2.3 Vitaal & Sociaal

Enschede wil een aantrekkelijke stad zijn waar je prettig op kunt groeien en waardig oud kunt worden. Waar mensen naar elkaar omkijken. Waarin mogelijkheden, talenten en eigen regie centraal staan, in plaats van problemen, beperkingen en overheidsbemoeienis. Waar je de ondersteuning krijgt die nodig is.

De sleutel om een gelukkig en zelfstandig leven te kunnen leiden, ligt in het hebben van perspectief, iets wat we in ons handelen als gemeente als uitgangspunt hanteren. We werken in Enschede aan een duurzaam, solide en betaalbaar sociaal stelsel, met als strategische opgave dat inwoners van Enschede naar vermogen kunnen deelnemen in een inclusieve samenleving.

De kern van dit stelsel is de menselijke maat, waarbij inwoners zelf aan zet zijn en de overheid achtervang is voor ondersteuning als mensen hun behoefte aan ondersteuning niet zelf en met hun omgeving kunnen invullen. We zorgen voor een goede kwaliteit, spreiding en bereikbaarheid van voorzieningen op alle voor inwoners belangrijke terreinen: onderwijs, werk, vrijetijd, zorg en ondersteuning, armoede, schuldhulpverlening, veiligheid en leefbaarheid. Dat kan alleen binnen een duurzaam en financieel houdbaar stelsel. Iets wat we niet bereiken als we blijven doen wat we nu doen. Daarom werken we aan omvorming en vernieuwing, waardoor inwoners beter in staat worden gesteld om zo gewoon mogelijk mee te doen, zodat ze geen of minder individuele, geïndiceerde zorg nodig hebben.

.. Doelenboom

 Doel
Subdoel Link
1. Jeugd groeit veilig op en ontwikkelt talenten

totale lasten (x 1.000 euro): 86.976,00
1.01 De jeugd is gezond en actief Indicatoren: 2
Aantal acties: 2
1.02 De jeugd groeit thuis op en doet dat in een veilige thuissituatie Indicatoren: 3
Aantal acties: 4
1.03 Kinderen hebben geen taalachterstand Indicatoren: 1
Aantal acties: 1
1.04 De jeugd heeft zo min mogelijk tweedelijns jeugdhulp nodig Indicatoren: 2
Aantal acties: 7
1.05 Kinderen groeien niet op in armoede Indicatoren: 1
Aantal acties: 1
1.06 De jeugd heeft een passende opleiding (bij de potentie van de jeugdige) Indicatoren: 1
Aantal acties: 1
1.07 De jeugd heeft een startkwalificatie Indicatoren: 1
Aantal acties: 1
2. Inwoners wonen langer zelfstandig

totale lasten (x 1.000 euro): 118.624,00
2.01 De inwoners zijn gezond en actief Indicatoren: 2
Aantal acties: 4
2.02 De inwoners hebben een sterk persoonlijk netwerk Indicatoren: 1
Aantal acties: 1
2.03 De inwoners hebben zo min mogelijk tweedelijns zorg nodig Indicatoren: 3
Aantal acties: 11
3. Inwoners zijn financieel zelfstandig

totale lasten (x 1.000 euro): 139.795,00
3.01 De huishoudens zijn niet afhankelijk van een bijstandsuitkering Indicatoren: 1
Aantal acties: 4
3.02 De huishoudens doen zo min mogelijk een beroep op inkomensondersteuning Indicatoren: 3
Aantal acties: 1
3.03 De inwoners met een laag inkomen zitten zo min mogelijk in een schuldhulpverleningstraject Indicatoren: 2
Aantal acties: 1
4. Inwoners participeren in de samenleving

totale lasten (x 1.000 euro): 88.500,00
4.01 De inwoners werken betaald naar vermogen Indicatoren: 1
Aantal acties: 3
4.02 De inwoners doen actief mee in de samenleving via vrijwilligerswerk, mantelzorg, lidmaatschap verenigingen e.d. Indicatoren: 3
Aantal acties: 4

Wat hebben we bereikt?

Het jaar 2020 was het jaar van een wereldwijde coronapandemie, een gezondheidscrisis met naast economische gevolgen een grote maatschappelijke impact op met name kwetsbare groepen. Niet meer naar school maar thuis (digitaal) onderwijs, al dan niet tijdelijk verlies van werk, stilliggen van vrijetijdsactiviteiten bij buurthuis, verenigingen, cultuurinstellingen en uitgaansgelegenheden, beperkingen bij informele sociale contacten, het was een inbreuk op het normale leven.

Desondanks is er binnen het sociaal domein veel doorgegaan, doorgelopen en bereikt! En daar zijn we trots op. Onze dienstverlening liep gewoon door, mede door inventiviteit van de medewerkers bij het in contact komen en blijven met inwoners met een hulpvraag. Zo bleken veel inwoners blij te zijn met beeldbellen met de medewerkers. En er bleek veel creativiteit, veerkracht en noaberschap bij de inwoners om voor zichzelf en voor elkaar te zorgen en problemen op te lossen. Voorbeelden geven lukt niet zonder andere voorbeelden tekort te doen. Bij ‘Samen staan we sterk’ staat een waslijst van sociale initiatieven in Enschede (zie www.uitinenschede.nl/samensterk).

 

Hieronder geven we een samenvatting van de belangrijkste ontwikkelingen die ondanks de gevolgen van de maatregelen toch doorgang hebben gevonden en daarmee een volgende stap is gezet in het bereiken van onze strategische doelen.

 

Doel 1. De jeugd groeit veilig op en ontwikkelt talenten

  • In 2020 is samen met een grote diversiteit aan partners (18) een lokaal sport-, beweeg en leefstijlakkoord opgesteld en afgesloten, waarin we de uitgangspunten uit het nationaal Sportakkoord en het nationaal Preventieakkoord een lokale vertaling voor Enschede hebben gegeven. Daarbij gaat het om actie, samenwerking en verbinding rondom sport, spel, bewegen (in de openbare ruimte) en gezonde leefstijl. Om zo inwoners en met name jongeren te stimuleren te (blijven) bewegen en aan een gezonde leefstijl te werken.
  • In december is de beleidsnota ‘Kansrijk Enschede: Enschedese strategie kansengelijkheid 2020-2024’ vastgesteld. Doel is het verminderen van kansenongelijkheid vanuit de visie dat ieder kind de kans dient te krijgen om het beste en mooiste uit zichzelf te halen. De visie is uitgewerkt op de domeinen onderwijs, gezond opgroeien en rondkomen met je inkomen.
  • De Twentse Belofte is het regionaal plan voor de jongeren van 12 tot 27 jaar voor wie het behalen van een diploma en het vinden van een baan niet vanzelfsprekend is. Op basis van de resultaten van de pilot in 2019-2020 is een nieuw plan voor de periode 2021-2024 vastgesteld. Onderdeel van dit plan is het borgen van de succesvolle proef met Jongerencoaches in de integrale jongerenaanpak.
  • In juli 2020 zijn Humanitas Onder Dak, Meesterwerk en woningcorporatie Domijn in de Performance Factory met een algemene voorziening gestart, gericht op kwetsbare jongeren tot 27 jaar en volwassenen die anders een indicatie dagbesteding zouden krijgen. Binnen deze voorziening kunnen mensen zich ontwikkelen, werken aan hun talenten en uitstromen naar werk. Streven is een doorbraak te realiseren in het wegnemen van de schotten tussen de verschillende indicaties, regels en wetgeving. Door een doorgaande lijn te ontwikkelen van dagbesteding naar werk kunnen deelnemers in een vertrouwde omgeving zich op eigen tempo ontwikkelen.
  • Onder de titel ‘Kracht van verenigingen’ is in 2020 een derde locatie geopend voor kinderen met een lichte ondersteuningsvraag. Voor een vierde locatie ligt het plan grotendeels klaar. Op de al operationele plekken is een algemene voorziening gerealiseerd met activiteiten voor inwoners met een lichte ondersteuningsvraag, die anders in plaats van in hun eigen wijk elders in de stad (tweedelijns) zorg en ondersteuning kregen. De ervaringen van de deelnemers zijn tot op heden positief: ze ontwikkelen zich, vinden een veilige ontmoetingsplek in hun eigen buurt en sluiten vriendschappen af.
  • In de zoektocht naar de juiste balans tussen ‘er zijn voor de mensen die ondersteuning nodig hebben’ en ‘meer aanspraak doen op de kracht mensen zelf en van wijken en de stad’ speelt de wijze waarop de toegang tot zorg en ondersteuning is georganiseerd een belangrijke rol. Inwoners moeten gemakkelijk en snel informatie vinden en advies krijgen waardoor ze zelf aan de slag kunnen met hun vraag. In 2020 hebben we samen met de partners de ambitie opgesteld die als voorlopige leidraad geldt voor de versnellingsopgave en de knelpunten geïnventariseerd. Op grond hiervan is de basis (de dienstverlening - digitaal, telefonisch en fysiek - en de kwaliteit van advies en informatie) bij de Wijkwijzers op orde gebracht.

