3.3 Vitaal en sociaal

In het sociaal domein werken we aan een duurzaam, solide en betaalbaar sociaal stelsel, met als doelen: jeugd groeit veilig op en ontwikkelt talenten en inwoners wonen langer zelfstandig, zijn financieel zelfstandig en participeren in de samenleving. In 2019 zijn de belangrijkste ontwikkelingen tot nu toe:

  • De transformatieopgave in het sociaal domein is gebundeld en vastgesteld in de bestuursopdracht transformatie sociaal domein. Uitvoeringsteams werken langs een aantal leidende principes waarin het duurzaam perspectief van de inwoner centraal staat. We ontwerpen een monitor zodat de Raad meer grip krijgt op de transformatieopgave.
  • Samen met partners en inwoners zijn de LEA 2019-2022 en de beleidskaders voor de Enschedese arbeidsmarktaanpak (EAA) en de Jeugdhulp & Wmo opgesteld. We zijn het gesprek aangegaan met de Raad en maatschappelijke organisaties over het Nibud-onderzoek en het onderzoek naar de evaluatie van het armoedebeleid.
  • Op twee plekken in de stad zijn collectieve voorzieningen gestart onder de naam de 'Kracht van Verenigingen'. Hierdoor vindt lichte ondersteuning in een algemene voorziening in de wijk plaats, in plaats van in tweedelijns zorg.
  • Twentse Belofte 5 is gestart. Dit staat voor opvang en begeleiding van jongeren en jongvolwassenen die het niet is gelukt om een onderwijstraject succesvol af te ronden en ook geen werk hebben gevonden.
  • Centrumgemeente Enschede is een van twaalf gemeenten die mee mogen doen aan het landelijk actieprogramma dak- en thuisloze jongeren. De inspanningen moeten ertoe leiden dat alle dak- en thuisloze jongeren (tussen de 18 en 27 jaar) de komende jaren worden geholpen naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan met een eigen thuis.
  • Wijkteams Enschede is van start gegaan met de maatwerkroute: Toekomstplan (intern eerder gepresenteerd als de 100-gezinnen aanpak). Doel van de gemeente Enschede en Menzis is om de kwaliteit van leven van deze gezinnen te verbeteren, kennis en expertise door te ontwikkelen op het gebied van de maatwerkroute voor gezinnen met een meervoudige zorg- en ondersteuningsvraag en de maatschappelijke kosten duurzaam te verlagen.
  • Enschede ontvangt van het Rijk een gebundelde uitkering (BUIG) voor het bekostigen van de uitkeringen in het kader van de Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 (levensonderhoud startende ondernemers) en voor de inzet van loonkostensubsidie. Het nader voorlopig budget 2019 voor de Gebundelde Uitkering Participatiewet (bijstandsbudget) is 3,1 miljoen euro lager dan het voorlopig budget 2019 dat afgelopen najaar is gecommuniceerd.

Enschede zet zich in diverse bestuurlijke en ambtelijke netwerken zoals de VNG, G40 en Directeurennetwerk Sociaal Domein (NDSD) in om met het Rijk tot overeenstemming te komen over een structureel passend financieel kader, transparante en uitlegbare verdeelmodellen en minder regeldruk. Tevens dragen we bij aan de diverse onderzoeken die de onderbouwing vormen voor deze onderhandelingen. De onderhandelingen met het Rijk zijn nog gaande.

 

Gelet op de sterke onderlinge afhankelijkheid van de onderdelen uit het sociale domein benaderen we het sociaal domein, zoals ook in het coalitieakkoord en gemeentebegroting is aangegeven, als één integraal onderdeel met één budget.

 

1. Jeugd groeit veilig op en ontwikkelt talenten
Iedere jeugdige groeit gezond en veilig op, kan zijn/haar talenten ontwikkelen en naar vermogen meedoen. Hij/zij groeit op in een gezin; speelt en neemt deel aan sport en cultuur; gaat naar school en behaalt diploma’s en een startkwalificatie en krijgt passende ondersteuning waar nodig. Zo krijgt hij/zij de kans een (sociaal-economisch) zelfredzame, sociaal vaardige en gezonde inwoner te worden die zoveel als mogelijk zelfstandig kan wonen en leven en een goed perspectief heeft op de arbeidsmarkt.



