2. Programmaverantwoording

Sociaal domein

In het sociaal domein wordt gewerkt aan een duurzaam en solide sociaal stelsel, met als inzet dat inwoners van Enschede naar vermogen kunnen deelnemen in de samenleving en zelf- en samenredzaam zijn. Leidende principes in dit stelsel zijn preventie (meer voorkomen, minder repareren), inclusie (iedereen doet ertoe en doet mee) en transformatie (anders denken en doen, met minder geld).

Na de transitie van de uitvoering van de Jeugdwet, Wmo en Participatiewet van Rijk naar gemeente is tot en met 2016 stabiliteit in ondersteuning prioriteit geweest. Maar: het huidige systeem loopt vast. Te weinig geld, te veel gebruik en te complex, met name bij de jeugdhulp.

De jeugd heeft de toekomst. Je kunt het maar één keer goed doen. Het moet radicaal anders. De huidige gemeentebudgetten zijn helaas ontoereikend om te blijven investeren in oplossingen voor de toekomst. We zijn blij dat de minister aan de slag gaat met een transformatiefonds. Maar de gemeenten hebben hem ook een noodkreet meegegeven: ze hebben echt meer tijd en ruimte nodig, zodat ze kunnen blijven werken aan een inclusieve samenleving, waarin passende zorg beschikbaar is voor wie het nodig heeft. Daartoe hebben ze een beroep gedaan op het krijgen van voldoende financiële middelen voor zowel de uitvoering als innovaties.

De transitie van het oude aanbod gerichte stelsel naar een nieuw stelsel waarin de leefwereld, preventie, eigen regie en inclusiviteit voorop staan is een complexe en zeker geen korte weg. Het vraagt een andere houding en aanpak van systemen, onze eigen professionals, inwoners en de door de gemeente gecontracteerde partijen. Dit vraagt om een (voor)investering in preventie, terwijl dure zorg nog niet direct kan worden beëindigd, immers de kosten gaan voor de baten. Daarnaast zijn de rijksmiddelen niet toereikend voor de uitvoering van deze taak. Dat maakt de transformatie ingewikkeld.

 

 

Lees meer over de verantwoording per programma:

    2.1 Maatschappelijke ondersteuning
    2.2 Versterken economie
    2.3 Duurzame leefomgeving
    2.4 Dienstverlening en financieel beleid