 

 Doel 2. Inwoners wonen langer zelfstandig

  • Op het gebied van sport is het masterplan voor de TOP Sportcampus Diekman opgesteld. Er is een onderzoek uitgevoerd naar de kansen en mogelijkheden tot clustering van de voetbalvelden, waarna met de betrokken voetbalclubs een haalbaarheidsonderzoek is gestart voor twee clusters. Ook is er onderzoek gedaan naar alternatieven voor de instrooi van kunstgrasvoetbalvelden. Op grond van milieuoverwegingen is het gebruik van rubberkorrels niet meer gewenst en is besloten te kiezen voor de op het moment van vervanging meest natuur- en milieuvriendelijke variant. Tot slot bleek uit onderzoek in het kader van de motie “Garandeer voldoende zwemwater” dat de variant van een nieuw zwembad met twee baden en het openhouden van het Slagman tot 2028 de meest haalbare was, mede gelet op de taakstelling die de raad heeft opgelegd.
  • Bij de decentralisatie beschermd wonen worden vanaf 2022 (inmiddels is besloten vanaf 2023) de gemeenten individueel verantwoordelijk voor nieuwe cliënten uit hun eigen gemeente die zijn aangewezen op beschermd wonen. De gemeenten Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Losser en Oldenzaal hebben in 2020 hebben besloten tot het voortzetten van de bovenlokale samenwerking en gaan daarvoor een ‘gemeenschappelijke regeling centrumgemeente Enschede beschermd wonen’ aan.
  • Binnen de Wmo zijn twee pilots algemene voorzieningen gestart, namelijk bij Humanitas Onder Dak en het Leger des Heils. Het doel van de voorzieningen is het verlagen van drempels en “schotten” binnen de keten en daarmee ook de administratieve lastendruk voor inwoners, partners en gemeente. Het betreft een verschuiving van individuele (tweedelijns maatwerkvoorzieningen naar meer ontschot aanbod) naar algemene voorzieningen waarbij de (ondersteuningsvraag) inwoner centraal staat. Op dit moment is te melden dat de kosten vanuit de Wmo met 8% zijn afgenomen.
  • Het Rijk heeft samen met diverse partijen in 2020 een brede aanpak opgesteld om een beweging in gang zetten om dak- en thuisloosheid te voorkomen: Een (t)huis, een toekomst, De aanpak van dak- en thuisloosheid. De accenten van deze aanpak liggen op preventie, vernieuwing van de opvang en wonen met begeleiding. De centrumgemeente Enschede heeft daartoe met regiogemeenten en partners een regionaal plan van aanpak ‘Iedereen mag wonen’ opgesteld om integraal en domein overstijgend dak- en thuisloosheid tegen te gaan. Met dit plan wordt bijvoorbeeld ingezet op schuldhulpverlening, uitbreiding van het aantal doorstroomwoningen en voldoende betaalbare woonplekken in de regio (zoals een tussenvoorziening voor jongeren).
  • Het jaar 2019 sloot af met een te lange wachttijd bij de behandeling van een aanvraag of herindicatie in het kader van de Wmo. Begin 2020 heeft een team van medewerkers -vrijgesteld van andere werkzaamheden- in vier maanden tijd een werkvoorraad van ruim 800 aanvragen en herindicaties opgepakt en afgehandeld. In de maanden maart – mei namen de aanvragen wel wat af door corona, maar dat aantal nam vanaf mei al weer fors toe. Uit de aanpak van de wachttijden hebben we geleerd welke maatregelen kunnen nemen om structureel het werkproces te verbeteren, waardoor de wachttijd kan worden verkort. Ook zagen we dat in de tijd van wachten de inwoner tot een eigen oplossing is gekomen of er in afwachting van de aanvraag al wel zorg en ondersteuning was ingezet.

 

 Doel 3. Inwoners zijn financieel zelfstandig

  • In oktober heeft de Raad het beleidskader ‘Rondkomen met je inkomen’ vastgesteld, een integrale aanpak van de thema’s inkomensondersteuning, inkomen en schulden. Uitgangspunten daarbij zijn: rust en financiële ruimte creëren, het toekomstperspectief van kinderen vergroten, de toegang tot de ondersteuning verbeteren, samenwerking met maatschappelijke partners, bereik en preventie. Aansluitend is gestart met de concretisering en uitwerking van dit kader.
  • Bovendien voeren we sinds 2019 een meer proactieve communicatiecampagne om mensen met (beginnende) geldproblemen te bereiken, via onder andere de inzet van Google-advertenties, de video ‘Schuldenvrij’ en een pagina op onze website (enschede.nl/schuldenvrij) en uitingen via huis-aan-huis, posters in de stad, facebook advertenties, nieuwsbrieven en de media.
  • Ten aanzien van de bijstand is er weliswaar door de coronacrisis sprake van een toename, maar zijn we toch in staat geweest in Enschede een veel positievere ontwikkeling (lagere stijging) te realiseren dan landelijk, met financieel gezien een goed resultaat. Daarbij hebben we door flexibel te schuiven met personele capaciteit kunnen bijspringen bij het afhandelen van aanvragen in het kader van de Tozo-regeling door het ROZ. Bij het plaatsen van uitkeringsgerechtigden op vacatures is het doel voor een belangrijk deel behaald door meer – ook in regionaal verband in het Werkplein Twente – met digitale instrumenten en aanpakken te gaan werken en door verschuivingen aan te brengen in de inzet op kansrijke beroepsgroepketens. De digitale aanvraagmogelijkheden voor uitkeringen hebben bijgedragen aan het tijdig afhandelen van aanvragen en het voorkomen van grote werkvoorraden.
  • De nieuwe Maatregelenverordening is vastgesteld en de leidende principes van het sociaal domein zijn vertaald naar ruimere kaders op diverse terreinen binnen de Participatiewet (beleidsregels voor giften en niet-rechthebbende partners). Alle boetes zijn proactief herzien conform de nieuwe regelgeving op dat punt. Dat betekent dat veel boetes zijn verlaagd en dat daar waar de boete al volledig betaald was het te veel betaald is terugbetaald.

 

 Doel 4. Inwoners participeren in de samenleving

  • Tijdens de eerste lockdown is de DCW acht weken dicht geweest. Gelukkig heeft de DCW in aangepaste vorm vanaf mei zijn bedrijfsactiviteiten kunnen voortzetten. Met grote inzet van alle medewerkers en het nemen van een omvangrijk pakket aan maatregelen kon er werkomgeving gerealiseerd worden om de medewerkers veilig te kunnen laten werken. Een van de maatregelen is het afschalen van het aantal medewerkers geweest. De productiecapaciteit was hierdoor lager dan in een gewoon jaar. Dit heeft ertoe geleid dat er ook minder omzet behaald is dan begroot. Voor de gederfde inkomsten kon gebruik gemaakt worden van de compensatieregeling van het Rijk voor het opvangen van de exploitatietekorten van de Sociale Werkbedrijven. Voor alle medewerkers die in aanmerking kwamen voor een werkplek binnen Nieuw-Beschut was er capaciteit om deze mensen te laten instromen, eind 2020 zijn er 69 medewerkers Nieuw Beschut.
  • De pilot Automatische Inkomstenverrekening (bedoeld om werken vanuit de bijstand te stimuleren) met twee werkgevers is afgerond. Om een en ander werkbaar te krijgen bij meerdere werkgevers komt er een vervolg als onderdeel van het landelijke programma Toekomst Gegevensuitwisseling Werk & Inkomen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
  • In het kader van de crisisdienstverlening aan door corona met werkloosheid bedreigden zijn nog voordat de regelingen vanuit het Rijk bekend waren al stappen gezet voor de inrichting van een ‘Mobiliteitscentrum’ in regionaal verband met het Werkplein, UWV, de 14 Twentse gemeenten, de sociale partners en het onderwijs (het Leerwerkloket).
  • Er is heel veel gedaan op het gebied van mantelzorg, zowel ter voorkoming van overbelasting en waardering van (jonge) mantelzorgers als op het gebied van de werkende mantelzorger. Daarnaast hebben we onderzoek laten doen naar de behoeften van mantelzorgers, met daarbij specifiek aandacht voor de bekendheid met en de behoefte aan respijtzorg. Dit leverde drie concrete ontwikkelpunten op: centraal informatiepunt, betere samenwerking tussen organisaties die te maken hebben met mantelzorg en waardering voor mantelzorgers. In 2020 is samen met betrokken partijen gewerkt aan het vertalen van de ontwikkelpunten naar concrete acties.
  • Voorbereiding zijn getroffen voor de Nieuwe Inburgeringswet. Inmiddels is duidelijk dat deze wet wordt uitgesteld naar 2022. Omdat Enschede al een structuur en aanpak heeft staan (Regieteam Statushouders) zijn voorstellen uitgewerkt om dit in 2021 te blijven uitvoeren. Het Regieteam coördineert en monitort de voortgang van de verschillende trajecten en stuurt bij als er nieuwe of extra behoefte is naar werk, zorg of participatie. Bij de uitstroom van statushouders naar werk is de doelstelling in 2020 volledig behaald: er zijn 35 statushouders fulltime en 28 statushouders parttime naar werk bemiddeld.

 

De hierboven genoemde activiteiten geven mede invulling aan de doelen van de transformatie van het sociaal domein. Maar er gebeurde nog veel meer. Voor de zomer is via het Huis van Sturing de Raad geïnformeerd over de voortgang op de belangrijkste opgaven. Daarnaast is er een financiële verdiepingsmonitor uitgebracht, die inzicht geeft in (1) de stand van zaken van de financiële taakstellingen in het sociaal domein, (2) de voortgang op de inhoudelijke en financiële doelen van de veranderthema’s en (3) de investeringen vanuit en de ontwikkeling van de Reserve Sociaal Fonds. In het Huis van Sturing van maart 2021 blikken we verder terug op 2020.

Ook is een start gemaakt met een proces om de visie op het sociaal domein van de toekomst en de strategie om daar te komen verder aan te scherpen. In 2021 gaan we hierover verder in gesprek. De komende jaren worden verschillende dossiers verdergebracht die bepalend zijn voor de inrichting van het sociaal domein. Om meer inzicht en samenhang daarin aan te brengen is een spoorboekje opgesteld.

De drie decentralisaties in het sociaal domein zorgen vanaf de start voor mogelijkheden tot vernieuwing, maar zorgen ook voor uitdagingen en dilemma's binnen de uitvoering. Zowel het SCP-rapport “Sociaal domein op koers?” als het onlangs verschenen AEF-rapport “Het verschil maken” tonen aan dat de transformatie tijd kost, meer tijd dan aanvankelijk verondersteld. Tegelijkertijd worden ook een aantal uitgangspunten achter de decentralisatie met deze rapporten ter discussie gesteld. We staan nog steeds achter de doelen van de decentralisatie, tegelijkertijd moeten we deze inzichten meewegen in de verdere aanscherping van onze visie.

