Enschede zich verhouden tot landelijke ontwikkelingen, die relevant zijn omdat deze bepalend zijn voor de hoogte van het rijksbudget voor de BUIG-middelen. In 2022 zijn we de voorsprong die we de afgelopen jaren hadden enigzins verloren en daalde het bijstandsbestand in andere gemeenten wat sneller. Daarnaast kan de invoering van de doelgroep- en wijkgerichte ketenaanpak en de daarmee samenhangende herverdeling van de caseloads geleid hebben tot een tijdelijk verminderde uitstroom. De herverdeling leidt er namelijk toe dat werkzoekendenbegeleiders deels andere werkzoekenden gaan begeleiden. Het kost enige tijd om dan iedereen weer te leren kennen. Dat ons bijstandsbestand in 2022 wat minder snel daalde dan in de rest van het land, leidt er toe dat we in 2022 een tekort van ca. €3 miljoen hebben.
Bron: Kennispunt Twente en SSD (registratiesysteem afd. Werk & Inkomen).

            
Acties 2022
TR22 JR22
Aantal acties: 2

01. We realiseren het Uitvoeringsplan 2022 van het regionale Werkplein Twente (werkgeversservicepunt). 

02. We faciliteren het Regionaal Mobiliteitsteam. 

.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


3.02 De huishoudens doen zo min mogelijk een beroep op inkomensondersteuning

We streven ernaar dat zoveel mogelijk mensen in hun eigen inkomen kunnen voorzien en niet afhankelijk zijn van gemeentelijke inkomensondersteunende voorzieningen.
Voor hen die dat niet kunnen kent de gemeente Enschede een gedegen aanbod van voorzieningen, waarmee de gevolgen van armoede voor inwoners kunnen worden gedempt. Dit aanbod bestaat uit gemeentelijke minimaregelingen en de ondersteuning van maatschappelijke initiatieven. We blijven o.a. met deze inzet een actief armoedebeleid uitvoeren en baseren ons daarbij op de schaarste-theorie.


Indicatoren 
Aantal indicatoren: 3

 
Toelichting
Bijzondere bijstand kan door de gemeente worden verstrekt aan inwoners met een laag inkomen (110% van het sociaal minimum) voor onvoorziene en noodzakelijke kosten of kosten door bijzondere of dringende omstandigheden. Bijvoorbeeld kosten voor rechtsbijstand, een kapotte wasmachine of noodzakelijke woninginrichting. Ook de individuele inkomenstoeslag (IIT) valt hieronder. Deze indicator toont het percentage huishoudens dat één of meer aanvragen voor bijzondere bijstand toegekend heeft gekregen, met uitzondering van de kosten voor bewindvoering (zie hiervoor indicator 3.3b 'percentage inwoners met bijzondere bijstand voor bewindvoering').
Het totaal aantal verstrekkingen bijzondere bijstand is in 2022 nagenoeg hetzelfde gebleven als in 2021. Binnen het totaal aantal verstrekkingen bijzondere bijstand zien we bij verschillende categorieën een lichte daling en bij het aantal verstrekkingen in het kader van de IIT (Individuele Inkomenstoeslag) een aanzienlijke toename. Deze stijging is mede het resultaat van de vereenvoudigde wijze van aanvragen en toekennen in 2022.
Bron: Kennispunt Twente en SSD (registratiesysteem afd. Werk & Inkomen).


 
Toelichting
De gemeente Enschede heeft met Menzis Zorgverzekeraar een collectieve zorgverzekering afgesloten: het Garant Verzorgd (GV) pakket. Alle inwoners met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum konden zich t/m 2022 voor het collectieve GV1 of GV2 pakket aanmelden. Inwoners die hiervan gebruik hebben gemaakt, betaalde een lagere premie en kregen dan een gratis uitbreiding van het aanvullende verzekeringspakket voor ziektekosten. Daarnaast gaf deze uitbreiding voor bepaalde zorg hogere vergoedingen zonder extra kosten, afhankelijk van het gekozen pakket.
We zien dat het aantal deelnemers aan GV1, GV2 en GV3 vanaf 2021 daalt. De redenen hiervoor zijn onbekend. Uit het onderzoek naar de collectieve zorgverzekering van eind 2021 bleek o.a. dat de deelnemers passend verzekerd zijn en dat inwoners bij elk pakket een uitgebreide dekking hebben waardoor zij minder snel zorg zullen mijden. Per 1 januari 2023 is een aantal beleidswijzigingen doorgevoerd: inwoners met een inkomen tot 120% van de geldende bijstandsnorm kunnen deelnemen aan alle drie de pakketten, verder is de gemeentelijke bijdrage aangepast en wordt nu elk jaar geïndexeerd. We blijven dit monitoren in de nieuwe indicator in de begroting van 2023 waarin we alle drie de pakketten (GV1 t/m GV3) hebben gecombineerd.
Bron: Kennispunt Twente en Menzis.