1.01 De jeugd is gezond en actief

Jeugdigen die gezond leven (eet- en beweeggedrag) zijn minder vaak ziek, kunnen zich beter concentreren en zitten lekkerder in hun vel. Via de jeugdgezondheidszorg (met de focus op preventie, vroegsignalering en lichte ondersteuning) en sport willen we een gezonde leefstijl bij de jeugd bevorderen.


Acties 2019
Aantal acties: 3

01. We ontwikkelen samen met de GGD een langjarige aanpak op preventie en gezondheidsbevordering, gericht op de jeugd. 
02. We voeren het toekomstplan voor de doorontwikkeling van de speeltuinen SES uit.  
03. We onderzoeken of het herinrichten van de budgetten voor het voorliggend veld bijdraagt aan integraler en duurzamer werken. 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.02 De jeugd groeit thuis op en doet dat in een veilige thuissituatie

Jeugd heeft een goede opvoeding en een stabiele en veilige omgeving nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het liefst door en bij de ouder(s).

Acties 2019
Aantal acties: 5

01. Januari 2019 start het regionale expertisecentrum duurzame gezinsvormen. 
Het regionale proces vraagt meer tijd dan gepland. De inkoopopdracht wordt naar verwachting in juni 2019 weggezet.
02. We ontwikkelen de ketenmonitor jeugdbescherming en jeugdreclassering. 
03. Het regionale Coördinatiepunt Spoedhulp is vanaf 2019 actief.  
04. We geven uitvoering aan de regionale invulling van het Landelijke Actieprogramma ‘Geweld hoort nergens thuis’. 
05. We bieden hulp en begeleiding aan slachtoffers van loverboys, mensenhandel en prostitutie. 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.03 Kinderen hebben geen taalachterstand

Een goede taalontwikkeling is essentieel voor een kansrijke toekomst van kinderen. We willen alle kinderen hierin gelijke kansen bieden. Het grootste effect bereiken we door vooral vroegtijdig, bij kinderen op jonge leeftijd, te investeren.

Acties 2019
Aantal acties: 1

01. We blijven actief inzetten op Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE). 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.04 De jeugd heeft zo min mogelijk tweedelijns jeugdhulp nodig

Primair wordt ingezet op het oplossen van problemen op eigen kracht en/of binnen hun eigen sociale omgeving (het gezin, de buurt, de vereniging, kinderopvang en school). We zetten daarbij in op preventie en op collectieve, algemene voorzieningen dichtbij huis of school. Alleen waar het echt niet anders kan, wordt tweedelijns jeugdhulp ingezet.


Acties 2019
Aantal acties: 9

01. In de wijken creëren we en/of passen we collectieve en algemene voorzieningen voor de jeugd aan. 
De pilot Kracht van verenigingen is per 1 april gestart. Daarnaast wordt in Zuid een pilot gestart in het kader van "één aanbieder in één wijk". Er zijn veel initiatieven, maar de uitkomst is onzeker, waardoor het onzeker is of de taakstelling voor 2019 wordt gerealiseerd.
02. We voeren de pilot Onderwijs-Jeugdhulp-Arrangement (OJA) uit. 
03. We gaan aan de slag met het meerjarig transformatieplan "Zorg voor de jeugd". 
04. In 2019 werken we de afspraken met de externe verwijzers (huisartsen en de gecertificeerde instellingen) verder uit.  
05. We zetten in op begeleiding en preventie bij complexe echtscheidingen. 
06. We realiseren vanuit onze rol als centrumgemeente een voorziening van Kamer-Raad in Hengelo. 
07. We zetten in op toezicht en handhaving bij de aanbieders in de jeugdhulp. 
08. Per 1 januari 2019 werken we met het nieuwe Twentse ondersteuningsmodel voor jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning.  
09. We vereenvoudigen administratieve werkprocessen in de jeugdhulp en de maatschappelijke ondersteuning. 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.05 Kinderen groeien niet op in armoede

Alle jeugd moet kunnen meedoen, ook jeugdigen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Sport, schoolreisjes, muziek – het hoort bij de vorming en opvoeding van iedere jeugdige. Nu investeren in het kunnen meedoen van jeugd voorkomt problemen op latere leeftijd. Met de inzet van het Kindpakket bevorderen we de participatie van jeugdigen. Het Kindpakket maakt onderdeel uit van het brede palet aan inkomensondersteunende voorzieningen van de gemeente Enschede.