 

Vragen en zorgen door de coronacrisis

Ondanks deze mooie resultaten hebben we zorgen over de kwetsbare inwoners. De coronacrisis heeft weliswaar niet geleid tot een boeggolf aan extra aanvragen Wmo, jeugdhulp en bijstand, maar we hebben wel veel vragen en zorgen. Hoe gaat het met de kwetsbare groepen die verder op achterstand zijn gekomen? Er is mogelijk verlies aan structuur en daarmee achteruitgang in ontwikkeling met name in de GGZ. En we verwachten dat een grotere groep inwoners toch te maken heeft met forse inkomensachteruitgang die zich in 2020 nog heeft gered. Mogelijk leidt meer thuisblijven tot minder uitgaven. Hoe gaat het met het opstarten van de economie, leidt dat tot faillissementen en meer werkloosheid? En leidt dat tot een boeggolf aan aanvragen voor ondersteuning op allerlei gebieden in het sociaal domein?

 

Enige reflectie

Helaas is niet alles goed gegaan, het blijft mensenwerk. We willen onze dienstverlening blijven verbeteren. Signalen uit de samenleving over gemaakte fouten, gevoelde onrechtvaardigheid of vermeende strengheid danwel strikte naleving van de wet pakken we op. De leidende principes, zoals die in de gemeentebegroting 2020-2023 zijn vermeld, helpen daarbij. Dat wil niet zeggen dat dit per definitie een signaal over een individuele casus leidt tot een andere uitkomst, maar wel dat we onderzoeken hoe we zo’n casus anders hadden kunnen aanpakken, bijvoorbeeld qua communicatie, uitleg, wachttijd enzovoort.

 

Financiën

We blijven te maken hebben met onvoldoende financiële middelen vanuit het Rijk om de uitgaven binnen het sociaal domein te kunnen dekken. De rapporten van het SCP en AEF eind 2020 bevestigen dit beeld: we krijgen te weinig geld om de gedecentraliseerde taken te kunnen uitvoeren, met name bij de jeugdzorg. En de transformatie neemt meer tijd dan bij de overdracht van de taken werd gedacht. We blijven lobbyen bij het Rijk om dit probleem op te lossen.

Ten aanzien van de gemeentebegroting zien we dat we binnen de door de raad beschikbaar gestelde budgetten blijven, met een positief resultaat van circa 17 miljoen euro. Dit is mede het gevolg van ingezet beleid om zorggestuurd én kostenbewust te werken. Uit de verdiepingsmonitor sociaal domein, die in oktober met de Raad is besproken, bleek dat een groot deel van de taakstelling ad 8,8 miljoen euro is gerealiseerd, er resteert nog een in te vullen bedrag van ruim 1,5 miljoen euro. Door de volumegroei aan cliënten jeugdhulp is een deel van opbrengst van de gerealiseerde transformaties weer opgesoupeerd. In de paragraaf “Wat mag het kosten?” wordt het financieel resultaat nader toegelicht.

.. Wat hebben we er voor gedaan?

 
1. Jeugd groeit veilig op en ontwikkelt talenten
Iedere jeugdige groeit gezond en veilig op, kan zijn/haar talenten ontwikkelen en naar vermogen meedoen. Hij/zij groeit op in een gezin; speelt en neemt deel aan sport en cultuur; gaat naar school en behaalt diploma’s en een startkwalificatie en krijgt passende ondersteuning waar nodig. Zo krijgt hij/zij de kans een (sociaal-economisch) zelfredzame, sociaal vaardige en gezonde inwoner te worden die zoveel als mogelijk zelfstandig kan wonen en leven en een goed perspectief heeft op de arbeidsmarkt.

 

1.01 De jeugd is gezond en actief

Jeugdigen die gezond leven (eet- en beweeggedrag) zijn minder vaak ziek, kunnen zich beter concentreren en zitten lekkerder in hun vel. Via de jeugdgezondheidszorg (met de focus op preventie, vroegsignalering en lichte ondersteuning) en sport willen we een gezonde leefstijl bij de jeugd bevorderen.


Indicatoren 
Aantal indicatoren: 2
 

Een foutmarge is bij deze indicator niet van toepassing.
 
Toelichting
De beweegnorm staat voor de Nederlandse Norm Gezond Bewegen / Beweegrichtlijnen voor jeugd (4-17 jaar). Oftewel minstens elke dag een uur matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/of intensiever bewegen. Bewegen is goed voor de gezondheid. Bij kinderen verlaagt bewegen eveneens het risico op depressieve symptomen, verbetert het de insulinegevoeligheid en botkwaliteit en verlaagt het bij kinderen met overgewicht en obesitas de BMI en vetmassa. Verder verbetert bewegen de fitheid en spierkracht.
Deze indicator wordt vierjaarlijks gemeten. In 2021 worden nieuwe resultaten verwacht. In de nieuwe sportnota wordt hier nader op ingegaan.

 

 
Toelichting
De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Bij een waarde < 18,5 is sprake van ondergewicht, waarde 18,5-25: normaal gewicht, waarde >25: overgewicht en waarde >30: ernstig overgewicht (obesitas). De indicator geeft het percentage jeugd (0-17 jaar) met overgewicht en obesitas aan.
De cijfers voor 2020 zijn nog niet beschikbaar, in de loop van 2021 wordt de nieuwe gezondheidsmonitor jeugd verwacht. De afgelopen jaren scoorde Enschede hoger dan het landelijk gemiddelde, maar volgde wel dezelfde trend. In het sport-, beweeg- en leefstijlakkoord zijn ook afspraken gemaakt over acties om de gezondheid te verbeteren. Ook in de regionale gezondheidsnota is een plan de campagne opgenomen. We verwachten dat de effecten de komende jaren zichtbaar worden.

  
        
Acties 2020
CN20 JR20
Aantal acties: 3

01. We vertalen het Nationaal Preventie-akkoord naar Enschede 
 
02. We doen mee aan het Sportakkoord, uitmondend in een nieuwe sportnota 
 
Bijdrage verbonden partij: Regio Twente - GGD en OZJT
 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.02 De jeugd groeit thuis op en doet dat in een veilige thuissituatie

Jeugd heeft een goede opvoeding en een stabiele en veilige omgeving nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het liefst door en bij de ouder(s).

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 3
 
 
Toelichting
De kinderrechter kan jeugdigen onder toezicht stellen wanneer zij opgroeien in een situatie waarin hun welzijn of gezondheid bedreigd wordt. Het gezin krijgt te maken met een gezinsvoogd en krijgt hulp aangeboden. Ouders blijven zo veel mogelijk zelf verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen. De hulp is vooral gericht op het vergroten van de mogelijkheden van ouders om deze verantwoordelijkheid te dragen. De hulp kan ook gericht zijn op het vergroten van de zelfstandigheid van een jeugdige. De indicator betreft jeugdigen van 0 t/m 17 jaar.
We zien een lichte daling van het aantal kinderen met een ondertoezichtstelling. Regionaal speelt deze trend ook. Vooralsnog is het onduidelijk wat deze daling veroorzaakt. We zijn in gesprek met aanbieders wat de eventuele oorzaken kunnen zijn van deze daling. Daarnaast is het onduidelijk welke rol de coronacrisis hier precies in speelt. Met eventuele effecten van de coronacrisis is dus nog geen rekening gehouden.

 

 
Toelichting
Pleegzorg is zorg voor jeugdigen die door omstandigheden niet thuis kunnen wonen. Het is een vorm van hulp waarbij een jeugdige tijdelijk in een ander gezin gaat wonen. Zeven dagen per week of af en toe een weekend of vakantie. Sinds 2018 hebben gemeenten ook de plicht om pleegzorg aan te bieden na de leeftijd van 18 (tot 21) jaar. Deze groep maakt geen onderdeel uit van de indicator om een vergelijkbare trendlijn van 2016 t/m 2022 mogelijk te maken.
Het aantal kinderen met pleegzorg is nagenoeg stabiel gebleven. Deze indicator hangt nauw samen met het aantal kinderen dat uithuisgeplaatst is, dat in 2020 ook stabiel is gebleven. We hadden door de coronacrisis meer spanning in de thuissituatie verwacht met wellicht als gevolg een stijging van het aantal kinderen dat uit huis zou zijn geplaatst. Echter blijft deze tendens uit, waardoor het aantal kinderen met pleegzorg ook stabiel is gebleven. We zijn in gesprek met aanbieders wat de eventuele oorzaak kan zijn van deze stabilisatie.

  
 
 
Toelichting
Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Dus niet alleen lichamelijk geweld, maar ook bijvoorbeeld emotionele mishandeling of verwaarlozing vallen eronder. Veilig Thuis Twente (VTT) is het advies- & meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling in Twente. VTT is verantwoordelijk voor het herstel van de directe veiligheid van betrokkenen en voor het doorgeleiden naar adequate hulp. De indicator betreft jeugd van 0 t/m 17 jaar.
Het cijfer om de score over 2020 (en 2019) te kunnen berekenen is nog niet beschikbaar vanwege systeemaanpassingen in het Regas systeem van VTT. Zodra de benodigde data door VTT kan worden geleverd, zal deze worden verwerkt in de eerst volgende gemeentebegroting of gemeenterekening.