  

 
Toelichting
Alle inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum kunnen zich o.a. voor het collectieve GV 3 pakket aanmelden. Bij dit pakket wordt ook het eigen risico van de inwoners verzekerd. Voor de toelichting op deze indicator wordt verwezen naar de toelichting van indicator 3.02b 'Percentage inwoners tot 110 procent van het sociaal minimum dat betaald verzekerd is via Menzis GV1 en 2.
Bron: Kennispunt Twente en Menzis.

      
Acties 2022
TR22 JR22
Aantal acties: 1

01. We voeren de nota 'Rondkomen met je inkomen', onderdeel inkomensondersteuning verder uit. 
De actie is grotendeels conform uitgevoerd. Het dashboard armoedebeleid is nagenoeg gereed, met vertraging. Daardoor is de invulling van het meetbaar maken van het armoedebeleid verschoven naar voorjaar 2023.
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


3.03 De inwoners met een laag inkomen zitten zo min mogelijk in een schuldhulpverleningstraject

We handelen preventief, voordat iemand in de schulden terechtkomt. Daar waar mensen toch in de schulden zijn gekomen en waar ze die niet kunnen oplossen, ondersteunt de gemeente Enschede deze inwoners. Dit doen we samen met diverse maatschappelijke organisaties (zoals bijvoorbeeld het Diaconaal Platform Enschede, Humanitas thuisadministratie, Alifa) en de Stadsbank Oost-Nederland. Ook de Wijkteams Enschede spelen hierbij een belangrijke rol.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 2

 
Toelichting
De Stadsbank Oost Nederland voert voor de gemeente Enschede taken in het kader van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening uit. Elke inwoner met problematische schulden kan een beroep doen op de Stadsbank Oost Nederland.
Het aantal inwoners met een schuldhulpverleningstraject zit onder onze streefwaarde. Bij nagenoeg alle Stadsbanken in Nederland is sinds meerdere jaren een dalende tendens waarneembaar van het aantal schuldhulpverleningstrajecten. We volgen de uitkomsten van een lopend onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat een verklaring kan geven voor de dalende trend.
Bron: Kennispunt Twente en Stadsbank Oost Nederland.


 
Toelichting
Als iemand wegens omstandigheden niet goed voor zijn eigen financiën kan zorgen, kan de kantonrechter op verzoek een beschermingsmaatregel nemen. Als zo'n maatregel alleen over het beheer van de financiën gaat, is sprake van bewind. Deze indicator heeft alleen betrekking op inwoners die bijzondere bijstand krijgen voor de kosten voor bewindvoering.
Het aantal inwoners met bewindvoering, die wordt bekostigd met behulp van bijzondere bijstand, ligt onder onze streefwaarde. Wel zien we een lichte stijging in het percentage inwoners met bewindvoering ten opzichte van 2021.
Bron: Kennispunt Twente en SSD (registratiesysteem afd. Werk & Inkomen).

  
        
Acties 2022
TR22 JR22
Aantal acties: 1

01. We voeren de nota 'Rondkomen met je inkomen', onderdeel schuldhulp verder uit. 

Bijdrage verbonden partij: Stadsbank Oost Nederland

.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.

4. Inwoners participeren in de samenleving
In een inclusieve samenleving is iedereen naar vermogen zelf verantwoordelijk voor zijn eigen leven en doet naar vermogen mee. Dat kan zijn via betaald werk danwel als vrijwilliger, mantelzorger, actief lid van een vereniging en/of andere non-profit-organisatie in Enschede en dergelijke.



4.01 De inwoners werken betaald naar vermogen

Het welbevinden van mensen wordt mede bepaald door het gevoel 'er toe doen'. Het hebben van betaald werk is daar een belangrijke factor bij, ieder naar eigen capaciteiten.
Het aandeel werkende Enschedeërs, de ‘arbeidsmarktparticipatie’, neemt toe en groeit richting het niveau van andere G40 steden.


Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1

 
Toelichting
De netto-arbeidsparticipatie is dat deel van de mensen in de leeftijdsgroep van 15 tot 75 jaar (de potentiële beroepsbevolking) dat daadwerkelijk aan het werk is. Hoe hoger dit percentage, hoe kleiner het deel niet-werkenden wordt. Niet-werkenden zijn aan de ene kant scholieren, studenten, renteniers en aan de andere kant de werkloze beroepsbevolking.
De groei van het aantal banen in Enschede leidt er toe dat er meer mensen zijn gaan werken, waardoor de netto arbeidsparticipatie is gegroeid. De krimpende beroepsbevolking zal deze beweging de komende jaren wellicht nog wat versterken. Tegelijkertijd zullen economische schommelingen, zoals de banenkrimp in 2020, in negatieve zin hun weerslag hebben.
Bron: CBS Statline.

            
Acties 2022
TR22 JR22
Aantal acties: 3

01. We voeren het beleidskader EAA uit aan de hand van het uitvoeringsprogramma 2022. 

02. In 2022 vullen we in het kader van de regeling Nieuw Beschut 105 banen in. 

03. We analyseren nut en noodzaak van de inzet van SWPE voor Nieuw Beschut-banen. 

Bijdrage verbonden partij: Stichting Werkgeverstaken Participatiewet Enschede (SWPE)

.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


4.02 De inwoners doen actief mee in de samenleving via vrijwilligerswerk, mantelzorg, lidmaatschap verenigingen e.d.

Meedoen in de samenleving kan naast een betaalde baan op diverse manieren. Via vrijwilligerswerk en/of mantelzorg: werk dat onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of (de kwaliteit van) de samenleving. En/of via een actief lidmaatschap van een vereniging of non-profit-organisatie danwel actief meedoen aan activiteiten die in de stad of eigen wijk worden georganiseerd bij en/of door verenigingen en non-profit-organisaties.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 3

 
Toelichting
Vrijwilligerswerk is werk dat in georganiseerd verband onbetaald wordt uitgevoerd, bij een sportvereniging, hobbyvereniging, cultuurvereniging, kerkgenootschap of andere religieuze vereniging, natuur- en milieuvereniging, school, wijkraad/activiteiten, buurtcommissie/buurthuis, bewonerscommissie, vakvereniging, ouderenbond, vrouwenvereniging, migrantenorganisatie, politieke partij, jongerenorganisatie, gehandicaptenorganisatie, zorg- of hulpverleningsorganisatie, mantelzorgondersteuning, andere vereniging of club. Het beleid is gericht op een hogere vrijwillige inzet van de inwoners.
De score is de afgelopen jaren stabiel 21% en daarmee loopt Enschede in de pas met sterk-stedelijk gebied en landelijk.
Bron: Stadspanel Enschede.


 
Toelichting
Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: partner, familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de al bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om een langdurige zorg die onbetaald is en meer is dan in een persoonlijke relatie gebruikelijk is. De mantelzorg kan intensief (16,8% in 2019) of incidenteel (31% in 2019) zijn.
Het beleid is gericht op minder professionele zorg en meer zorg vanuit de samenleving zelf. We streven naar een verdere groei van het aantal mantelzorgers.
We zien over de periode 2015-2021 een licht golvende lijn. De score in 2022 ligt daar ver boven. Een verklaring hiervoor hebben we niet. In Waarstaatjegemeente.nl zijn geen gegevens over 2022 beschikbaar, zodat we geen vergelijk kunnen maken met sterk-stedelijk gebied en landelijk.
Bron: Stadspanel Enschede en Waarstaatjegemeente.nl.

  

 
Toelichting
Deze indicator betreft inwoners die lid zijn van een Enschedese vereniging of organisatie op het gebied van sport, hobby, cultuur, religie, natuur- en milieu, vakbond, jongeren, ouderen, vrouwen, gehandicapten, migranten, wijkraad, buurtcommissie, bewonerscommissie, politiek, zorg- of hulpverlening en dergelijke en actief deelnemen aan de activiteiten van de club. Het streven is gebaseerd op een voortzetting van de stabiele lijn
Er is al jaren een stabiele lijn, variërend tussen 59% en 63%, met een kleine positieve uitschieter in 2019 (66%) en in 2021 een kleine negatieve uitschieter. In 2022 zien we een licht herstel. Mogelijk was de daling van 2021 een effect van corona, de dip was ook landelijk te zien.
Bron: Stadspanel Enschede.