Acties 2019
Aantal acties: 1

01. We continueren de inzet van het Kindpakket. 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.06 De jeugd heeft een passende opleiding (bij de potentie van de jeugdige)

Het is belangrijk dat jongeren een goede keuze weten te maken als het gaat om een opleiding. Niet alleen moet een opleiding aansluiten bij hun talenten, maar er moet uiteindelijk ook een passende baan mee te vinden zijn.

Acties 2019
Aantal acties: 1

01. Via de Lokaal Educatieve Agenda 2019-2022 (LEA) benoemen we samen met de onderwijsinstellingen de gezamenlijke activiteiten voor de komende vier jaar. 
De totstandkoming kost extra tijd. Een juiste balans vinden in de bestuurlijke wensen van alle betrokken partijen (gemeente en onderwijspartners) vraagt om meer afstemming dan was gedacht. De vertraging is circa een kwartaal.
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


1.07 De jeugd heeft een startkwalificatie

Het hebben van een startkwalificatie is belangrijk voor een goede start in het arbeidzame leven. Jeugd zonder diploma loopt een verhoogd risico op maatschappelijke uitval. Een startkwalificatie is het minimale onderwijsniveau dat nodig is om serieus kans te maken op duurzaam geschoold werk. Het gaat dan om een of MBO-(niveau 2, 3 of 4), Havo- of VWO-diploma.

Acties 2019
Aantal acties: 1

01.We herijken de RMC-aanpak in verband met nieuwe wetgeving in combinatie met de Twentse Belofte. 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.

2. Inwoners wonen langer zelfstandig
Zelfredzaamheid betekent dat je zelf bepaalt hoe je je leven wilt inrichten: hoe je wilt wonen, leren, werken, recreëren, je kinderen wilt opvoeden of je van a naar b wilt verplaatsen. Het is goed als mensen daar de ruimte voor krijgen en daar in eerste instantie ook zelf verantwoordelijk voor zijn. Als mensen daar alleen of met hulp van buren, vrienden en familie niet in slagen, kan de overheid ondersteunen. Het liefst op zo’n manier dat mensen ook dan zelf hun hulp kunnen organiseren en zeggenschap behouden. De ambitie is te investeren in tijdige, lichte ondersteuning en preventie, om daarmee onnodig zware zorg te kunnen voorkomen. Normaliseren in plaats van medicaliseren en ondersteuning dichtbij de leefwereld van de inwoner.



2.01 De inwoners zijn gezond en actief

Mensen die voldoende bewegen en gezond eten voelen zich prettiger, zijn in staat zich aan te passen aan en zelf de regie te voeren over de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. We willen dat zoveel mogelijk Enschedeërs een gezonde leefstijl hebben en zetten in op het preventief bevorderen van de gezondheid en meer (sportief) bewegen.

Acties 2019
Aantal acties: 4

01. We ontwikkelen samen met de GGD een langjarige aanpak op preventie en gezondheidsbevordering, gericht op 20-60 jarigen 
02. We werken aan een plan voor het verbeteren van de integrale ouderenzorg. 
03. We creëren een nieuwe centrale zwemvoorziening op het Diekman-terrein. 
In de raadsbrief van 11 juni 2019 hebben we het voorstel “Zwembad Diekman” ingetrokken. Aanleiding hiervan was de uiterst negatieve uitkomst van de meicirculaire. We leggen u voor om 0,7 miljoen euro vanaf 2023 te bezuinigingen op de zwemvoorzieningen via een lagere exploitatiebijdrage aan Sportaal. In aanloop naar de Gemeentebegroting 2020-2023 komen we met een procesvoorstel voor een geactualiseerde visie op het zwemmen in Enschede, waarin we de invulling van de taakstelling en de consequenties daarvan voor gebruikers, personeel en contract met Sportaal uitwerken.
04. We zetten de sportaccommodaties effectiever en breder in. 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


2.02 De inwoners hebben een sterk persoonlijk netwerk

Het hebben van een sociaal netwerk is belangrijk voor inwoners die ouder worden en/of die zorg nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Daarbij gaat het om familie, vrienden, kennissen, buren, collega’s, maar ook om sociale contacten bij de club, de kerk enzovoort.