      
Acties 2020
CN20 JR20
Aantal acties: 5

01. We doen mee aan het landelijke actieprogramma 'Kansrijke start' 
 
02. We voeren de regionale transformatieagenda jeugdhulp uit 
 
03. We geven uitvoering aan de regionale invulling van het Landelijk Actieprogramma 'Geweld hoort nergens thuis' 
 
04. We bieden hulp en begeleiding aan slachtoffers van loverboys, mensenhandel en prostitutie 
 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.03 Kinderen hebben geen taalachterstand

Een goede taalontwikkeling is essentieel voor een kansrijke toekomst van kinderen. We willen alle kinderen hierin gelijke kansen bieden. Het grootste effect bereiken we door vooral vroegtijdig, bij kinderen op jonge leeftijd, te investeren.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1
 
 
Toelichting
Jaarlijks worden in het primair onderwijs mediotoetsen van het CITO LOVS (waaronder Begrijpend Lezen) afgenomen, waardoor we inzicht verkrijgen in de stedelijke taal- en rekenprestaties van basisschoolleerlingen. Bij deze indicator zoomen we in op de leerlingen in groep 7. Het vaststellen van de vaardigheidsscores berust op percentielen: vijf gelijke groepen van elk 20%. Als de score van categorie 5 lager is dan 20% is dat een indicatie dat de score in Enschede gelijk of beter is dan het landelijk gemiddelde.
In 2020 kon het jaarlijkse onderzoek niet worden uitgevoerd doordat in verband met de coronacrisis de citotoets niet is afgenomen.

            
Acties 2020
CN20 JR20
Aantal acties: 1

01. We ontwikkelen Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) verder door 
 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.04 De jeugd heeft zo min mogelijk tweedelijns jeugdhulp nodig

Primair wordt ingezet op het oplossen van problemen op eigen kracht en/of binnen hun eigen sociale omgeving (het gezin, de buurt, de vereniging, kinderopvang en school). We zetten daarbij in op preventie en op collectieve, algemene voorzieningen dichtbij huis of school. Alleen waar het echt niet anders kan, wordt tweedelijns jeugdhulp ingezet.


Indicatoren 
Aantal indicatoren: 2
 
 
Toelichting
Tweedelijns Jeugdhulp is hulp voor jeugd van 0 t/m 17 jaar van een (specialistische) hulpverlener waarvoor je een verwijzing nodig hebt. Naast de gemeente kan ook de huisarts, jeugdarts, medisch specialist of een gecertificeerde instelling een verwijzing afgeven.
In tegenstelling tot onze ambitie zien we een stijgende trend. Dit komt overeen met de ontwikkeling die landelijk wordt gezien. We verwachten dat deze stijging samenhangt met het effect van de coronacrisis. Uit de cijfers blijkt dat zorgtrajecten langer duren. Dit in combinatie met de nieuwe instroom is waarschijnlijk tot stijging in het aantal jeugdigen met tweedelijns Jeugdhulp.

 

 
Toelichting
Eerstelijns Jeugdhulp is Jeugdhulp (0-17 jaar) waarvan iedereen zonder verwijzing gebruik kan maken. De indicator richt zich op de hulp die een wijkcoach geeft. Naast preventie en ondersteuning biedt de wijkcoach ook lichte hulp naast of in plaats van gespecialiseerde tweedelijns- Jeugdhulp.
Door de coronacrisis heeft de optimalisatie van de eerstelijns Jeugdhulp registratie waarschijnlijk geen aandacht gehad. Dit zien we terug in de registratie. Het aantal jeugdigen met eerstelijns Jeugdhulp is nagenoeg gelijk gebleven. Dit komt echter niet overeen met onze ambitie en de toename die we hadden verwacht op basis van de resultaten van transformatieprojecten.

  
        
Acties 2020
CN20 JR20
Aantal acties: 9

01. In de wijken creëren we en/of passen we collectieve en algemene voorzieningen voor de jeugd aan 
 
02. We organiseren de toegang tot jeugd-zorg en -ondersteuning anders 
De eerste helft van 2020 hebben we gezamenlijk met de welzijnspartners en medewerkers het Wijkteam knelpunten geïnventariseerd in de huidige toegang / Wijkwijzer Enschede. Tevens hebben we een gezamenlijke ambitie opgesteld die als voorlopige leidraad geldt voor de versnellingsopgave. De belangrijkste knelpunten zijn het gebrek aan uniformiteit, de aansturing en de relatie tussen de digitale, telefonische en fysieke Wijkwijzer.
Op basis van deze inventarisatie is besloten tot het aanstellen van drie deelprojectleiders die de basis digitaal, fysiek en telefonisch op orde brengen. In de tweede helft van het jaar is de ambitie verrijkt door het uitvoeren van onderzoek door Kennispunt Twente en het bezoeken van andere gemeenten . Op dit moment zijn we aan de slag met het uitwerken van drie varianten over de toekomstige inrichting van de toegang die in het voorjaar van 2021 aan de raad worden voorgelegd. Sinds december 2020 nemen we deel aan het VNG/Movisie verbetertraject Toegang. Doel hiervan is te leren van best practices van andere gemeenten en de onderzoeksinstelling Werkplaats Sociaal Domein.

03. We zetten in op een collectief arrangement voor kwetsbare jongeren in de leeftijd 16-24 jaar 
Het project heeft vertraging opgelopen door de coronacrisis. In 2020 zijn de knelpunten in de uitvoering bij de overgang van 18- naar 18+ geïnventariseerd. Gesprekken zijn gevoerd met belangrijke stakeholders om te verkennen welk draagvlak en mogelijkheden er zijn om een arrangement te ontwikkelen voor de meest kwetsbare groep jongeren. Elders in het land is gekeken naar wat werkt en niet werkt voor deze groep.
Er is een duidelijke relatie/ samenhang met andere initiatieven/projecten voor jong volwassenen, zoals Woonstap, het programma dak- en thuisloze jongeren, het realiseren van passende woonruimte voor kwetsbare groepen en de Twentse Belofte.
04. We ontwikkelen een collectief aanbod voor dyslexie op scholen 
Aan de hand van een nadere verkenning van het actiepunt is geconcludeerd dat deze actie vanwege het verwachte beperkte besparingspotentieel en onvoldoende draagvlak bij onderwijspartners geen prioriteit krijgt en daarom niet meer uitgewerkt wordt. Dit is ook in de jaarrekening 2019 vermeld.
05. We voeren de pilot Onderwijs-Jeugdhulp-Arrangement (OJA) uit 
Op inhoud worden duidelijk positieve effecten ervaren. Leerlingen, ouders en scholen zijn tevreden met de korte lijnen, laagdrempelige manier van zorg vragen in een vertrouwde omgeving en de snelle inzet van hulp. Maar het is nog te vroeg (gebleken) om de financiële voordelen ook al zichtbaar te hebben en het inverdieneffect zien we nog niet gerealiseerd.
06. We voeren het Actieprogramma dak – en thuisloze jongeren uit 
 
07. We zetten in op toezicht en handhaving bij de aanbieders in de jeugdhulp 
Door de Coronacrisis konden de toezichthouders enkele maanden geen volledige onderzoeken doen, doordat ze hiervoor ook naar de zorgaanbieders gaan om de locatie en gegevens te controleren. Toch is het wel gelukt om meerdere onderzoeken dit jaar af te ronden, mede ook doordat de gemeenten/OZJT de extra inzet vanuit Enschede en Hengelo voor het barrièremodel verlengd hadden tot 1 januari 2021. Dit zorgde ervoor dat er met extra capaciteit onderzoeken konden worden uitgevoerd en is er het nodige deskresearch gedaan.
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.05 Kinderen groeien niet op in armoede

Alle jeugd moet kunnen meedoen, ook jeugdigen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Sport, schoolreisjes, muziek – het hoort bij de vorming en opvoeding van iedere jeugdige. Nu investeren in het kunnen meedoen van jeugd voorkomt problemen op latere leeftijd. Met de inzet van het Kindpakket bevorderen we de participatie van jeugdigen. Het Kindpakket maakt onderdeel uit van het brede palet aan inkomensondersteunende voorzieningen van de gemeente Enschede.


Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1
 
 
Toelichting
De Stichting Leergeld Enschede zet zich -naast andere partijen- in om te voorkomen dat kinderen die in armoede leven in een sociaal isolement terechtkomen. Voorbeelden van ondersteuning zijn het betalen van de kosten van schoolreisjes, ouderbijdragen, lidmaatschap van sportclubs, zwemlessen, dansles en kleding voor sport en fietsen. Vanuit het Kindpakket ontvangt zij hiervoor gemeentelijke subsidie. Deze indicator geeft het percentage kinderen in de leeftijd 4 t/m 18 jaar weer, waarvan de ouders een inkomen hebben van maximaal 120% van de bijstandsnorm (circa 4.450 kinderen) en een aanvraag door Stichting Leergeld is gehonoreerd. De aantallen zijn inclusief de gehonoreerde aanvragen op basis van het Jeugdcultuurfonds en het Jeugdsportfonds.
In tegenstelling tot onze ambitie, zien we een daling in het percentage kinderen dat gebruik maakt van Stichting Leergeld Enschede. In 2020 heeft de Stichting Leergeld 2675 kinderen bereikt. Deze daling in het bereik is toe te schrijven aan de gevolgen van de coronacrisis. Vergoedingen voor o.a. schoolreisjes, schoolbenodigdheden, fietsen, contributies en sportkleding zijn in veel mindere mate aangevraagd. Er is wel extra ingezet op laptop-verstrekkingen.