      
Acties 2022
TR22 JR22
Aantal acties: 4

01. We ontwikkelen het beleid ten aanzien van vrijwilligerswerk en mantelzorg door. 

02. We voeren het uitvoeringsprogramma nieuwe Wet Inburgering uit. 
Het programma is nog niet officieel vastgesteld. Een aantal voorbereidingen op de nieuwe wet zijn uitgelopen (onderwijsroute, financieel ontzorgen). Hierdoor is het uitvoeringsprogramma uitgesteld.
03. We onderzoeken de mogelijkheden van een Landelijke Voorziening Vreemdelingen (LVV) in Enschede. 
De Bed Bad en Brood voorziening is in 2022 in stand gehouden. Gebruik van het Wegenerpand is beëindigd. De laatste vier gebruikers zijn verhuisd naar twee tijdelijke woningen. Deze vier gebruikers zijn geïnformeerd over het besluit om de regeling uiterlijk 1 augustus 2023 te beëindigen.
De landelijke pilot LVV is verlengd tot eind 2022. In 2023 komt er duidelijkheid over een mogelijke uitrol naar landelijke dekking.
04. We stellen beleid voor antidiscriminatie op. 

.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.

 

Wettelijk verplichte indicatoren

Op grond van het Besluit begroting en verantwoording zijn onderstaande indicatoren opgenomen. De indicatoren gelden voor iedere gemeente en zijn bedoeld om gemeenten met elkaar te kunnen vergelijken. Dit is mogelijk via www.waarstaatjegemeente.nl.

 

  Beleidsveld Naam indicator Eenheid Jaar Score Bron
17. 4. Onderwijs Absoluut verzuim Aantal per 1.000 inwoners 5-18 jaar  2020 0,5  DUO/Ingrado
18. 4. Onderwijs Relatief verzuim Aantal per 1.000 inwoners 5-18 jaar  2021 18  DUO/Ingrado
19. 4. Onderwijs Vroegtijdig schoolverlaters zonder startkwalificatie (vsv-ers) % deelnemers aan het VO en MBO onderwijs  2021 2,5%  DUO/Ingrado
20. 5. Sport, cultuur en recreatie Niet-sporters %  2020  52,3% Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen (GGD, CBS, RIVM)
22. 6. Sociaal domein Jongeren met een delict voor de rechter % 12 t/m 21 jarigen  2020  1%  CBS
23. 6. Sociaal domein Kinderen in uitkeringsgezin % kinderen tot 18 jaar  2021 10%  CBS
29. 6. Sociaal domein Jongeren met jeugdhulp % van alle jongeren tot 18 jaar  2022 11,9%  CBS
30. 6. Sociaal domein Jongeren met jeugdbescherming % van alle jongeren tot 18 jaar  2022 1,9%  CBS
31. 6. Sociaal domein Jongeren met jeugdreclassering % van alle jongeren van 12 tot 23 jaar  2022 0,4% CBS
32. 6. Sociaal domein Cliënten met een maatwerkarrangement WMO Aantal per 10.000 inwoners  2022 990  CBS

.. Wat heeft het gekost?

In onderstaande taartdiagram zijn de gerealiseerde lasten per product weergegeven. 

Vitaal en sociaalBedragen x 1.000 eurosBegroting (primair)Begroting(na wijziging)RealisatieSaldo (- = nadeel)
Lasten404.871448.542437.24611.296
Baten125.534122.924122.292-632
Gerealiseerde saldo van baten en lasten279.337325.618314.95410.664
Storting reserves8.84810.84823.224-12.377
Onttrekking reserves4.20615.37620.4615.085
Gerealiseerde saldo van mutaties reserves4.642-4.5282.764-7.292
Resultaat283.979321.090317.7183.373

Deze tabel geeft de samenstelling van het resultaat van het programma weer. Baten en lasten, stortingen en onttrekkingen reserves worden allemaal gepresenteerd als positieve bedragen. In de saldo-kolom wordt de realisatie met de begroting (na wijziging) vergeleken en krijgt een nadeel een negatieve notatie en een voordeel een positieve notatie: 

- Lasten; de werkelijke lasten over 2022 zijn lager dan begroot. Het saldo lasten is dus voordelig.

- Baten; de werkelijke baten over 2022 zijn lager dan begroot. Het saldo baten is dus nadelig.

- Storting; de werkelijke storting reserves over 2022 is hoger dan begroot. Het saldo storting reserves is dus nadelig voor het resultaat (maar positief voor de balanspost reserves). 