Acties 2019
Aantal acties: 3

01. We werken met kennisinstellingen samen op het verbeteren van het instrumentarium voor coaches. 
02. We zetten in op mantelzorgondersteuning. 
03. We verkennen de mogelijkheden voor de invoering van de blijverslening, gefinancierd door derden.  
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


2.03 De inwoners hebben zo min mogelijk tweedelijns zorg nodig

Primair wordt ingezet op het oplossen van problemen van een inwoner op eigen kracht en/of binnen de eigen sociale omgeving (het gezin, de buurt, het werk, de vereniging). We zetten daarbij in op preventie en op collectieve, algemene voorzieningen dichtbij huis. Alleen waar het echt niet anders kan, wordt tweedelijns hulp ingezet.

Acties 2019
Aantal acties: 11

01. We stellen een Aanpak Top 100 gezinnen met de grootste en meest omvangrijke zorgvraag op. 
02. In de wijken creëren we en/of passen we collectieve en algemene voorzieningen voor volwassenen aan. 
De pilot Kracht van verenigingen is per 1 april gestart. Er zijn veel initiatieven, maar de uitkomst is onzeker, waardoor het onzeker is of de taakstelling voor 2019 wordt gerealiseerd.
03. Met een aantal organisaties gaan we na hoe hun tweedelijns aanbod kan worden omgevormd tot een algemene voorziening.  
04. We stellen voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang een visie en aanpak voor de decentralisatie op. 
05. We ontwikkelen nieuwe voorzieningen Beschermd wonen. 
In twee regiogemeenten wordt heel concreet gezocht naar een geschikte locatie. Daarbij is al een aantal locaties op het oog. Met een derde gemeente is een beoogde locatie toch niet doorgegaan. We gaan daar nu het gesprek aan over andere mogelijkheden.
06. We realiseren nieuwe vormen van opvang gericht op dak- en thuislozen.  
07. We maken afspraken met leveranciers over hergebruik van woonvoorzieningen, bv. plafondlift, drempelhulp en dergelijke. 
08. We herijken afspraken met corporaties over woningaanpassingen en woonvoorzieningen. 
09. We onderzoeken de mogelijkheden voor een depot voor gebruikte goederen (banken, tafels, koelkasten e.d.) voor inwoners met een minimum inkomen in Enschede.  
10. In 2019 onderzoeken we of we één zorgaanbieder kunnen koppelen aan een specifieke wijk. 
11. We zetten in op toezicht en handhaving bij aanbieders van Wmo-zorg. 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.

3. Inwoners zijn financieel zelfstandig
Mensen die financieel zelfstandig zijn, hebben de ruimte om zich te kunnen ontwikkelen en te kunnen meedoen op alle leefdomeinen. De stress van het hebben van een beperkt budget en/of schulden leidt ertoe dat mensen, m.n. met een laag inkomen, minder goed in staat zijn om verstandige keuzes te maken. Daarom streven we ernaar om armoede zoveel mogelijk te voorkomen.



3.01 De huishoudens zijn niet afhankelijk van een bijstandsuitkering

Het kunnen voorzien in het eigen levensonderhoud door werk is het beste medicijn tegen vele klachten. Bovendien zijn werkende ouders een belangrijk voorbeeld voor kinderen. Een plek vinden op de arbeidsmarkt is echter niet voor iedereen eenvoudig, daarom ondersteunt de gemeente bij het vinden van geschikt werk. Daarnaast zorgt de gemeente voor een uitkering (Algemene bijstand levensonderhoud) voor inwoners die niet genoeg geld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Met een bijstandsuitkering kunnen zij de periode overbruggen totdat zij weer betaald werk vinden.