            
Acties 2020
CN20 JR20
Aantal acties: 1

01. We stellen het nieuwe beleidskader Armoede en Schulden vanaf 2020 op, waarin ook nadrukkelijk aandacht is voor kinderen in armoede 
 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.06 De jeugd heeft een passende opleiding (bij de potentie van de jeugdige)

Het is belangrijk dat jongeren een goede keuze weten te maken als het gaat om een opleiding. Niet alleen moet een opleiding aansluiten bij hun talenten, maar er moet uiteindelijk ook een passende baan mee te vinden zijn.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1
 
 
Toelichting
In groep 8 van het basisonderwijs krijgen de leerlingen een advies voor de vervolgopleiding op het voortgezet onderwijs (VO: vwo, havo, vmbo, praktijkonderwijs). Jaarlijks (per schooljaar) wordt door onderzoeksbureau Babeliowski in opdracht van de gemeente Enschede nagegaan in hoeverre deze leerlingen in klas 3 van het VO het schooltype volgen dat ze is geadviseerd in groep 8. Per schooladvies is aangegeven naar welk schooltype leerlingen in klas 3 zijn doorgestroomd. Er zijn dan drie mogelijkheden:
- de leerling zit in het schooltype dat hem/haar is geadviseerd: doorstroom
- de leerling zit in een hoger schooltype dan geadviseerd: opstroom
- de leerling zit in een lager schooltype dan hem/haar is geadviseerd: afstroom.
De indicator geeft de doorstroom weer.
De behaalde onderwijspositie in het derde leerjaar VO in Enschede laat zien dat de advisering in groep 8 en de doorstroom in de eerste twee leerjaren van het VO op het niveau van het landelijk gemiddelde is. Daarmee lijkt de advisering in het primair onderwijs op orde. Er zal altijd op- en afstroom zijn, omdat kinderen zich in een verschillend tempo ontwikkelen, je hebt vroeg- en laatbloeiers. Het onderwijssysteem biedt ruimte aan deze kinderen om via op- of afstroom in de schoolcarrière op het juiste niveau een plek te vinden.

            
Acties 2020
CN20 JR20
Aantal acties: 1

01. We voeren de Lokaal Educatieve Agenda 2019-2022 (LEA) uit 
 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.07 De jeugd heeft een startkwalificatie

Het hebben van een startkwalificatie is belangrijk voor een goede start in het arbeidzame leven. Jeugd zonder diploma loopt een verhoogd risico op maatschappelijke uitval. Een startkwalificatie is het minimale onderwijsniveau dat nodig is om serieus kans te maken op duurzaam geschoold werk. Het gaat dan om een of MBO-(niveau 2, 3 of 4), Havo- of VWO-diploma.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1
 
 
Toelichting
In deze grafiek wordt het aandeel Enschedese beroepsbevolking met MBO en HBO/WO opleiding getoond (Bron: CBS. MBO 2 en hoger biedt een zogenaamde 'startkwalificatie' voor de arbeidsmarkt). Hoe hoger de opleidingsgraad, hoe groter de kans dat iemand aan de slag is (participatiegraad). Jeugd met opleidingsniveau MBO 2 en lager zijn nu oververtegenwoordigd in ons bijstandsbestand.
De Enschedese beroepsbevolking heeft in 2020 in 76% van de gevallen een MBO 2 of hogere opleiding genoten. Drie kwart van de Enschedese beroepsbevolking heeft dus een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt en kan daarmee (in principe) participeren via betaald werk. Als deze 76% wordt uitgesplitst naar MBO en HBO/WO dan zien we in 2020 een lichte toename in het deel MBO geschoolden (en daarmee een lichte afname van het deel HBO/WO geschoolden). Dit toename van het deel MBO geschoolden kan samenhangen met een toename in het aantal studenten op de Enschedese kennisinstelling in 2020 (iemand die studeert wordt geschaard onder MBO opgeleiden). Deze indicator hangt samen met de indicator “netto participatiegraad” (4.01).

            
Acties 2020
CN20 JR20
Aantal acties: 1

01. We geven uitvoering aan het regionaal programma De Twentse Belofte 
 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.

2. Inwoners wonen langer zelfstandig
Zelfredzaamheid betekent dat je zelf bepaalt hoe je je leven wilt inrichten: hoe je wilt wonen, leren, werken, recreëren, je kinderen wilt opvoeden of je van a naar b wilt verplaatsen. Het is goed als mensen daar de ruimte voor krijgen en daar in eerste instantie ook zelf verantwoordelijk voor zijn. Als mensen daar alleen of met hulp van buren, vrienden en familie niet in slagen, kan de overheid ondersteunen. Het liefst op zo’n manier dat mensen ook dan zelf hun hulp kunnen organiseren en zeggenschap behouden. De ambitie is te investeren in tijdige, lichte ondersteuning en preventie, om daarmee onnodig zware zorg te kunnen voorkomen. Normaliseren in plaats van medicaliseren en ondersteuning dichtbij de leefwereld van de inwoner.

 

2.01 De inwoners zijn gezond en actief

Mensen die voldoende bewegen en gezond eten voelen zich prettiger, zijn in staat zich aan te passen aan en zelf de regie te voeren over de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. We willen dat zoveel mogelijk Enschedeërs een gezonde leefstijl hebben en zetten in op het preventief bevorderen van de gezondheid en meer (sportief) bewegen.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 2
 
 
Toelichting
De beweegnorm staat voor de Nederlandse Norm Gezond Bewegen / Beweegrichtlijnen voor volwassenen (19 jaar en ouder). Oftewel minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen. Bewegen is goed voor de gezondheid. Bij volwassenen en ouderen verlaagt bewegen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Verder hangt veel bewegen samen met een lager risico op borst- en darmkanker en vroegtijdig overlijden. Bij ouderen verlaagt bewegen het risico op botbreuken en verbetert het de spierkracht en de loopsnelheid. Ook hangt veel bewegen bij deze groep samen met een lager risico op lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie.
Deze indicator wordt vierjaarlijks gemeten. In de loop van 2021 worden nieuwe resultaten verwacht. In de nieuwe sportnota wordt hier nader op ingegaan.

 

 
Toelichting
De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. Bij een waarde < 18,5 is sprake van ondergewicht, bij waarde 18,5-25: normaal gewicht, bij waarde >25: overgewicht en bij waarde >30: ernstig overgewicht (obesitas). Deze indicator geeft het percentage inwoners met overgewicht en obesitas aan.
In 2020 zien we een daling van het aantal mensen met overgewicht en een stijging van het aantal mensen met normaal gewicht. De laatste jaren is samen met de zorgverzekeraars ingezet op een gezonde leefstijl, bijvoorbeeld via beweegmakelaars en leefstijlcoaches. In het sport-, beweeg- en leefstijlakkoord 2020 zijn ook afspraken gemaakt over acties om de gezondheid te verbeteren. En in de regionale gezondheidsnota is een plan de campagne opgenomen, die we in 2021 lokaal gaan vertalen. We verwachten dat de effecten de komende jaren zichtbaar worden.

  
        
Acties 2020
CN20 JR20
Aantal acties: 4

01. We Verstevigen de inzet van het sociaal domein in DIA om de zorgvraag van de toekomst te verkleinen 
 
02. We ontwikkelen Sportcampus Diekman “de regionale (top)sportcampus van de toekomst” 
 
03. We geven invulling aan de taakstelling op de exploitatie van de zwembaden.  
Inhoudelijk is de actie conform uitgevoerd, financieel gezien is met de keuze van variant 1 de taakstelling niet volledig ingevuld (€ 160.000).
04. We zetten de sportaccommodaties effectiever en breder in.  
 
Bijdrage verbonden partij: Sportaal
 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


2.02 De inwoners hebben een sterk persoonlijk netwerk

Het hebben van een sociaal netwerk is belangrijk voor inwoners die ouder worden en/of die zorg nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Daarbij gaat het om familie, vrienden, kennissen, buren, collega’s, maar ook om sociale contacten bij de club, de kerk enzovoort.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1
 
 
Toelichting
Sociale steun staat voor de mate waarin mensen kunnen terugvallen op vanzelfsprekende verbanden, zoals familierelaties, vrienden/kennissen en relaties in de buurt.
De score is in 2020 lager dan in 2019 en gelijk aan 2017 voor familie en vrienden. We vermoeden dat dit een effect is van de coronamaatregelen, waardoor de contactmogelijkheden beperkt werden. Een vergelijk met landelijk is niet beschikbaar over 2020 om dit vermoeden te staven.

            
Acties 2020
CN20 JR20
Aantal acties: 3

01. We verkennen de mogelijkheden voor de invoering van de blijverslening, gefinancierd door derden 
 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


2.03 De inwoners hebben zo min mogelijk tweedelijns zorg nodig

Primair wordt ingezet op het oplossen van problemen van een inwoner op eigen kracht en/of binnen de eigen sociale omgeving (het gezin, de buurt, het werk, de vereniging). We zetten daarbij in op preventie en op collectieve, algemene voorzieningen dichtbij huis. Alleen waar het echt niet anders kan, wordt tweedelijns hulp ingezet.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 3
 
 
Toelichting
Een Wmo-maatwerkvoorziening is ondersteuning afgestemd op de individuele situatie. Voorbeelden daarvan zijn ondersteuning in het huishouden, individuele of groepsbegeleiding (dagbesteding), vervoersdiensten, hulpmiddelen en woningaanpassing. Deze voorziening is alleen toegankelijk na indicatie van de gemeente, beoordeeld en afgegeven door het Wijkteam. In de indicator zijn beschermd wonen en maatschappelijke opvang niet meegenomen, aangezien dit taken van de centrum gemeente zijn.
In lijn met ons streven zien we een lichte daling in het percentage inwoners dat gebruik maakt van een Wmo-maatwerk voorziening. De oorzaak van deze daling is het meer beschikbaar stellen van collectief toegankelijke algemene voorzieningen.
De coronacrisis heeft ook gevolgen. We zien dat er minder gebruik is gemaakt van geïndiceerde ondersteuning. Dit komt doordat dagbesteding vaker is uitgevallen, minder met de regiotaxi is gereisd en minder gebruik gemaakt is van huishoudelijke hulp. Dit is een gevolg van de maatregelen vanuit de Rijksoverheid, uitval door ziekte, maar ook doordat inwoners die vanuit angst voor besmetting minder in contact wilde komen met anderen.