- Onttrekking; de werkelijke onttrekking reserves over 2022 is hoger dan begroot. Het saldo onttrekking reserves is dus voordelig voor het resultaat (maar negatief voor de balanspost reserves).

 

Toelichting

 

Het resultaat van Vitaal & Sociaal over 2022 is na de mutaties op de reserves uitgekomen op een resultaat van 3,4 miljoen euro positief.

Daarmee is de stelpost onderuitputting Vitaal & Sociaal (3,5 miljoen euro)  van dekking voorzien.

 

De belangrijkste producten die bijdragen aan dit resultaat zijn:

  • Jeugdhulpnadelig resultaat van 12,3 miljoen euro. Hierbij is geen beroep gedaan op de beschikbare middelen in de reserve "hervormingsagenda en exploitatieontwikkeling Jeugdhulp", in de begroting was rekening gehouden met een bijdrage van 2 miljoen euro. Het tekort op de uitgaven wordt met name veroorzaakt door de invoering van het woonplaatsbeginsel en hogere uitgaven voor ingekochte jeugdhulp. Deze toename heeft vooral betrekking op duurdere hulp met verblijf en hoog specialistische hulp. In mindere mate geldt dat ook voor ambulante hulpverlening.
  • Ondersteuning Centrumtaken (Wmo)voordelig resultaat van 5,5 miljoen euro. Het betreft een voordeel op het subsidiebudget van instellingen voor voorzieningen van beschermd wonen. Het rijksbudget is al enige jaren hoger dan de uitgaven. Er wordt komende periode ingezet op extra plekken voor beschermd wonen ter vermindering van de wachtlijst en het mogelijk maken van lokale initiatieven.
  • Arbeidsmarktparticipatie: een voordelig resultaat van 4,4 miljoen euro. Dit wordt vooral veroorzaakt door extra rijkmiddelen voor crisisdienstverlening in verband met corona. Deze middelen waren niet nodig en komen ten goede aan het gemeentelijk rekeningresultaat.
  • Algemene Bijstand Levensonderhoudnadelig resultaat van 4,2 miljoen euro. Het nadeel komt met name doordat ons procentuele aandeel in het landelijk BUIG-budget is afgenomen en dat we qua ontwikkeling van het aantal mensen in de bijstand dit jaar minder snel dalen dan landelijk. In mindere mate heeft het nieuwe kwijtscheldingsbeleid geleid tot hogere bijstandsuitgaven.
  • Algemeen maatschappelijke voorzieningenvoordelig resultaat van 2,4 miljoen euro. Het voordeel wordt met name veroorzaakt door lagere uitgaven bij transformatie waaronder de POK-middelen (Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag) en lagere uitgaven bij het speeltuinwerk omdat de extra middelen voor onderhoud nog niet zijn besteed. Daarnaast is sprake van een voordeel bij asiel & integratie door extra rijkmiddelen die nog niet besteed konden worden en lagere uitvoeringskosten dan geraamd.
  • Sociale Werkvoorziening en Nieuw Beschut: 1,9 miljoen euro voordelig. Het voordeel wordt veroorzaakt door lagere SW-loonkosten door een hogere uitstroom van personeel en door een hogere rijksbijdrage. Daarnaast waren de inkomsten uit detacheringen van personeel en beschut werk hoger dan begroot.
  • Ondersteuning Wijkteamsvoordelig resultaat van 1,2 miljoen euro. Het voordeel wordt met name veroorzaakt door het rijk ontvangen actielijn ''versterken ondersteuning wijkteams'', een onderdeel van de POK-middelen.
  • Inkomensondersteuningvoordelig resultaat van 7,5 miljoen euro. Het voordeel wordt met name veroorzaakt door extra rijksbijdragen voor vroegsignalering en Energietoeslag 2023. Deze middelen worden in 2023 uitgegeven. Daarnaast is er een voordelig resultaat bij de bijzondere bijstand waaronder de resterende corona-middelen. Ook is er een voordeel als gevolg van de teruggevorderde subsidies uit 2021. 
  • Op de overige producten is sprake van kleinere voor-en nadelen.
  • Stelpost onderuitputting Vitaal & Sociaal: nadeel 3,5 miljoen euro. Deze stelpost heeft een negatief effect op het rekeningresultaat van Vitaal & Sociaal. Op deze stelpost wordt niet actief gestuurd. Het rekeningresultaat van Vitaal & Sociaal is zodanig dat deze stelpost is ingevuld.