Acties 2019
Aantal acties: 4

01. We continueren de groepsgewijze ondersteuning van de vraag naar personeel via projecten bij grote werkgevers of sectoren.  
02. We faciliteren werkzoekenden die in Duitsland aan de slag willen.  
03. We leveren een advies over de wijze waarop de teams Werk en Inkomen optimaal uitvoering kunnen geven op het verder beperken van instroom in en het bevorderen van uitstroom uit de uitkering.  
04. We evalueren de pilot Outsourcing Werk. 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


3.02 De huishoudens doen zo min mogelijk een beroep op inkomensondersteuning

We streven ernaar dat zoveel mogelijk mensen in hun eigen inkomen kunnen voorzien en niet afhankelijk zijn van gemeentelijke inkomensondersteunende voorzieningen.
Voor hen die dat niet kunnen kent de gemeente Enschede een gedegen aanbod van voorzieningen, waarmee de gevolgen van armoede voor inwoners kunnen worden gedempt. Dit aanbod bestaat uit gemeentelijke minimaregelingen en de ondersteuning van maatschappelijke initiatieven. We blijven o.a. met deze inzet een actief armoedebeleid uitvoeren en baseren ons daarbij op de schaarste-theorie.


Acties 2019
Aantal acties: 3

01. We bedden de principes van de methodiek mobility mentoring in in onze dagelijkse werkwijze.  
02. We onderzoeken de inzet van onze inkomensondersteunende maatregelen. 
03. We schaffen de regeling tegemoetkoming eigen risico af per 1 januari 2019.  
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


3.03 De inwoners met een laag inkomen zitten zo min mogelijk in een schuldhulpverleningstraject

We handelen preventief, voordat iemand in de schulden terechtkomt. Daar waar mensen toch in de schulden zijn gekomen en waar ze die niet kunnen oplossen, ondersteunt de gemeente Enschede deze inwoners. Dit doen we samen met diverse maatschappelijke organisaties (zoals bijvoorbeeld het DPE, Humanitas thuisadministratie, Alifa) en de Stadsbank Oost-Nederland. Ook de Wijkteams Enschede spelen hierbij een belangrijke rol.

Acties 2019
Aantal acties: 4

01. We werken samen met onze partners aan een sluitende keten in de aanpak van financiële zelfredzaamheid en schuldenaanpak.  
02. We starten activiteiten in het kader van vroegsignalering van schulden.  
03. In samenwerking met de rechtbanken werken we aan verbeteringen op het terrein van bewindvoering. 
04. We nemen deel aan het Overleg Brede Schuldaanpak en Armoede. 
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.

4. Inwoners participeren in de samenleving
In een inclusieve samenleving is iedereen naar vermogen zelf verantwoordelijk voor zijn eigen leven en doet naar vermogen mee. Dat kan zijn via betaald werk danwel als vrijwilliger, mantelzorger, actief lid van een vereniging en/of andere non-profit-organisatie in Enschede en dergelijke.



4.01 De inwoners werken betaald naar vermogen

Het welbevinden van mensen wordt mede bepaald door het gevoel 'er toe doen'. Het hebben van betaald werk is daar een belangrijke factor bij, ieder naar eigen capaciteiten.
Het aandeel werkende Enschedeërs, de ‘arbeidsmarktparticipatie’, neemt toe en groeit richting het niveau van andere G40 steden.


Acties 2019
Aantal acties: 5

01. We implementeren een strategisch afwegingskader voor de inzet van de beschikbare voorzieningen in de keten dagbesteding - nieuw beschut - loonkostensubsidie - regulier werk. 
02. We leggen in 2019 een voorstel voor een nieuw beleid op de arbeidsmarkt -de ‘Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak’- aan de Raad voor. 
03. In 2019 vullen we 57 banen in in het kader van de regeling Nieuw Beschut. 
04. We creëren in 2019 vier ‘garantiebanen’ voor mensen met een arbeidsbeperking binnen de gemeentelijke organisatie. 
Momenteel verwachten we dit jaar 2 garantiebanen te creëren en onderzoeken we de mogelijkheid om de achterstand op de digitalisering van de archieven met garantiebanen in te vullen. Dit is alleen een tijdelijke invulling en we hebben structurele plaatsingen nodig om aan de doelstelling te voldoen. Hierin lopen we achter op de doelstelling omdat er sprake is van enerzijds een mismatch tussen onze bestaande vacatures en de beschikbare doelgroep en anderzijds budget ontbreekt voor functiecreatie.
05. We herijken contracten voor SW-medewerkers die zijn gedetacheerd bij bedrijven. 
Er zijn nog geen aanpassingen in de tarieven bij de betreffende contracten
doorgevoerd, de voorbereidingen zijn gestart.
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.