 

 
Toelichting
De Wet langdurige zorg (Wlz) regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening die behoefte hebben aan permanent toezicht. Vanuit deze wet kunnen inwoners geïndiceerd worden voor zorg en ondersteuning met verblijf in een zorginstelling (intramurale zorg), waarbij thuis blijven wonen niet (langer) een optie is. Het betreft de groep inwoners van 65 jaar en ouder. Vanaf deze leeftijd neemt het risico op zware chronische zorg toe en kan de gemeente in een eerder stadium Wmo voorzieningen inzetten om thuis te kunnen blijven wonen.
Vanwege problemen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) is het op dit moment niet mogelijk om de realisatiewaarde te berekenen. Het CIZ heeft in de huidige databank de functionaliteit, om te selecteren op leeftijdsgroepen, verloren. Deze functionaliteit wordt vanaf het tweede kwartaal 2021 weer ingebouwd, maar was nog niet beschikbaar bij het opmaken van de gemeenterekening 2020. De score over 2020 wordt daarom in de volgende gemeentebegroting verwerkt.


  
 
 
Toelichting
Beschermd wonen is wonen in een accommodatie van een instelling met daarbij behorende toezicht en begeleiding, gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid en participatie, het psychisch en psychosociaal functioneren, stabilisatie van een psychiatrisch ziektebeeld, het voorkomen van verwaarlozing of maatschappelijke overlast of het afwenden van gevaar voor de cliënt of anderen. Beschermd wonen is bestemd voor personen met psychische of psychosociale problemen, die niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving (zoals gedefinieerd in de Wmo). De indicator betreft het totaal aantal unieke cliënten in het gehele centrumgemeentegebied Enschede, bestaande uit: Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Losser en Oldenzaal. De aantallen zijn zonder wachtlijst.
Het aantal inwoners dat gebruik maakt van beschermd wonen is licht gestegen in 2020 vergeleken met de bezetting in 2019. Er wordt ingezet op het, gespreid over de verschillende regiogemeenten, aanbieden van plekken beschermd wonen. Eind 2020 staan er nog 123 personen op de wachtlijst (inclusief overbrugginszorg) voor een plek binnen beschermd wonen. Gedurende het jaar is de wachtlijst licht gedaald. Het aantal inwoners dat gebruik maakt is van beschermd wonen is hoger dan onze streefwaarde. Zoals toegelicht in de Gemeentebegroting 2021-2024 zijn deze streefwaarden niet actueel en kunnen we deze pas aanpassen als de nieuwe cliëntenpopulatie bekend is. Dit zal in de loop van het jaar 2021 zijn in verband met de toestroom in de Wlz.




      
Acties 2020
CN20 JR20
Aantal acties: 11

01. In de wijken creëren we en/of passen we collectieve en algemene voorzieningen voor volwassenen aan 
 
02. We organiseren de toegang tot Wmo-zorg en -ondersteuning anders 
Op basis van deze inventarisatie is besloten tot het aanstellen van drie deelprojectleiders die de basis digitaal, fysiek en telefonisch op orde brengen. In de tweede helft van het jaar is de ambitie verrijkt door het uitvoeren van onderzoek door Kennispunt Twente en het bezoeken van andere gemeenten . Op dit moment zijn we aan de slag met het uitwerken van drie varianten over de toekomstige inrichting van de toegang die in het voorjaar van 2021 aan de raad worden voorgelegd. Sinds december 2020 nemen we deel aan het VNG/Movisie verbetertraject Toegang. Doel hiervan is te leren van best practices van andere gemeenten en de onderzoeksinstelling Werkplaats Sociaal Domein.
03. We zetten in op een collectief arrangement voor dagbesteding en lichte ondersteuning 
 
04. We voeren het plan van aanpak van de transformatie Ondersteuning Huishouden uit 
Het proces heeft vertraging opgelopen door de Coronacrisis. Inmiddels heeft BMC het onderzoek uitgevoerd. Het raadvoorstel wordt in Q1 2021 opgeleverd. Hierdoor kunnen maatregelen zoals bijvoorbeeld een nieuwe aanbesteding niet per 2021 worden ingevoerd. In de Coronanota is gemeld dat de taakstelling voor 2021 niet wordt gerealiseerd.
05. We voeren de Maatwerkroute: Toekomstplan verder uit 
 
06. We gaan voor een nieuw lokaal convenant met Menzis 
 
07. We maken afspraken met de regiogemeenten over de bovenlokale samenwerking op het gebied van beschermd wonen en maatschappelijke opvang 
 
08. We werken samen met partners aan vernieuwing in de maatschappelijke opvang  
 
09. We vereenvoudigen de hulpmiddelenhulp voor mensen in een Wlz-instelling 
 
10. We faciliteren en initiëren initiatieven die langer zelfstandig wonen mogelijk maken 
 
11. We zetten in op toezicht en handhaving bij aanbieders van Wmo-zorg 
Door de Coronacrisis konden de toezichthouders enkele maanden geen volledige onderzoeken doen, doordat ze hiervoor ook naar de zorgaanbieders gaan om de locatie en gegevens te controleren. Toch is het wel gelukt om meerdere onderzoeken dit jaar af te ronden, mede ook doordat de gemeenten/OZJT de extra inzet vanuit Enschede en Hengelo voor het barrièremodel verlengd hadden tot 1 januari 2021. Dit zorgde ervoor dat er met extra capaciteit onderzoeken konden worden uitgevoerd en is er het nodige deskresearch gedaan.
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.

3. Inwoners zijn financieel zelfstandig
Mensen die financieel zelfstandig zijn, hebben de ruimte om zich te kunnen ontwikkelen en te kunnen meedoen op alle leefdomeinen. De stress van het hebben van een beperkt budget en/of schulden leidt ertoe dat mensen, m.n. met een laag inkomen, minder goed in staat zijn om verstandige keuzes te maken. Daarom streven we ernaar om armoede zoveel mogelijk te voorkomen.

 

3.01 De huishoudens zijn niet afhankelijk van een bijstandsuitkering

Het kunnen voorzien in het eigen levensonderhoud door werk is het beste medicijn tegen vele klachten. Bovendien zijn werkende ouders een belangrijk voorbeeld voor kinderen. Een plek vinden op de arbeidsmarkt is echter niet voor iedereen eenvoudig, daarom ondersteunt de gemeente bij het vinden van geschikt werk. Daarnaast zorgt de gemeente voor een uitkering (Algemene bijstand levensonderhoud) voor inwoners die niet genoeg geld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Met een bijstandsuitkering kunnen zij de periode overbruggen totdat zij weer betaald werk vinden.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1
 
 
Toelichting
De gemeente verstrekt een bijstandsuitkering aan inwoners van 18 jaar tot de AOW-leeftijd die niet genoeg geld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien en ook niet in aanmerking komen voor een andere uitkering. In deze indicator zijn uitkeringen van Bijstand Levensonderhoud, IOAW (Wet inkomensvoorziening oudere werklozen), IOAZ (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen) en de regeling BBZ (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen) opgenomen op huishoudensniveau. De peildatum voor het aantal huishoudens met een uitkering is de laatste dag van het jaar.
We zien dat het percentage huishoudens met een bijstandsuitkering relatief gelijk is gebleven. Hoewel er een stijging van het aantal uitkeringen is, is er ook een stijging in het aantal huishoudens van de gemeente Enschede. Dit veroorzaakt het stabiele cijfer. De stijging in het aantal uitkeringen is een beginnend effect van de coronacrisis. Landelijk zien we dat het bijstandsbestand met 3,8% is gestegen. In de gemeente Enschede is het aantal uitkeringen met zo'n 1,4% gestegen (stand per eind 2020). De gemeente Enschede heeft ten opzichte van het landelijk aantal al enkele jaren minder huishoudens met een bijstandsuitkering. Deze ontwikkeling hebben we vooralsnog in de crisistijd vast weten te houden. In de loop van 2021 verwachten we een grotere toename in het aantal uitkeringen.

            
Acties 2020
CN20 JR20
Aantal acties: 4

01. We verkennen de problematiek rondom intergenerationele werkloosheid 
 
02. We onderzoeken de mogelijkheden voor het verstrekken van de bijstandsuitkering in natura 
 
03. We nemen maatregelen om de uitgaven voor bijstand binnen het rijksbudget (BUIG) te kunnen dekken 
Het bijstandsbestand is niet gedaald zoals is voorzien, maar in omvang gestegen door de Coronacrisis. Het beoogde effect van de doelstelling om in 2020 uit te komen met het BUIG-budget is echter wel gehaald.
04. We versoepelen het sanctiebeleid omtrent de bijstand 
 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


3.02 De huishoudens doen zo min mogelijk een beroep op inkomensondersteuning

We streven ernaar dat zoveel mogelijk mensen in hun eigen inkomen kunnen voorzien en niet afhankelijk zijn van gemeentelijke inkomensondersteunende voorzieningen.
Voor hen die dat niet kunnen kent de gemeente Enschede een gedegen aanbod van voorzieningen, waarmee de gevolgen van armoede voor inwoners kunnen worden gedempt. Dit aanbod bestaat uit gemeentelijke minimaregelingen en de ondersteuning van maatschappelijke initiatieven. We blijven o.a. met deze inzet een actief armoedebeleid uitvoeren en baseren ons daarbij op de schaarste-theorie.


Indicatoren 
Aantal indicatoren: 3
 
 
Toelichting
Bijzondere bijstand kan door de gemeente worden verstrekt aan inwoners met een laag inkomen (110% van het sociaal minimum) voor onvoorziene en noodzakelijke kosten of kosten door bijzondere of dringende omstandigheden. Bijvoorbeeld kosten voor rechtsbijstand, een kapotte wasmachine of noodzakelijke woninginrichting. Ook de individuele inkomenstoeslag (IIT) valt hieronder. Deze indicator toont het percentage huishoudens dat een of meer aanvragen voor bijzondere bijstand toegekend heeft gekregen, met uitzondering van de kosten voor bewindvoering (zie hiervoor indicator 3.3b 'percentage inwoners met bijzondere bijstand voor bewindvoering').
We zijn in het afgelopen jaar gestart met ons beleid om extra in te zetten op het verhogen van het bereik van onze inkomensondersteunende voorzieningen, met de verwachting dat daardoor het percentage huishoudens dat gebruik van de Bijzondere Bijstand zal stijgen naar 4,5% in 2024. Dit percentage is echter over het geheel van 2020 niet gestegen, maar licht gedaald. De belangrijkste redenen hiervoor zijn: daar waar in 2019 de tegemoetkoming eigen risico nog onderdeel was van de bijzondere bijstand, is dat in 2020 niet meer het geval geweest (de regeling bestaat niet meer). Ook zien we een daling van het aantal aanvragen voor vervoersvergoedingen, gerelateerd aan de coronacrisis. Anderzijds zijn m.n. de verstrekkingen in het kader van de IIT (Individuele Inkomenstoeslag) juist toegenomen.