4.02 De inwoners doen actief mee in de samenleving via vrijwilligerswerk, mantelzorg, lidmaatschap verenigingen e.d.

Meedoen in de samenleving kan naast een betaalde baan op diverse manieren. Via vrijwilligerswerk en/of mantelzorg: werk dat onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of (de kwaliteit van) de samenleving. En/of via een actief lidmaatschap van een vereniging of non-profit-organisatie danwel actief meedoen aan activiteiten die in de stad of eigen wijk worden georganiseerd bij en/of door verenigingen en non-profit-organisaties.

Acties 2019
Aantal acties: 7

01. We ontwikkelen het actieplan Vrijwillige inzet verder door.  
02. We voeren het actieplan Mantelzorg verder uit en ontwikkelen deze door. 
03. We voeren de nieuwe beleidsvisie LHBTI+ uit. 
04. We komen met een voorstel voor het vervolg op het Actieplan Meedoen en Thuisvoelen. 
05. We houden de bed-, bad- en broodregeling (BBB) in stand en gaan dit vanaf 2019 nog kostenbewuster doen. 
06. We komen met een voorstel over een Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen (LVV) in Enschede. 
07. We innoveren de aanpak m.b.t. participatie van mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. 
Dit wordt meegenomen in de nieuwe Enschedese arbeidsmarktaanpak. Die wordt naar verwachting in het tweede kwartaal 2019 aan de raad aangeboden.
.

Legenda: = loopt achter, bijsturing heeft onvoldoende effect; = loopt achter, bijsturing mogelijk;  = conform verwachting; = boven verwachting;  = neutrale wijziging.

 

Financiële voortgang

 

Doelstelling en producten Status Afwijking (x1.000 euro)

 

1. Jeugd groeit veilig op en ontwikkelt talenten

Jeugdhulp

Het verwachte nadeel is met name een gevolg van de tarief-effecten van de nieuwe inkoop en de verwachting dat het volume aan Jeugdhulp verder stijgt.

-1.900

Onderwijs

Het verwachte resultaat is het gevolg van een hogere rijksbijdrage voor onderwijsachterstandenbeleid in 2019. Daardoor hoeft er in 2019 minder een beroep op de algemene middelen te worden gedaan voor onderwijsachterstandenbeleid. Naar verwachting komt hierdoor 0,5 miljoen euro beschikbaar.

450

Sport en Gezondheid

Het verwachte nadeel is voornamelijk een gevolg van een verwacht tekort bij Sportaal als gevolg van onder meer een nog niet te realiseren taakstelling op voetbalvelden, fiscaal terrein en indexatie van de exploitatiebijdrage. Tevens is voor 0,1 miljoen euro extra inzet nodig voor de invoering van de Wet Verplichte Geneeskundige Zorg.

-595

 

2. Inwoners wonen langer zelfstandig

Ondersteuning centrumtaken (WMO)

Het verwachte voordeel is voornamelijk een gevolg van onderbesteding door het uitblijven van de realisatie van noodzakelijke voorzieningen bij beschermd wonen (Enschedese aandeel). Dit is in lijn met het voordeel in de jaarrekening 2018.

4.015

Ondersteuning lokaal (WMO)

Het nadeel is met name een gevolg van de tarief-effecten van de nieuwe inkoop en de verwachting, gebaseerd op de groei in de afgelopen jaren alsmede op de verwachte aanzuigende werking van de invoering van het abonnementstarief, dat het volume aan inzet op de WMO verder stijgt.

-1.100

 

3. Inwoners zijn financieel zelfstandig

Algemene bijstand levensonderhoud

Op basis van het nu bekende nader voorlopige budget, dat 3,1 miljoen euro lager is dan het eerder toegekende voorlopige budget, ontstaat een verwacht nadeel van 1,8 miljoen euro. Het nader voorlopige budget is verlaagd als gevolg van geactualiseerde realisatiecijfers bijstandsuitkeringen 2018. Aangezien Enschede qua ontwikkeling van het bijstandsvolume in de pas loopt met de landelijk ontwikkelingen is dit verwachte nadeel niet zo zeer het gevolg van de verlaging van het nader voorlopige budget. Maar vloeit het nadeel eigenlijk voort uit een ruim 4 miljoen euro lager voorlopig budget als gevolg van aanpassingen van het verdeelmodel 2019.

-1.800

Inkomensondersteuning

Het verwachte positieve resultaat is hoofdzakelijk een gevolg van een verwacht voordeel op de bijzondere bijstand.

250

Schuldhulpverlening

0

 

4. Inwoners participeren in de samenleving

Algemene Maatschappelijke Voorzieningen

Het verwachte voordeel wordt vooral verklaard uit een onderbesteding van de materiële budgetten.

200

Arbeidsmarktparticipatie

Het verwachte voordeel doet zich voornamelijk voor bij budgetten voor de nieuwe doelgroep. Werkgevers declareren minder kosten bij de gemeente voor begeleiding, loonwaardemeting en werkplekaanpassing.

200

Ondersteuning wijkteams

0

Sociale Werkvoorziening en Nieuw Beschut

Het verwachte voordeel is met name het effect van een doorwerking van de hoge uitstroom 2018. Hierdoor zijn de loonkosten in 2019 lager dan begroot.

630
Totaal - Vitaal en sociaal 350

Legenda:   = tegenvaller;  = risico;  = conform begroting;  = meevaller;  = neutrale wijziging

 

 

Sport en gezondheid

Beweging in de Sportaccommodaties.

We stellen voor om het bedrag van 176.096 euro te onttrekken aan de reserve Maatschappelijke functie sport. Dit bedrag is nodig ter dekking van het tegengaan van versnippering in de sport en efficiëntere inzet van de sportaccommodaties. Het doel is een plan uit te werken waarbij de verenigingskracht wordt versterkt, clustervorming ontstaat en de taakstelling op de sportaccommodaties gerealiseerd wordt. Hiervoor zijn incidentele middelen nodig. Verenigingen zullen verplaatst moeten worden, hetgeen kosten met zich meebrengt. Onderzocht wordt:

  • Het Horstmanpark vrijspelen
  • Intensieve samenwerking op het Diekmanterrein
  • Ruimte optimaal benutten sportpark Enschede Zuid

De inzet van deze reserve brengt deze ontwikkelingen op gang.

 

Wij stellen voor:
7. Om 176.096 euro te onttrekken uit de reserve Maatschappelijke functie sport voor dekking van het tegengaan van versnippering in de sport en een efficiëntere inzet van de sportaccommodaties ter realisering van de hiermee gemoeide taakstelling (BP-V&S-01).

   

Algemene bijstand levensonderhoud en Arbeidsmarktparticipatie

Het product Asiel en Integratie wordt gedekt vanuit de reserve Asiel en Integratie. De uitname uit de reserve is nog niet in de begroting 2019 verwerkt. Met deze begrotingswijziging is de financiele dekking van het actieprogramma Meedoen & Thuisvoelen gegarandeerd. 

 

Wij stellen voor:
8. Om 392.000 euro te onttrekken uit de reserve Asiel en Integratie ten gunste van Arbeidsmarktparticipatie (180.000 euro) en Asiel en Integratie (212.000 euro) voor subsidies en ambtelijke inzet. De bestedingen zijn volgens plan, zoals besloten in B&W van 13 oktober 2016. Daarnaast vindt er een correctie plaats van 90.000 euro ten gunste van het product Asiel en Integratie en ten laste van het product Algemene bijstand (BP-V&S-03).

 

Sociale werkvoorziening en nieuw beschut

In de begroting 2019 is verzuimd een besluit op te halen voor een krediet ten behoeve van vervanging of investering bij de Sociale Werkvoorziening. Het bedrag van € 240.000 is wel opgenomen in een tabel maar niet expliciet genoemd en daarmee niet toegekend.

 

Wij stellen voor:
9. Om een krediet beschikbaar te stellen van 240.000 euro voor vervangingsinvesteringen. Deze was per abuis niet aangevraagd in de gemeentebegroting 2019 (BP-V&S-04).

  

Jeugdhulp

Structurele dekking organiseren voor de inzet van Pedagogische Gezinsbegeleiding door de GGD.