 

 
Toelichting
Voor een toelichting van deze indicator zie indicator 3.02c 'Percentage inwoners tot 120 procent van het sociaal minimum dat betaald verzekerd is via Menzis GV3'.


  
 
 
Toelichting
De gemeente Enschede heeft met Menzis Zorgverzekeraar een collectieve zorgverzekering afgesloten: het Garant Verzorgd (GV) pakket. Alle inwoners met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum kunnen zich voor het collectieve GV1 of GV2 pakket aanmelden. Inwoners die hiervan gebruik maken, betalen een lagere premie en krijgen dan een gratis uitbreiding van het aanvullende verzekeringspakket voor ziektekosten. Daarnaast geeft deze uitbreiding voor bepaalde zorg hogere vergoedingen zonder extra kosten, afhankelijk van het gekozen pakket. Alle inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum kunnen zich voor het collectieve GV3 pakket aanmelden. Bij dit pakket wordt ook het eigen risico van de inwoners verzekerd.
In tegenstelling tot onze ambitie zien we nog geen stabiele cijfers. Ook dit jaar zien we de trend dat het percentage inwoners dat kiest voor het Menzis GV1+2 daalt en het percentage inwoners dat kiest voor het Menzis GV3 pakket stijgt. Dit jaar is er een onderzoek gestart naar de mogelijke oorzaken van deze trend collectieve verzekering. Daarin bekijken we ook deze trend. Voorlopig hebben we nog geen resultaten van dit onderzoek, waardoor deze trend nog niet te verklaren is. Het is vooralsnog onduidelijk welk effect de coronacrisis precies heeft op aantal inwoners dat betaald verzekerd is via een Menzis Garant Verzorgd pakket, daarom zijn met deze eventuele effecten op dit moment nog geen rekening gehouden.

      
Acties 2020
CN20 JR20
Aantal acties: 3

01. We stellen het Beleidskader Armoede en Schulden 2020 op 
 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


3.03 De inwoners met een laag inkomen zitten zo min mogelijk in een schuldhulpverleningstraject

We handelen preventief, voordat iemand in de schulden terechtkomt. Daar waar mensen toch in de schulden zijn gekomen en waar ze die niet kunnen oplossen, ondersteunt de gemeente Enschede deze inwoners. Dit doen we samen met diverse maatschappelijke organisaties (zoals bijvoorbeeld het Diaconaal Platform Enschede, Humanitas thuisadministratie, Alifa) en de Stadsbank Oost-Nederland. Ook de Wijkteams Enschede spelen hierbij een belangrijke rol.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 2
 
 
Toelichting
De Stadsbank Oost Nederland voert voor de gemeente Enschede taken in het kader van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening uit. Elke inwoner met problematische schulden kan een beroep doen op de Stadsbank Oost Nederland.
Het aantal inwoners met een schuldhulpverleningstraject zit onder onze streefwaarde. We zien in 2020 een daling in het percentage inwoners met een schuldhulpverleningstraject en verwachten dat dit een effect is van de coronacrisis. Afgelopen jaar is er minder fysiek contact geweest tussen inwoners en maatschappelijke organisaties. Het is bekend dat inwoners zich minder snel uit eigen beweging melden bij de Stadsbank. Vaak worden inwoners voorgedragen vanuit maatschappelijke organisaties. Doordat er minder fysiek contact is geweest tussen inwoners en maatschappelijke organisaties zijn er ook minder inwoners voorgedragen. Dit verklaart de daling in het percentage inwoners met een schuldhulpverleningstraject.

 

 
Toelichting
Als iemand wegens omstandigheden niet goed voor zijn eigen financiën kan zorgen, kan de kantonrechter op verzoek een beschermingsmaatregel nemen. Als zo'n maatregel alleen over het beheer van de financiën gaat, is sprake van bewind. Deze indicator heeft alleen betrekking op inwoners die bijzondere bijstand krijgen voor de kosten voor bewindvoering.
Het aantal inwoners met bewindvoering ligt onder onze streefwaarde. Wel zien we een lichte stijging in het percentage inwoners met bewindvoering ten opzichte van 2019. 2019 is uitschieter in de trendlijn omdat in dit jaar een eenmalige individuele inkomensbeoordeling heeft plaatsgevonden. Dit waren klanten van de Stadsbank Oost Nederland die van collectieve facturering zijn overgegaan naar een individuele inkomensbeoordeling. Het aantal inwoners met een bewindvoering in 2020 is stabiel vergeleken met de aantallen weergeven in de reeks van 2016-2018. Door in overleg te blijven met de rechtbank willen wij het percentage inwoners met bijzondere bijstand voor bewindvoering beperken en uitschieters in dit percentage voorkomen.

  
        
Acties 2020
CN20 JR20
Aantal acties: 4

01. We evalueren de pilot Vroeg Eropaf 
 
Bijdrage verbonden partij: Stadsbank Oost Nederland

.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.

4. Inwoners participeren in de samenleving
In een inclusieve samenleving is iedereen naar vermogen zelf verantwoordelijk voor zijn eigen leven en doet naar vermogen mee. Dat kan zijn via betaald werk danwel als vrijwilliger, mantelzorger, actief lid van een vereniging en/of andere non-profit-organisatie in Enschede en dergelijke.

 

4.01 De inwoners werken betaald naar vermogen

Het welbevinden van mensen wordt mede bepaald door het gevoel 'er toe doen'. Het hebben van betaald werk is daar een belangrijke factor bij, ieder naar eigen capaciteiten.
Het aandeel werkende Enschedeërs, de ‘arbeidsmarktparticipatie’, neemt toe en groeit richting het niveau van andere G40 steden.


Indicatoren 
Aantal indicatoren: 1
 
 
Toelichting
De netto-arbeidsparticipatie is dat deel van de mensen in de leeftijdsgroep van 15 tot 75 jaar (de potentiële beroepsbevolking) dat daadwerkelijk aan het werk is. Hoe hoger dit percentage, hoe kleiner het deel niet-werkenden wordt. Niet-werkenden zijn aan de ene kant scholieren, studenten, renteniers en aan de andere kant de werkloze beroepsbevolking. Het percentage van de werkzame beroepsbevolking ten opzichte van de (potentiële) beroepsbevolking.
Het streven is om op lange termijn minimaal de waarde van de netto arbeidsparticipatie in het jaar 2015 te behalen (62,7%). Deze waarde is een ‘gemiddeld’ niveau, zonder economisch hoog- of laagtij. De netto arbeidsparticipatie in 2020 ligt op de streefwaarde. De participatiegraad lag in 2019 wel hoger. Deze is in 2020 weer gezakt omdat mensen zich in de coronacrisis voor een deel hebben teruggetrokken van de arbeidsmarkt. Mogelijk zijn deze mensen een studie begonnen (we zien namelijk ook een toename in het aantal studenten in het voortgezet onderwijs in 2020). Het aantal mensen dat daadwerkelijk aan het werk was in 2020 is ook iets gedaald (van 78.000 in 2019 naar 77.000 werkenden in 2020). In 2020 was er ondanks de coronacrisis geen sprake van een gebrek aan banen. De coronacrisis trof heel specifieke sectoren zoals de horeca en de cultuur, maar had minder invloed op andere sectoren. Er bleef wel perspectief op werk. De steunmaatregelen van de overheid hebben hier vast ook aan bijgedragen. Dus per saldo bleven (ondanks alles) veel mensen in Enschede aan het werk in 2020.


            
Acties 2020
CN20 JR20
Aantal acties: 5

01. We voeren het beleidskader EAA uit aan de hand van het uitvoeringsprogramma 2020 
Het uitvoeringsprogramma EAA is niet volledig uitgevoerd omdat een deel van onze activiteiten (tijdelijk) stil zijn komen te liggen als gevolg van de corona crisis. Het effect van de activiteiten die wel zijn uitgevoerd is relatief positief. De bijstandsomvang groeit in Enschede namelijk minder snel dan landelijk. Het beoogde effect van de doelstelling om in 2020 uit te komen met het BUIG-budget is gerealiseerd (zie ook actie 3.01.3).
02. We verbreden en verdiepen het project Banen in de Zorg 
 
03. In 2020 vullen we 93 banen in in het kader van de regeling Nieuw Beschut 
Momenteel zijn er 66 banen in het kader van de regeling Nieuw Beschut gevuld. Door de sluiting als gevolg van de corona-maatregelen is de plaatsing van nieuwe mensen vertraagd. Mede hierdoor zal het beoogde aantal voor 2020 niet gerealiseerd kunnen worden.
Bijdrage verbonden partij: Stichting Werkgeverstaken Participatiewet Enschede (SWPE)
 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


4.02 De inwoners doen actief mee in de samenleving via vrijwilligerswerk, mantelzorg, lidmaatschap verenigingen e.d.

Meedoen in de samenleving kan naast een betaalde baan op diverse manieren. Via vrijwilligerswerk en/of mantelzorg: werk dat onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of (de kwaliteit van) de samenleving. En/of via een actief lidmaatschap van een vereniging of non-profit-organisatie danwel actief meedoen aan activiteiten die in de stad of eigen wijk worden georganiseerd bij en/of door verenigingen en non-profit-organisaties.