 

Primair wordt ingezet op het oplossen van problemen op eigen kracht en/of binnen hun eigen sociale omgeving (het gezin, de buurt, de vereniging, kinderopvang en school). We zetten daarbij in op preventie en op collectieve, algemene voorzieningen dichtbij huis of school. Alleen waar het niet anders kan, wordt tweedelijns jeugdhulp ingezet. In het kader van preventie en vroegsignalering zetten we de ‘Gezond In De Stad’-middelen (GIDS-middelen 2019-2021) in om de bezuiniging op het lokaal maatwerk van de GGD op te vangen. Het lokaal maatwerk omvat LOES (digitaal platform voor opvoedondersteuning en advies) en kortpedagogische gezinsbegeleiding (preventieve thuisondersteuning van gezinnen met lichte opvoed- en opgroeiproblematiek). Met de zomernota 2017 is besloten de GIDS-middelen in te zetten om LOES (tijdelijk) te compenseren. Hier was een bedrag van 163.000 euro mee gemoeid. De kortpedagogische gezinsbegeleiding zou dan moeten stoppen. Het effect van deze keuze is echter dat we op jaarbasis zo’n 650 gezinnen niet (vroegtijdig en voorliggend) de begeleiding kunnen bieden die nodig is. En dat deze gezinnen daardoor in de toekomst mogelijk een beroep moeten doen op (dure) tweedelijns Jeugdhulp. Daarom financieren we in 2019 de kortpedagogische gezinsbegeleiding met een restant budget ‘Preventiebeleid Jeugd’. Vanaf 2020 willen we de GIDS-middelen hiervoor inzetten. Aangezien LOES een digitaal platform betreft dat ook via onze bijdrage aan de regio blijft bestaan zijn de gevolgen van het stoppen met het subsidiëren van dit deel lokaal maatwerk veel minder ingrijpend. Dit sluit bovendien beter aan bij onze uitgangspunten voor het beleid de komende jaren voor de  Jeugdhulp en de Wmo.

 

Wij stellen voor:
10. De inzet van de GIDS-middelen maximaal in te zetten voor kortpedagogische gezinsbegeleiding en de activiteiten (en financiering) voor LOES te beperken tot het digitale platform.

  

Algemene maatschappelijke voorzieningen

In het coalitieakkoord Enschede 2018 - 2022 is besloten om de Wijkteams Enschede te versterken om de ambities uit het akkoord uit te voeren. Wijkteams Enschede is een samenwerkingsverband van gemeente Enschede en de SMD. De toe te voegen subsidie aan de SMD maakt het mogelijk om de werkzaamheden met voldoende capaciteit en passende arbeidsvoorwaarden uit te voeren.

 

Wij stellen voor:
11. Om 800.000 euro per jaar aan het subsidiebudget van SMD toe te voegen voor de jaren 2019 en 2020. Dit voor intensivering van de middelen voor het uitvoeren van de taken van Wijkteams Enschede. (BP-VS-06).

 

Algemene maatschappelijke voorzieningen

De projecten in het kader van de transformatieopgave worden in lijn met voorgaande jaren gedekt vanuit de reserve Sociaal fonds. Het gaat hierbij om diverse projecten waaronder: Vroegsignalering schulden, i-Sociaal, Transformatie arbeidsmarkt en Social Impact Bond Werken in Duitsland. 

 

Wij stellen voor:
12. Om 1.841.019 euro te onttrekken aan de reserve Sociaal fonds en dit bedrag toe te voegen aan het product Algemene maatschappelijke voorzieningen. Dit voor het uitvoeren van de diverse projecten binnen de Transformatie. (BP-VS-07).

 

Ondersteuning Centrumtaken (Wmo)

Binnen de maatschappelijke opvang is het voornemen te starten met het project integrale aanpak en zijn investeringen nodig in locaties. Hiervoor zijn incidentele subsidies aangevraagd om dit mogelijk te maken. Deze uitgaven zijn nog niet opgenomen in de begroting. Een onttrekking aan de reserve is daarvoor noodzakelijk. 

 

Wij stellen voor:
13. Om 446.642 euro te onttrekken aan de reserve Maatschappelijke opvang en verslavingszorg ter dekking van de incidentele subsidies. (BP-VS-08).