Indicatoren 
Aantal indicatoren: 3
 
 
Toelichting
Vrijwilligerswerk is werk dat in georganiseerd verband onbetaald wordt uitgevoerd, bij een sportvereniging, hobbyvereniging, cultuurvereniging, kerkgenootschap of andere religieuze vereniging, natuur- en milieuvereniging, school, wijkraad/activiteiten, buurtcommissie/buurthuis, bewonerscommissie, vakvereniging, ouderenbond, vrouwenvereniging, migrantenorganisatie, politieke partij, jongerenorganisatie, gehandicaptenorganisatie, zorg- of hulpverleningsorganisatie, mantelzorgondersteuning, andere vereniging of club.
De meting in 2020 valt lager uit dan de voorgaande jaren. Dit kan een effect van corona zijn, waarbij in 2020 veel activiteiten stil kwamen te liggen en daarmee ook minder vrijwilligerswerk nodig was.

 

 
Toelichting
Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: partner, familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om een langdurige zorg die onbetaald is en meer is dan in een persoonlijke relatie gebruikelijk is. De meting betreft de mensen die zowel intensief als incidenteel mantelzorg verlenen.
Deze indicator wordt tweejaarlijks gemeten. We verwachten dat in 2020 door de corona meer mantelzorg is gegeven, doordat de kwetsbare groep meer thuisbleef om besmetting te voorkomen.

  
 
 
Toelichting
Deze indicator betreft inwoners die lid zijn van een Enschedese vereniging of organisatie op het gebied van sport, hobby, cultuur, religie, natuur- en milieu, vakbond, jongeren, ouderen, vrouwen, gehandicapten, migranten, wijkraad, buurtcommissie, bewonerscommissie, politiek, zorg- of hulpverlening en dergelijke en actief deelnemen aan de activiteiten van de club.
De score past in de stabiele lijn van de afgelopen tien jaar (tussen 59% en 63%) blijft zichtbaar, 2019 lijkt daarbij een eenmalige uitschieter te zijn geweest.

      
Acties 2020
CN20 JR20
Aantal acties: 7

01. We actualiseren het actieplan Vrijwillige inzet 
Het actieplan vrijwillige inzet heeft betrekking op de rol van M-Pact. Er is een evaluatie van M-pact uitgevoerd in 2020. Omdat in 2021 het project ‘sociale infrastructuur’ van start gaat en daarin zowel de rol van M-Pact wordt herzien als de positionering van het thema ‘vrijwilligerswerk’ is een uitgebreidere actualisering doorgeschoven naar 2021.
02. We voeren het actieplan Mantelzorg verder uit 
Er is heel veel gedaan op dit thema in 2020. Zowel ter voorkoming van overbelasting als waardering van (jonge) mantelzorgers én op het gebied van de werkende mantelzorger. Voornamelijk op projectbasis. Enkele doorontwikkelingspunten vanuit de motie Respijtzorg zijn doorgeschoven naar 2021. Dit betreffen:
- mantelzorgwaardering: deze heeft i.v.m. de coronacrisis in 2020 niet kunnen plaatsvinden;
- doorontwikkeling centraal informatiepunt en samenwerking tussen partners: deze worden meegenomen in de doorontwikkeling van de Wijkwijzers.

03. We treffen voorbereidingen voor de uitvoering van de opgaven van de Nieuwe Wet Inburgering 
 
04. We actualiseren het Actieplan Meedoen en Thuisvoelen 
 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.

 

Wettelijk verplichte indicatoren

Op grond van het Besluit begroting en verantwoording zijn onderstaande indicatoren opgenomen. De indicatoren gelden voor iedere gemeente en zijn bedoeld om gemeenten met elkaar te kunnen vergelijken. Dit is mogelijk via www.waarstaatjegemeente.nl.

 

  Beleidsveld Naam indicator Eenheid Jaar Score Bron
17. 4. Onderwijs Absoluut verzuim Aantal per 1.000 inwoners 5-18 jaar  2019 0 ,7  DUO/Ingrado
18. 4. Onderwijs Relatief verzuim Aantal per 1.000 inwoners 5-18 jaar  2019 18  DUO/Ingrado
19. 4. Onderwijs Vroegtijdig schoolverlaters zonder startkwalificatie (vsv-ers) % deelnemers aan het VO en MBO onderwijs  2019 2,5%  DUO/Ingrado
20. 5. Sport, cultuur en recreatie Niet-sporters %  2016 47,4%  Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen (GGD, CBS, RIVM)
22. 6. Sociaal domein Jongeren met een delict voor de rechter % 12 t/m 21 jarigen  2019 1%  CBS
23. 6. Sociaal domein Kinderen in uitkeringsgezin % kinderen tot 18 jaar  2019 10%  CBS
29. 6. Sociaal domein Jongeren met jeugdhulp % van alle jongeren tot 18 jaar  1e halfjaar 2020 10,6%  CBS
30. 6. Sociaal domein Jongeren met jeugdbescherming % van alle jongeren tot 18 jaar  1e halfjaar 2020 1,6%  CBS
31. 6. Sociaal domein Jongeren met jeugdreclassering % van alle jongeren van 12 tot 23 jaar  1e halfjaar 2020 0,5%  CBS
32. 6. Sociaal domein Cliënten met een maatwerkarrangement WMO Aantal per 10.000 inwoners  1e halfjaar 2020 1030  CBS

.. Wat heeft het gekost?

In onderstaande taartdiagram zijn de gerealiseerde lasten per product weergegeven. 

Vitaal en sociaalBedragen x 1.000 euros Begroting (primair) Begroting(na wijziging) Realisatie Saldo (- = nadeel)
Lasten 404.980 440.704 431.964 8.740
Baten 123.937 142.364 156.251 13.887
Gerealiseerde saldo van baten en lasten 281.043 298.340 275.713 22.626
Storting reserves 1 1 12.837 -12.836
Onttrekking reserves 1.319 3.359 10.610 7.251
Gerealiseerde saldo van mutaties reserves -1.318 -3.358 2.227 -5.585
Resultaat 279.725 294.982 277.940 17.042

Toelichting

Het resultaat van het sociaal domein bedraagt in 2020 17,1 miljoen euro (4% van de totale lasten). Dit positieve resultaat wordt vooral verklaard door de voordelen op de BUIG (6,1), Arbeidsmarktparticipatie (3,2), Wmo centrumtaken/beschermd wonen (3,8), Wmo ondersteuning lokaal (1,8)) en sociale werkvoorziening en nieuw beschut (2,5). Het voordeel komt mede voort uit de per saldo hogere rijkscompensatie voor coronakosten (5,3, als onderdeel van resultaat bij onder andere BUIG en Sociale Werkvoorziening en nieuw beschut). Een deel van de rijkscompensatie (1,0) is in de decembercirculaire 2020 beschikbaar gesteld voor coronakosten die we doorschuiven naar 2021, omdat dan de kosten worden gemaakt. Naast de voordelen staat een nadeel van 3,3 miljoen euro bij de Jeugdhulp. Met het positieve resultaat worden ook de nog niet volledig gerealiseerde taakstellingen gecompenseerd.

 

Verreweg de meeste voordelen zijn incidenteel van aard, mede als gevolg van corona-maatregelen. Doordat de gemeente beter presteert dan het landelijke gemiddelde en het budget dat door het rijk hoger is vastgesteld, leidt dit tot een fors voordeel bij de BUIG. Voor de sociale werkvoorziening geldt dat zij de omzet ondanks de coronacrises nog redelijk op peil wist te houden en de compensatie van het rijk hierdoor leidt tot een voordeel. Het voordeel op de Wmo centrumtaken/beschermd wonen heeft zich ook de afgelopen jaren voorgedaan. Echter, we verwachten dat met het nieuwe verdeelmodel van het rijk dat naar verwachting in 2023 wordt ingevoerd (het nieuwe kabinet zal hierover besluiten), dit voordeel stapsgewijs zal verdwijnen. Ook hier is geen sprake van een structureel voordeel. Het tekort op de Jeugdhulp heeft wel een structureel karakter en wordt in 2020 met name veroorzaakt door een hoger cliëntenvolume. Dit beeld sluit aan bij het landelijke beeld cq. het rapport van AEF (“Het verschil maken”), waarin een landelijk tekort wordt geschetst tussen de 1,3 en 1,5 miljard euro. Het nieuwe kabinet zal bezien in hoeverre zij de gemeenten hiervoor structureel zal compenseren.

 

Kijken we naar 2021 dan zien we de volgende ontwikkelingen:

  • De coronacrisis zal ook gevolgen hebben in 2021. Het is onzeker welke gevolgen dat zijn en in welke mate. De gevolgen voor de economische ontwikkeling kunnen nadelig uitpakken. Als na vaccinatie de situatie weer enigszins ‘normaal’ wordt en de rijksbijdrage komt te vervallen, is het de vraag hoe de economie zich gaat ontwikkelen en welke gevolgen dit heeft voor de gemeente Enschede. Als de economisch ontwikkeling stagneert, zal dit naar verwachting zijn weerslag hebben op de gemeente en daarmee mogelijk ook op de bijstandsontwikkeling. Daarnaast zijn de gevolgen van de coronacrisis voor de zorg evenmin duidelijk. In welke mate heeft de coronacrisis gevolgen voor het welzijn en de zorg van mensen en leidt dit tot een toename in het gebruik van de zorg en daarmee tot een stijging van de zorguitgaven?
  • Voorts neemt de omvang van de taakstellingen in 2021 en 2022 nog toe (zijnde toenemende taakstellingen waartoe eerder door de raad is besloten) en heeft het rijk een korting op het budget van Jeugd (Voogdij/18+) toegepast die we niet binnen het product van Jeugdhulp kunnen opvangen.

Het geheel van deze ontwikkelingen legt wel een extra druk op 2021. Mocht het resultaat in 2021 zich ongunstig ontwikkelen, dan zullen we mogelijk incidenteel een beroep willen doen op de Algemene Reserve, waarin het resultaat van het sociale domein van 2020 belandt.